Umut YEĞİN
Van
Yüksekova’da sokağa çıkma yasağının başlamasıyla birlikte okullar tatil edildi, okulların pansiyonlarına ise asker ve polisler yerleştirildi. Binlerce Yüksekovalı öğrenci de Hakkari ve Van’a göç etmek zorunda kaldı. Eğitimini Van’da devam ettirmek zorunda kalan öğrenciler hem savaşın travması hem de yoksullukla karşı karşıya.
Daha önce Silopi ve Cizre’de okulalrın kaptılmasından sonra, hiçbir öğrencinin mağdur edilmeyeceğini açıklayan Hükümet yetkilileri Yüksekova’dan Van’a gelen öğrencileri adeta kaderleriyle baş başa bıraktı. Yaşadıkları yer savaş alanına döndüğü için her şeylerini bırakıp göç eden öğrenciler sürgün hayatı yaşıyor. Gazetemize konuşan Eğitim Sen Van Şube Eş Başkanı Kerem Ağcakaya çarpıcı bilgiler verdi. Buna göre öğrencilerin ders kitabı, kırtasiye malzemesi ve giysiye ihtiyacı var. Bazıları okula terlikle geliyor. Kimisinin barınacak yeri yok. Yaşadıkları travma nedeniyle sınıfta ağlayan öğrenciler var.
VAN’A 5 BİN 640 ÖĞRENCİ GELDİ
İl Milli Eğitim Müdürlüğünün kendilerine verdiği bilgiye göre Van’a yaklaşık 5 bin 640 öğrencinin göç ettiğini söyleyen Ağcakaya, “Bu öğrencilerin hepsini okullara yerleştirdiklerini söylüyorlar ama şu an sadece 8. sınıf ve lise son öğrencileri için pansiyon ayarlıyoruz diyorlar. Özellikle Van merkezde boş olan pansiyonlara yerleştiriliyorlar. Ki bu tespit edilen öğrenci sayısıdır” dedi.
ACİL İHTİYAÇ KIRTASİYE MALZEMESİ VE GİYSİ
Van’a gelen öğrenciler için acil olarak kırtasiye ve giyim malzemesine ihtiyaç olduğunu söyleyen Ağcakaya, “Özellikle 8. sınıf öğrencilerinin yerleştirildiği Fekiyi Teyran Ortaokulu var. Milli Eğitim Müdürlüğü, Yüksekova’dan gelen öğretmenlere de bu okulda kim isterse gelip ders versin demiş. 44 öğretmen başvuru yapmış. Biz de okulu ziyaret ettik. Okul müdürünün bizden ‘Sınava az zaman kaldı ve çocukların kaynağı yok. Ders kitapları, test kitapları orada kalmış. Kaynak konusunda yardımcı olun’ diye bir talebi oldu. Biz de 168 öğrenci için kırtasiyelerle görüşüp kaynak temin ettik” dedi.
BAZI ÖĞRENCİLERİN AYAĞINDA TERLİK VAR
Ağcakaya, “Bir okul müdürü bize ‘Hocam bazı öğrencilerin ayaklarında terlik var’ diyor. Aileleri orda evlerini bırakıp buraya kiraya geldikleri için maddi durumları iyi değil. Van’a 17 TIR yardım geldiği söyleniyordu Yüksekovalı çocuklar için. Onu da sorduk. Onların da ranza, battaniye, çarşaf gibi pansiyon malzemesi olduğunu söylediler. Ayrıca Van Büyükşehir Belediyesi en kısa zamanda Yüksekova’dan gelen tüm öğrencilere toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanmaları için kart çıkaracak. Bu konuda da birlikte çalışıyoruz” dedi.
