01 Nisan 2016 10:38

Mahkeme Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuksuz yargılanmalarına karar verdi

Gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül MİT TIR’ları haberleri nedeniyle yargılandığı davada verilen ara kararda Dündar ve Gül'ün tutuksuz yargılanması kararı verdi.

Paylaş

Gazeteciliğin yargılandığı MİT TIR’ları davasının ikinci oturumu bugün görüldü. Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün yargılandığı davada ara karar verildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararında, Can Dündar ve Erdem Gül'ün, atılı suçun niteliğine ve kanunda öngörülen ceza karşılıklarına göre, yurtdışı çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol tedbirinin devamına karar verdi. 

Heyet, CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey'in duruşmalara gözlemci olarak katılması yönündeki talebinini de reddetti. 

Dosyanın Selam Tevhid'de Kumpas davası ile birleştirilmesi yönündeki talebin daha sonraki aşamalarda değerlendirilmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, tanık gazeteci Emre Erciş hakkında zorla getirme kararı çıkarılmasına hükmetti. 

Duruşma 22 Nisan tarihine ertelendi. 

DÜNDAR VE GÜL'DEN DURUŞMA ÖNCESİ AÇIKLAMA

Duruşma öncesi Adliye önünde gazetecilere açıklama yapan Can Dündar, "'Biz Anayasa'yı tanıyoruz. O Anayasa Mahkemesi kararı, bu yasalar bizi beraate götürecek. Ona inanıyoruz, sonuna kadar bu davada savunma hakkımızı kullanacağız. Tarihte her zaman kazandık yine kazanacağız'' dedi.

Erdem Gül ise, ''Bugün burada ne karar verilirse verilsin, burada gazetecilik yargılanıyor, haber yargılanıyor. Gazetecilik suç olmadığına göre bu davayı reddediyoruz. Bu davanın bugün düşmesi gerekiyor'' dedi.

Dündar ve Gül’ün yargılandığı mahkeme öncesi tüm gazetecileri Çağlayan Adliyesine çağıran Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş “Halkın haber alma hakkını savunmaya devam edeceğiz” dedi.

Adliye önündeki basın açıklamasına CHP ve HDP'li milletvekilleri de katıldı.

Duruşma kapalı görülüyor. Avukatların tüm salonu doldurduğu öğrenilirken, yaklaşık 200 avukatın duruşmayı takip ettiği belirtildi. Savcı, milletvekilleri suçtan zarar görmediği için müdahillik talebinin reddini istedi. Talep kabul edildi.

Duruşmaya 13.30'DA ara verildi.

DÜNDAR: SUÇU İŞLEYENLER DEĞİL ORTAYA ÇIKARANLAR YARGILANIYOR

Aranın ardından Can Dündar savunmasına başladı. Dündar, MİT TIR’larının durdurulma anını ve orada yaşananları şu sözlerle özetledi: “TIR'ların durdurulma haberleri Cumhuriyet'te yayımlanmasından 14 ay önce yayımlandı. Haberler, dava konusu olaydan 14 ay önce haber olmuştur. Tüm siyasiler bu konuda açıklamalar yapmıştır. TIR'ların içindeki ilaç kutularının altında 2 bin havantopu ve 80 bin makineli tüfek mermisi görülüyor. İstihbarat teşkilatı ilaç ve silah taşıyamaz böyle bir görevi yoktur. Suç işlemektedir ve suçüstü yakalanmış. Yaşananlar baştan sona devletin fiyaskosudur. Dünyanın her yerinde bu yaşananlar hükümeti devirecek nitelikte bir skandaldır. Görüntülere önce  sahte dendi, sonra insani yardım malzemesi dediler. Sonra silahlar Türkmenler'e gidiyor dediler. Silahlar Suriye’deki radikal islamcı gruplara gönderiliyordu. Cumhurbaşkanı tartışmayı “silahsa silah ne olacak” diyerek bitirdi.  Yaşananlar hem ulusal hem uluslararası suçtur. Suçu işleyenler değil ortaya çıkaranlar yargılanıyor. Bugün müşteki olan ve suç işleyenler birgün mutlaka yargılanacaklardır.  MİT TIR'ları görüntüleri dosyada var. Görüntüleri mahkeme salonunda izleyelim, savunmamı öyle yapacağım. MİT TIR'larına ait dava konusu görüntü CD'leri mahkeme salonunda izlenmek için dosyadan çıkarılıyor. Biz gizli kalmamış bir bilgiyi ifşa ettik. Bırakın casusluk suçlamasını boyle bir teklif yapanın aklını karışlarım. Hangi devletin casusuyum?"

'KOPUŞ SAVUNMASI İZLEDİK'

İlk duruşmaya iki gün kala davaya atanan savcı Evliya Çalışkan, Dündar’ın savunması hakkında, “Aslında bir kopuş savunması izledik” ifadesini kullandı. Can Dündar’ın “Ne kopuşu?” sorusu üzerine, savcı Çalışkan, “Sonra anlarsınız” diye yanıt verdi.

Diken'in haberine göre avukatların siyasi yorum olduğu gerekçesiyle sıklıkla konuşmasına itiraz ettiği savcı, Dündar’a “Sizin görüntüleri yayınladığınız dönem farklı bir dönem FETÖ soruşturması başlamıştı. Görüntülerin yayınlandığı dönemde yayın yasağı vardı. Hangi saikle haberleri yayınladınız?”, “Gazeteci olmak milli güvenliği yok saymak anlamına gelmez”, “Avukatınız haberi yapmadan önce sizi ‘tutuklanırsınız’ diye uyardı, haberi neden yaptınız?”, “FETÖ’den size bu haberi yayınlamak için bir teklif veya talep geldi mi?” sorularını yöneltti.

Duruşmada, dikkat çekici bir diyalog da davaya müşteki sıfatıyla müdahil olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın avukatıyla Dündar arasında gerçekleşti. Erdoğan’ın avukatı Dündar’a “Türkiye’nin IŞİD’e yardım ettiğine dair yapılan algı operasyonunun merkezi nedir sizce?” diye sordu. Dündar’sa buna, “Recep Tayyip Erdoğan” karşılığını verdi.

CAN DÜNDAR MAHKEMEDEKİ İFADESİNİ TAMAMLADI

Saat 13.30'da savunmasına başlayan Dündar'ın ifadesinin tamamlandı. Duruşmaya yarım saat ara verilirken aranın ardından Erdem Gül'ün ifade vereceği öğrenildi. 

İfadenin ardından Mütaalasını veren Savcı Can Dündar ve erdem Gül hakkında tutuklama talebinde bulunmadı.


'1 NİSAN ŞAKASI GİBİ BİR SÜREÇ İLERLİYOR’

Öte yandan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün davasında alınan gizlilik kararını antidemokratik olduğunu belirten TGS İstanbul Şubesi Başkanı Gökhan Durmuş “Bu davanın neresinden bakarsanız bakın hukuksuz bir dava. Bu gizlilik kararı da hukuksuzluğun son noktası oldu. Tam da 1 Nisan şakası gibi bir süreç ilerliyor. Dava halktan kaçırılıyor. Tüm Türkiye’nin bildiği, okuduğu bu habere konu olan olay yargılanmazken, bunu yazan gazeteciler yargılanıyor.” dedi.

“Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak üyemiz Erdem Gül ve Can Dündar’a destek olmaya ve halkın haber alma hakkını savunmaya devam edecedeceğiz.” açıklaması yapan Durmuş “Mahkeme gizlilik kararı vermiş olsa da gazetecileri, haber hakkına sahip çıkan tüm yurttaşları Çağlayan Adliyesine çağırıyoruz.” diyerek gazetecileri davanın takipçisi olmaya çağırıdı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ensar'ın Hopa'da yapmak istediği konferans tepkiler üzerine iptal edildi

SONRAKİ HABER

İstanbul Film Festivali, 12 saatlik film maratonuyla başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...