30 Mart 2016 14:16

Bakanlık Sur raporlarını UNESCO’ya göndermedi

Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültürel Mirası ve Turizm Daire Başkanı Nevin Soylukaya, Sur’a dair hazırladıkları raporları usul gereği Kültür Bakanlığının UNESCO Türkiye Komisyonuna ilettiklerini ancak bakanlığın bu raporları UNESCO’ya ulaştırmadığını söyledi.

Hükümetin kamulaştırma kararıyla Sur’da açtığı yaraya tuz döktüğünü söyleyen Soylukaya, yaklaşık 7 bin 742 parselin bulunduğu Sur içindeki 6 bin 912 parsel için kamulaştırma kararı alınmasıyla ilçenin yüzde 82’sinin devletin eline geçeceğini söyledi. Soylukaya, “Binlerce yıllık tarihiyle yaşayan bir kentin tamamının mülkiyetinin devlete geçiyor olması büyük bir sorun” dedi.

“Bunca ev, bunca sivil yapı, bunca anıtsal yapı hangi mantıkla kamulaştırılıyor! Bu Türkiye’de de dünyada da bir ilk” diyen Soylukaya, “Kamulaştırılan parsellerin içinde tescilli yapılar, hanlar, hamamlar, kiliseler, dünya mirasının bir parçası olan Anzela Parkı, dünya mirasında yer alan Amida Höyük dahi var” dedi. Devletin halkın mülkiyet hakkını gasbettiğini dile getiren Soylukaya, Sur’a dair sürece sessiz kalmakla eleştirilen UNESCO’nun çalışma sistemi hakkında da bilgi verdi. Her türlü yazı ve raporların Kültür Bakanlığı üzerinden UNESCO’ya ulaştığını dile getiren Soylukaya, hazırladıkları raporları Kültür Bakanlığının UNESCO Türkiye Komisyonuna ilettiklerini ancak henüz bu raporların UNESCO’ya ulaştırılmadığını söyledi. Soylukaya, sundukları raporlar konusunda Bakanlığın ne yaptığına dair bir geri dönüş de alamadıklarını belirtti. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Sosyal İş: Kayıtsız şartsız güvenceli iş istiyoruz

SONRAKİ HABER

Sonunda özgürlük ve akıl kazanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...