31 Mart 2016 13:02

Fransa Komünist Partisi gençlik örgütü sekreteri : Yasa gençleri çok ilgilendiriyor

Paylaş

Eren ARAMAN
Özge ALTUN
Paris

Fransa’da öğrenci sendikaları ve gençlik örgütleri yeni iş yasası taslağına karşı mücadeleyi örgütleyenlerin başında geliyor. Gençler, okul bitince ücretli köle olmak istemiyor. Yine stajyer öğrencilerin hakları için de mücadele veriliyor.

Gazetemize konuşan Fransa Komünist Partisi’nin gençlik örgütü sekreteri Camille Laine, “Bu konu biz gençleri de ilgilendiriyor. Örneğin işten çıkarılma; daha kolay işten çıkarılmayı hedefleyen bu kanunda yine en kolay işsiz kalacak olanlar gençler. Güvencesiz iş sözleşmesi sahibi olan yine gençler, iş yerlerinde en son işe alınan ve ilk çıkarılacak olanlar yine gençler” dedi.  

‘HÜKÜMET BİZİ SAKİNLEŞTİRMEK İSTİYOR’

Ülkede büyük bir gençlik hareketlenmsi olduğuna dikkat çeken Laine, “Biz Genç Komünistler olarak 23 farklı örgütün dahil olduğu bir kollektifin içinde yer alıyoruz. Bu iş yasasının tamamen geri çekilmesini talep ediyoruz. Bizi sakinleştimek için hükümetin bazı önerileri oldu ama bunların arkasında hiç bir finansal destek yok, öneriler yetersiz. Biz yasanın geri çekilmesini talep ediyoruz ama aynı zamanda geleceğimize dair başka şeyleri de gündeme getiriyoruz. Lise ve üniversite öğrencilerinin daha iyi eğitim alması, liselilerin her ihtiyaçlarına ücretsiz olarak ulaşması, çırakların (stajyer öğrenciler) durumu gibi örneğin. Çıraklık konusuna özel değinmemiz lazım çünkü çırakların herşeyi yapan önemsiz gençler olarak değerlendirilmemesi, diğer tüm işçilerle aynı haklara sahip olup, en azından askeri maaşa tabir tutulmaları gerekiyor. Patronları destekleyen ve işçiyi göz ardı eden bir yasa bizim için kabul edilebilir birşey değil. Biz başka bir gelecek sunuyoruz ve bu yasayı kabul etmiyoruz” diye konuştu.  

OHAL EYLEMLERİ ‘SUÇ’A DÖNÜŞTÜRÜYOR

Laine, sözlerine şöyle devam etti: “Olağanüstü hal durumunda olduğumuz için, eylemlerde çok fazla polis baskısını ve şiddetini hissettik. Bir çok arkadaşımız şiddete maruz kalıp göz altına alındı. Bu aslında, toplumsal hareketin suç haline dönüştürülüp kriminalize edilmesidir. Bu yasa ile zaten işçilerin haklarını daha çok kısıtlayan sosyal bir olağanüstü hal durumundayız. Örgütlenmek evet daha da zor ama eğer şimdi harekete geçip haklarımıza sahip çıkmazsak, hiçbir zaman sahip çıkamayız

Biz gençler uzun bir süredir zaten hareket halindeyiz. Hemen hemen her hafta liselilerin, üniversitelilerin katıldığı eylemler düzenlendi, üniversiteler bloke edildi.Yarınki yürüyüş aslında bu hareketin altın noktası diyebiliriz. Bir çok sendika bir ay öncesinden grev yapacaklarını bildirdi. Yarın çok büyük bir kalabalık olacak sokaklarda. Sokaklardan hükümete güçlü bir mesaj yollayacağımızı umuyorum”

ÖĞRENCİLER BU YASAYI İSTEMİYOR

Martin Bontemps (UNEF Öğrenci Sendikası İkinci Başkanı): İŞ yasa tasarısının en büyük problemi güvenilmezliği. Öğrenciler olarak zaten eğitim hayatımız boyunce bir güvensizlik içerisindeyiz. Eğitim sürecimiz bitince sürekli bir sözleşme bulana kadar geçici sözleşmeler yapmak zorunda kalıyoruz. Bu yasa tasarısı bize daha da güvensizlik veriyor. Yasa tasarısını 3 ana başlıkta özetlemek gerekirse: Daha fazla çalışılacak, çünkü iş yerinin patronu tek başına çalışma saatlerini arttırabilecek. Şu an fazla mesai için ödenen para maaşın yüzde 25’i iken bu oran yüzde 10’a düşecek yani insanlar daha çok çalışacak fakat daha az para kazanacak. Bunun yanı sıra ise işten çıkartma daha kolay bir hale gelecek. Biz bu yasa tasarısının geri çekilmesini talep ediyoruz. Bu sadece bizim talebimiz değil, yaklaşık 20 farklı organizasyon ile çalışıyoruz. Üniversite kampüslerine giderek öğrencilere bu yasa tasarısından bahsediyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Esad: Suriye'de artık Türk ordusu denemeyecek olan Erdoğan'ın ordusu savaşıyor

SONRAKİ HABER

Cannes açılışını Woody Allen filmiyle yapacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...