‘BABAM ORADA KALDI’ DEYİP AĞLAYAN ÇOCUK
Göç etmek zorunda kalan tüm öğrencilerin psikolojik travma yaşadıklarını ve bu şekilde eğitim hayatlarına devam etmelerinin zor olduğunu söyleyen Ağcakaya, “Üyelerimizin çalıştığı okullarda Yüksekova’dan gelen çocuklar var. Bu çocukların durumu ile ilgili toplantılar yaptık. Tüm öğretmenler ‘Bu çocukların psikolojileri berbat’ diyor. Sınıfta oturuyor ama aklı derste falan değil. Mesela öğretmenin biri ‘Çocuk dersin ortasında baktım ağlıyor. Niye ağlıyorsun diye sordum, ‘Hocam benim babam Yüksekova’da kaldı. Biz geldik o kaldı’ dedi. Şimdi ben bu çocuğa ne öğretebilirim’ diyor. Düşünün ailesi orada kalmış. Çocuk burada ya amcasının yanında kalıyor, ya başka bir akrabasında” diye konuştu.
Liselerden mezun olup üniversiteyi kazanamamış ve dershane ya da kendi imkanlarıyla sınava hazırlanan öğrencilerle ilgilenilmediğini söyleyen Ağcakaya, 140 mezun öğrenci tespit ettiklerini ve bu öğrencilerin de bir çok sorunu olduğunu belirtti. Yüksekova’da ablukadan önce dershanelerde çalışan ve yasak başladıktan sonra Van’a göç eden öğretmenlerin bu öğrencilere gönüllü olarak ders vermek istediklerini söyleyen Ağcakaya, “Ders yapılabilecek bir yer bulamadık henüz” dedi.
KALACAK YER BULAMAYAN ÖĞRENCİLER VAR
Pansiyonlarda yer bulamadığı için Eğitim Sen’e gelip yardım isteyen öğrenciler olduğunu belirten Ağcakaya, “Bize gelip, ‘Kalacak yerim yok’ diyen öğrenciler de var. Yaklaşık 20 ya da 30 öğrenci bu şekilde geldi. Bunları bir pansiyona yerleştiremedik. İl Milli Eğitimle bunun için de görüştük. Bu çocuklar ara sınıf öğrencileri. Ne lise son, ne de ortaokul son sınıftalar. İl Milli Eğitim önceliğin son sınıf öğrencileri olduğunu söylüyor. Bu çocuklar henüz yer bulamadı. Bir kısmı akrabalarının yanında kalıyor” dedi.
ÖĞRETMENLER DE OLUMSUZ ETKİLENİYOR
Öğrencilerin yaşadığı travmadan öğretmenlerin de olumsuz etkilendiğini, öğrencilere nasıl yaklaşmaları gerektiği konusunda çeşitli eğitimler yapacaklarını belirten Ağcakaya, “Fekiyi Teyran Ortaokulunda çalışan okul müdürü ve öğretmenlerle görüştüğümüzde, ‘Gece evimizde uyuyamıyoruz. Gündüz o çocukların durumunu görüyoruz, sabaha kadar o çocuklar gözümüzün önünden gitmiyor’ diyorlar. Bu travmadan kurtulabilmelerinin tek yolu öğrencilerin kendi yaşadıkları yere geri dönmeleri, kendi okullarına dönmeleri, bir an önce ailelerine kavuşmalarıdır. Çözüm budur. Bizim burada bulabileceğimiz ancak geçici çözümlerdir” dedi.
‘BU ÇOCUKLARA KIYMAYIN, EĞİTİM VE YAŞAM HAKLARINI ELLERİNDEN ALMAYIN’
Devam eden operasyon ve sokağa çıkma yasaklarından en fazla çocukların etkilendiğine dikkat çeken Eğitim Sen Van Şubesi Eş Başkanı Kerem Ağcakaya, “Bizim en büyük dileğimiz bunların yaşanmaması. Mağdur olan çocuklardır, yaşlılardır, kadınlardır, eğitimcilerdir, herkestir. Eğitim Sen olarak elimizden geleni yapmaya hazırız. Bunların yaşanmaması için ülkeyi yönetenlerin çaba sarf etmesi gerek. Ne olursa olsun çocuklara, eğitimcilere zarar verilmemesi gerek. Umudumuz bir an önce bu karanlık ortamın son bulması. Bir an önce çözüm ortamının yakalanmasıdır. Bu çocuklara kıymayın. Kimsenin eğitim, sağlık, yaşam hakkı elinden alınmamalı” şeklinde konuştu.
Evrensel'i Takip Et