01 Nisan 2016 00:27

Son Süryaniler de göç yolunda

Paylaş

Beyar ÖZALP
Mardin

Mezopotamya'nın kadim haklarından Süryaniler, tarihleri boyunca birçok kez katliama uğradı, göç yollarına düştü. Kökenleri  günümüzden beş bin yıl önceye uzanan Süryanilerin Anadolu ve Mezopotamya’da nüfusları milyon ile ifade ediliyordu. 1915 Soykırımı, Kıbrıs’ta yaşananlardan Hristiyanların sorumlu tutulması ve ’90’larda bölgede yaşanan çatışmaların ardından göç eden Süryanilerden kalanlar da son çatışmalı süreçle evlerini terk ediyor. 7 defa sokağa çıkma yasağının ilan edildiği ve son yasağın 14 Mart’tan beri devam ettiği Mardin’in Nusaybin ilçesinde yaşayan Georgis Demir de şimdi evini yurdunu bırakıp Avrupa’ya göç etmeyi düşünenlerden.

ARTIK GEÇTİ, BİR DAHA YAŞANMAZ SANIYORDUK

Georgis Demir, 1990 yılındaki çatışmalı süreçte doğan bir genç. Nusaybin’de Süryanilerin üç köyde yaşadığını belirten “O dönemden sadece babamın anlattıklarını hatırlıyorum. Anlattıkları bize masal gibi geliyordu. Bu kadar ağır şeylerin yaşanacağına inanmıyorduk. Çok kötü anlar olduğunu fark ediyorduk ama sanki artık geçmişti, olmayacaktı gibi düşünüyorduk. O dönem köyde sadece Süryaniler yaşıyordu. Yaşananlardan sonra birçok aile köyden göç etti. Şu an köyde 2 Süryani aile ile beraber Şengal’deki katliamdan kurtulan Êzidîler ve Müslümanlar yaşıyor” dedi. Bölgede yaşayan birçok Süryani vatandaş gibi ailesinden de birçok kişinin göç ettiğini söyleyen Demir, ağabeyi ve kardeşlerinin Almanya’ya göç etmek için vize başvurularını yaptığını ve vize çıktıktan sonra Almanya’ya gideceklerini belirtti. Neden göç etmek istediklerini sorduğumuz Demir, “Babam ’90’larda yaşayanları sürekli bize anlatırdı. Şimdi onların çektiği acıları bizim yaşamamızı istemedikleri için bizi yurt dışına yolluyorlar” dedi.

AYNI ACILARI YAŞAMAK İSTEMİYORUM

Yaptığımız görüşme esnasında yaşananlardan dolayı tedirginliğini ve endişesini gizlemeyen Georgis Demir, “Haziran ayında ben de buradan gideceğim. Burada kalmayı çok istiyorum ama korkuyorum. Şu an yaşananlar ile eskiden yaşananları anlatan babamın sözleri film gibi gözümün önünden geçiyor. Babamın ve annemin yaşadıklarını yaşamak istemiyorum” diyor.

ÖNCEKİ HABER

İşsizlik sigortası fonuna bak kıdem fonunu gör: Patrona kıyak AKP’ye seçim fonu

SONRAKİ HABER

Çiller döneminde köyünü şimdi evlatlarını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa