31 Mart 2016 11:00

MMO uyardı: İşsizlik artışı kapıda

Paylaş

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Ali Ekber Çakar, artan işsizlik oranına dikkat çekerek daha yüksek işsizlik oranlarının kapıda olduğunu vurguladı. Çakar, hükümet ve sermayenin kıdem tazminatının gaspına dönük hükümetin hamlelerini de “yeni işten çıkarmaların hazırlığı” olarak değerlendirdi. 

Çakar yaptığı yazılı açıklamada, 2015 yılı işsizlik oranının “psikolojik sınır” olarak da adlandırılabilinen yüzde 10 seviyesini aştığı belirterek, gençler arasında işsizlik oranının yüzde 18.5’e dayandığı, genç kadınlardaki işsizlik oranının da yüzde 22’leri bulduğu kaydetti. Ne iş ne de eğitim sürecine katılamayan gençlerin oranının ise yüzde 31.6 ile, yüzde 15 olan OECD ortalamasının oldukça üzerinde olduğuna dikkat çeken Çakar, “Ülkemiz gencinden yaşlısına eğitim, çalışma ve emeklilik haklarının yok sayıldığı bir ülke haline getirildi” dedi. Çakar, “Ortalaması yüzde 3’te kalan ve düşük büyüme dönemi olarak adlandırılabilecek 2012-2014 döneminin ardından yeniden tırmanışa geçen işsizliğin, öncelikli olarak, geçmiş büyüme hızları ile yarattığı istihdam imkanları arasındaki uyumsuzluk nedeniyle, sanayide işsizlik artışı gözleneceğine dair birçok uyarıda bulunmuştuk. Nitekim kamuoyundaki tartışma ve taleplere karşı kulağı sağırlaşmış AKP iktidarının çarpık ekonomi politikalarındaki ısrarı sonucunda bugün resmi işsiz sayısı 3 milyon 204 bine ulaşmış durumdadır” ifadelerini kullandı. 

YENİ İŞTEN ÇIKARMALAR İÇİN KIDEME GÖZ DİKTİLER

İşsizliğin sanayi iş kolundaki gidişatının oldukça kaygı verici olduğu belirten Çakar, yüksek seviyede işsizliğin sanayide yerleşik hale geldiği ve bu sorunun en temel kaynağının işgücünün üretim sürecinde “tasarruf kalemi”nden ibaret görülmesi olduğu ifade etti. Türk Lirası’nin dolar karşısındaki değer kaybının sürmesinin ithalata bağımlı olan üretimin maliyetlerini arttırdığı ve bu maliyetlerin kârlar üzerindeki olumsuz etkisiyle emek maliyetlerinin daha da aşağı çekildiğine dikkat çekilen açıklayan Çakar, “Nitekim yakın zamanda sanayi işverenlerinin istihdamda daha kolay bir azaltmaya yani işten çıkarmalara gitmeye hazırlandıkları, kıdem tazminatı yükünü hafifleştirecek düzenlemeler yapılmasına yönelik ısrarlarından anlaşılabilir. Tüm işçi ve emekçilerin, emeğiyle geçinen tüm çalışanların bu dönemde ‘güvenceli çalışma hakkı’ talebi etrafında bir araya gelerek işsizliğe, çalışma rejiminin kuralsızlaştırılmasına, modern köle pazarlarının inşasına, kiralık işçiliğe karşı mücadeleyi yükseltmeleri sorunun tek çözümü olarak karşımızdadır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Tüm’den taşeron işçilikle ilgili ‘Oy yoksa, sözleşmede yok’ uyarısı

SONRAKİ HABER

Görevden uzaklaştırılan Sürenkök'e sağlıkçılar ve hastaları sahip çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...