31 Mart 2016 06:31

Sağlıkçılar: Karakol değil daha fazla sağlık merkezi

Diyarbakır'da 1 Nolu Aile Sağlık Merkezi'nin yıkılarak karakola dönüştürülmek istenmesine sağlık örgütleri tepki gösterdi. Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Cengiz Günay, Diyarbakır'ın ihtiyacının karakol değil daha fazla sağlık merkezi olduğunu belirtirken, SES Şube Eşbaşkanı Selma Atabey de, sağlık merkezinde 45 bin kişiye hizmet verildiğini kaydederek, yanlıştan derhal dönülmesini istedi.

Paylaş

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde bulunan 1 Nolu Aile Sağlık Merkezi'nin karakola dönüştürmek için yıkılmasına tepkiler dinmiyor. Sağlık merkezinin karakol yapılmak istenmesine tepki gösteren sağlık emekçileri, sağlık hakkına ulaşımın engellendiğine dikkat çekti. 1963'ten beri hizmet veren sağlık ocağının Aile Sağlık Merkezi'ne dönüştürüldüğünü ve orada yaşayan halkın aile hekimlerinden hizmet gördüğünü söyleyen Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Cengiz Günay, ilçede bulunan yurttaşların dışında Sur'dan gelen ailelerin de sağlık merkezinden yararlandığını kaydetti. Üç gün içinde yangından mal kaçırır gibi sağlık merkezinin boşaltılıp yıkıldığını söyleyen Günay, "Şu anda 10 aile hekimimizi farklı noktalara, halktan uzak küçük yerlere ve hizmet veremeyecekleri bir yere göndermişler. Onlara kendinize bir yer bulun denilmiş" dedi. 

‘KARAKOL DEĞİL SAĞLIK MERKEZİ AÇILMALI’ 

Hekim örgütleri olarak insanların sağlık kurumlarına rahat ulaşmalarının sağlanmasını savunduklarını ifade eden Günay, "Bağlar gibi nüfusu gittikçe artan bir yerde bu tarz merkezlerin artırılması gerekirken özellikle kapatılıp ve karakollara dönüştürülmesi hepimizi üzmüştür" diye konuştu. 

Sağlık merkezlerinin rahat ulaşılan, kronik hastaların tedavi gördüğü ve annelerin çocuklarına aşı yaptıkları merkez olmaları itibariyle önemli olduğunu dile getiren Günay, Sağlık Bakanlığı'na seslenerek, "Daha fazla sağlık merkezleri açılmalı" dedi. 

45 BİN KİŞİYE SAĞLIK HİZMETİ 

Bağlar'ın Kaynartepe Mahallesi'nde sokağa çıkma yasağı ilan edildikten sonra gönderilen bir yazı ile sağlık merkezinin boşaltıldığını ifade eden Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Selma Atabey, hekimlerin başka yerlere gönderildiklerini ve gönderildikleri alanlarda fiziki koşulların da uygun olmaması nedeniyle hizmet üretemediklerini ifade etti. 

Atabey, 2 ve 3 Nolu Aile Sağlık Merkezleri'nde 13 sağlık çalışanı ve her hekimin 4 bin 500 yurttaşa hizmet verdiğini, bunun da yaklaşık 45 bin nüfusa tekabül ettiğini kaydetti. Atabey, "Bölgede sosyo-ekonomik yapısı düşük insanların barındığı bir alan ve birçoğunun hastaneye gidebilecek ceplerinde yol paraları dahi yok ve o yüzden oradaki sağlık merkezini kendi evleri olarak benimsemişlerdi" dedi. 

'YANLIŞTAN DÖNÜLSÜN'

Bu tarz sağlık kurumlarının karakola dönüştürülmesinden rahatsız olduklarını dile getiren Atabey, 5 ve 6 Nolu Aile Sağlık Merkezi'nin de benzer tehditle karşı karşıya olduğunu söyledi. Normalde 3 bin kişiye hizmet vermesi gereken noktaların 4 bin 500 kişiye hizmet verdiğini belirten Atabey, bu nedenle ilçedeki Aile Sağlık Merkezleri'nin sayısının arttırılması gerektiğini ancak onun yerine var olanların karakola dönüştürüldüğünü vurguladı. Atabey, "Sağlık kurumlarının yıkılıp yerine karakolların yapılması halkta ciddi bir tramvaya neden oluyor bir an önce bu yanlıştan dönülmesini talep ediyoruz" dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye selfıe çubuğu kullanımında dünya üçüncüsü!

SONRAKİ HABER

Kanser hastalarına söylenmemesi gereken 10 cümle

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...