30 Mart 2016 13:39

CHP: Kamulaştırma kararı ikinci bir mağduriyet olacak

CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke, MYK toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, AKP hükümetince Sur ve Silopi için alınan "acele kamulaştırma" kararıyla ilgili kaygılı olduklarını belirterek, kamulaştırmanın bölge halkına bir mağduriyet daha yaşatacağına dikkat çekti.

Paylaş

CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke, Merkez Yürütme Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Böke, dün partisinin grup toplantısında konuşan AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun çözümü selamlaşmaya indirgeyen açıklamasını eleştirerek, "Bize selamlaşın sorun çözülür diyorlar. Biz de buradan Başbakan'a bir selam gönderelim. Ancak bu sorun Başbakanın hafife aldığı gibi bir selam ile çözülemeyecek kadar derin, önemli ve ciddi bir sorundur. Bu sorunu çözmek için bu ciddiyetle bütüncül bir yaklaşıma ihtiyaç vardır. Bu sorunu çözmek için Meclis'in devreye girmesine ve demokrasiyi çalıştırmaya ihtiyaç vardır. Bu sorunu çözmek için güvenlik politikaları ve insan hakları dengesini gözeten sorumlu bir yaklaşıma ihtiyaç vardır" dedi. 

'VATANDAŞI KORUMASI GEREKEN BAKAN RIZA SARRAF'I KORUMUŞ'

Böke, son dönemde yaşanan patlamaların ardından sorumlu bakanların istifa etmeyip görevlerine devam etmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, şunları söyledi: "Bütün bu acılara rağmen Efkan Ala siyasi sorumluluğu almadığı gibi bizleri ne kadar iyi iş yaptığına ikna etmekle meşgul etti kendini. Bu canlı bombaların engellenemeyeceğini anlattı. Anlıyoruz ki vatandaşları korumak yerine bu enerji Sayın Cumhurbaşkanı'nın deyimiyle Rıza Bey'i korumak için kullanılmış. Son güne kadar Rıza Sarraf ve ailesi, devletin imkanları ile korunmuşlar. Vatandaşının can güvenliğini sağlamak için önleyici tedbirler almak yerine vatandaşlarının anayasal haklarını sınırlamayı kendine görev edinmiş bir İçişleri Bakanı var. Anlaşılıyor ki AKP'nin çöküş döneminin İçişleri Bakanı, 'Bu insanlar olmasaydı güvenliği ne güzel sağlardım' diyor." 

'CİNSEL İSTİSMAR BİR KERE OLMUŞ DİYEN BAKAN BİR KERE İSTİFA ETSİN'

Böke, Karaman'da hükümete yakınlığıyla bilinen Ensar Vakfı'na bağlı evlerde ortaya çıkan cinsel istismar skandalının ardından vakfı sahiplenici açıklamalarda bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'nun açıklamalarına da değindi. Böke, "Bu bakanın görevi çocuklarımızın her türlü ihmal ve istismardan korunmasını sağlamak. Kalbimizde derin yaralar açmış olan ve her gün yeni dosyalar eklenerek büyüyen çocuk istismarı faciası ile karşı karşıyayız. 'Bir kere olması vakfı karalamak için gerekçe olamaz' diyen Bakana şunu söyledik; bir kere istifadan bir şey olmaz. Ancak kendisi büyük bir pişkinlik ve aymazlıkla sanki hiçbir şey olmamış gibi koltuğunda oturmaya devam etti. Bu şahıs o koltukta oturduğu sürece çocuklarımız güvende değildir" diye konuştu. 

'KAMULAŞTIRMA KARARI BİR MAĞDURİYET DAHA YAŞATACAK'

Böke, AKP hükümetinin Sur için aldığı "acele kamulaştırma" kararına da değinerek, "Bu bölgedeki evlerin çoğunda tapu sorunu var, mülkiyet tescili henüz yapılmış değil, hak sahipleri henüz belli değil. Bu düzenleme, acele kamulaştırma, ranta, istismara ve zaten birçok temel hak ihlaline uğramış bölge halkına bir kez daha mağduriyet yaşatmaya kapı açabilecek bir düzenleme. Bu nedenle bir mülkiyet tescili ve kıymet takdirinin derhal yapılması, iki eğer kamulaştırmada ısrar edilecekse söz konusu parsellerin bedellerinin taksitlendirmeye gidilmeden vatandaşlara hemen ödenmesi, Sur’un çatışma sürecinde zarar görmüş tarihi dokusuna, UNESCO kültürel mirasına fazla zarar verilmesinden kaçınılmasında özen gösterilmesine, bu sürecin bölge halkının ve sivil toplum kuruluşlarının hassasiyetleri gözetilerek, rızaları alınarak yürütülmesi gerekliliğini vurguluyoruz. Biz bu konunun yakından takipçisi olacağız" dedi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Tekirdağ’da tekstil fabrikasında kömür bacasına düşen 2 işçi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Kapatılmak istenen Yeni Çeltek Madeni’nde çalışan işçiler: ‘Ekmeğimizle oynamayın’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...