31 Mart 2016 00:18

Petrol fiyatları düştü, işçilerin ücretleri ödenmiyor

Paylaş

Petrol fiyatlarının düşüşü Suudi Arabistan ekonomisini zorlamaya devam ediyor. Ülkede megaprojeler gerçekleştiren Binladin Grubu (SBG), devletten aldığı ödemeler aksayınca çalışanlarına yapması gereken ödemeleri yapamadı. Sonucunda, ülkede nadir olarak görülen toplu işçi eylemleri gerçekleşti.
The Wall Street Journal gazetesinde 23 Mart’ta Nicolas Parasie imzalı habere göre Suudi Arabistan’ın petrole dayalı ekonomisi tepetaklak olunca ülkenin en büyük şirketleri arasında gösterilen ve inşaat işlerine yoğunlaşan Binladin Holding, milyarlarca dolarlık borçla yüz yüze kaldı.

HAM PETROL FİYATLARI DÜŞÜŞ HALİNDE
Grubun yaşadığı ekonomik sıkıntının arkasındaki temel neden, Suudi yönetiminin biten ve devam eden inşaat işleriyle ilgili şirkete zamanında ödeme yapamaması gösteriliyor. Kabaca ülke bütçesinin üçte ikisi petrol satışlarından sağlanıyor ve ham petrol fiyatları 2014’ün ortalarından bu yana düşüş halinde. Bunun sonucunda ülkenin 100 milyar dolarlık bir bütçe açığı oluştu ve yapması gereken ödemeleri gerçekleştiremedi. Sonucunda, bazı hesaplamalara göre gelirinin yüzde 70’ini, Suudi yönetimi ile yaptığı inşaat anlaşmalarından sağlayan SBG’yi milyar dolarlık bir borç kriziyle karşı karşıya bıraktı. 
SBG’ye bağlı iştiraklerden bir uzmanın aktardığına göre aile şirketi olan grup, kısa sürede yeterli fon sağlayamazsa, uzun süreli projelerini de askıya almak zorunda kalacak. Şirketin finans durumu hakkında bilgi sahibi diğer uzmanlarına göre de mevcut durumda yürüyen projelerdeki taşeron ve tedarikçiler aylardır ödeme alamıyor. Grubun halihazırda 30 milyar dolardan fazla borcu olduğu da diğer bir ayrıntı.

15 BİN KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARDI
Holdinge yakın uzmanlara göre SBG, geçen yıl bünyesindeki yaklaşık 200 bin çalışanından 15 binini ödeme güçlüğü yaşadığı gerekçesiyle işten çıkardı. Mali krizin devam etmesi üzerine en azından sürmekte olan projeleri bitirmek için bir dizi banka ile görüşmeler gerçekleştirildi. Ancak bu görüşmelerden ne gibi bir sonuç çıktığı veya görüşmelerin ne aşamada olduğu konusunda net bir bilgi yok. 

İŞÇİLER MEKKE’DE EYLEM YAPTI
Yaşanan sorunlar, işçiler tarafından tahammül edilemez noktaya gelince gösteriler başladı. Şubat ayında yüzlerce SBG işçisi önce Cidde kentinde sonra ise Müslümanlar için kutsal bir şehir olan Mekke’de ödenmemiş ücretleri için yürüyüş yaptı. Bu tür eylemler, Arap dünyasının en büyük ekonomisindeki çalışanlar açısından nadir bir görüntü.
Polisin gösterilere müdahalesi ve şirket temsilcileriyle yapılan bir dizi görüşmeden sonra, işçiler ödenmemiş ücretlerinin ödenmesi, ülkeden ayrılmaya veya işveren değiştirmeye izni verilmesi gibi bir dizi garanti aldı *.
SBG, ilk kez böylesi bir krizle karşılaşmıyor. 2001’de ABD’deki ikiz kule saldırısı sonrası el Kaide’nin Kurucusu Usame bin Ladin ile ilişkili olduğu düşünülerek zor günler geçirdi. En son Eylül 2015’te Kabe, Mescid-i Haram’da gerçekleşen ve 107 kişinin ölümüne neden olan vinç kazasında sorumlu şirket olarak Suudi yönetimi ile ilişkileri gerildi. 
Bu son kriz içinse bir finans uzmanı, “Politik bir çözüm olmak zorunda” yorumunda bulunuyor. Gruba yakın bankacı, yönetici ve danışmanlar, vinç kazası ile gerilen ilişkilere rağmen Suudi yönetiminin, şirketin bu olumsuz gidişatına izin vermeyeceğini ifade ediyor.  “Holding, batmak için çok büyük” diyen bir banka uzmanına göre SBG, Suudi Arabistan sisteminin bir parçası ve bu kötü gidişata ülke yönetimi tarafından bir çözüm bulunacak.

Çeviren: İlyas Coşkun

* Ç.N : Suudi Arabistan’daki çalışma izin ve koşullarıyla ilgili daha ayrıntılı bir analiz için “Göçmen İşçilerin Kitlesel Sürgünü” başlıklı habere bakabilirsiniz.

 

ÖNCEKİ HABER

'Türkiye pervasız, baskıcı ve güvenilmez'

SONRAKİ HABER

IMF, Ukrayna’yı nasıl Avrupa’nın Liberyası'na dönüştürdü?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...