31 Mart 2016 11:26

Fransa'da yeni iş yasasına karşı 'Köleliğe hayır' grevi

Paylaş

Esnek çalışma, çalışma saatlerinin uzaması, işten atmanın kolaylaştırılması, güvencesiz çalışma... Türkiye’de yaşama geçirilen ve daha da fazlası geçirilmek istenen iş yasalarının bir benzeri Fransa’da gündeme geldi; sendikalar, kitle örgütleri ve başta üniversite ve lise öğrencileri olmak üzere gençlik ayağa kalktı. Bir aydır çeşitli kitlesel eylemler yapılan ülkede bugün genel greve çıkıldı. Bakanlar Kurulu’nun yasa tasarısını bugün meclise sevk etmişti.

İŞÇİLER GREVDE, ÖĞRENCİLER BOYKOTTA

Fransa’da hükümetin iş kanununda öngördüğü değişiklikleri protesto eden işçiler genel greve çıktı. Öğrenciler de okulları boykot etti.

Ülke genelinde 200 farklı noktada yağmura rağmen kitlesel yürüyüşler yapılırken, bazı bölgelerde öğrenciler okullarını işgal etti.

EN ÇOK ULAŞIMDA ETKİLİ OLDU

Genel grev özellikle ulaşımda başarılı oldu; tren, metro, hava ulaşımı ve eğitim sektörü etkilendi. Hava trafik kontrolörleri ve makinistlerin grevi nedeniyle ülkede trafik felç oldu. Orly Havaalanındaki uçuşların en az yüzde 20’si iptal edildi.

Kamuoyu yoklamaları, Fransız halkının yüzde 58’inin reform planlarına karşı olduğunu ortaya koyuyor. Yasa tasarısının Nisan sonu ya da Mayıs başında parlamentoda oylanması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)


YASAYA KARŞI 4. GREV

Özge ALTUN
Paris

Fransa’da iş yasası taslağının gündeme gelmesinden sonra 4. kez grev yapıldı. Birçok iş kolundan sendika bir ay öncesinden grev çağrısı yapmıştı. Bugün de özellikle taşımacılık iş kolunda grev etkili oldu. Paris’te eylemler nedeniyle trafik durdu. Hatta 280 kilometrelik bir yol boyunca arabalar hareketsiz kaldı. Bu eylemlere öğrenci sendikaları ve birçok işçi sendikası da katıldı.

İş yasası kanunu teklifi gündeme geldiğinden bu yana sayıları 23’ü bulan öğrenci sendikaları ve dernekleri kolektif şekilde çalışarak mücadeleyi örgütlüyor; haftalardır eylemlere katılıyorlar. Eylem günleri okullarını işgal ediyorlar. Bugün de birçok lise işgal edildi. Üniversitelerde dersler durduruldu, amfiler işgal edildi. Öğrencileri bilgilendirmek ve eylemlere çağırmak adına öğrenci meclisleri kuruldu. Bunlar liselere kadar taşındı.

Geçtiğimiz günlerde birçok işçi ve öğrenci sendikasıyla görüşme fırsatı yakaladık. Taslakta yapılan değişikliğin tatmin edici olmadığını dile getiriyorlar. İşçilerin ve öğrencilerin talebi bu tasarının geri çekilmesi. Ve yasa tasarısı geri çekilene kadar eylemlere devam edeceklerini bildiriyorlar.

Daha önce Fransa’da yapılan yasalara ya da öne sürülen tasarılara karşı tepkiler, ayaklanmalar oluyordu. Şimdi halk ve medya yapılan eylemleri, hükümet başa geldiğinden beri yapılan en büyük eylemlerden, grevlerden biri olarak nitelendiriyor.

Fransa Komünist Partisi Gençlik Örgütü Genel Sekreteri Camille Laine ile yapılan ve Hayat TV'de yayınlanan özel röportaj:

ÖNCEKİ HABER

Adana'da sabaha kadar aranan kayıp çocuğun cesedi bulundu

SONRAKİ HABER

Verdiğiniz 10 kilo, dizinizi 70 kilo hafifletiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa