30 Mart 2016 11:05

Türk Eczacılar Birliği: Üç yıldır taleplerimiz karşılanmadı

Paylaş

Türk Eczacılar Birliği (TEB) düzenlediği basın toplantısıyla Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve TEB arasındaki ilaç alım protokolüyle ilgili bir uzlaşma sağlanamadığını belirtti. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile tekrar görüşeceklerini ifade eden TEB Başkanı Erdoğan Çolak, "Bakanla anlaşamazsak protokol imzalanmayacak" dedi. 

SGK ile TEB arasında imzalanan 'İlaç Alım Protokolü'nün süresi bugün sonlanıyor. Protokol üzerinde anlaşma sağlanamazsa hastalar ilaç paralarını kendi ceplerinden öderken eczacılar da zor bir durum yaşayacak. TEB dün merkez binasında konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyerek Çalışma Bakanlığı ve ilgili kurumlarla devam eden görüşmelerini paylaştı. Açıklamayı yapan TEB Başkanı Erdoğan Çolak, taraflar arasında her türlü çabanın sarf edilmiş olmasına rağmen bir uzlaşma sağlanamadığını belirtti. 

'VATANDAŞ İLACA SORUNSUZ ERİŞSİN'

Çolak, eczacılık alanının 2004’lerden bu yana son derece ciddi bir ekonomik daralma ile karşı karşıya olduğunun altını çizerken eczacıların toplumun akılcı ilaç kullanımını sağlamak için çalışan bir sağlık meslek mensubu olduğunu ifade etti. Eczacıların, sürekli daha çok çalışıp az kazanan bir konuma düşürüldüğünü ifade eden Çolak, "Bu durum, pek çok eczanemizi kapanma noktasına getirdiği gibi günden güne kapanan eczane sayısını artırmaktadır. Tüm bunların yanında eczanede istihdam edilen eğitim düzeyi yüksek personel sayısı yükselmiş, eczanelerin iş yükü ve giderleri artmıştır. Buna mukabil eczane ekonomilerini düzlüğe çıkaracak herhangi bir gelişme olmamıştır.

Geçici Protokol’ün yürürlükte olduğu süre boyunca Türk Eczacıları Birliği ve eczacı odaları olarak defalarca SGK yetkilileri, Kurum Başkanı ve Sayın Çalışma Bakanı ile, son olarak da Ekonomi Koordinasyon Kurulu ile görüşmeler gerçekleştirip taleplerimizi sunduk. 2013 eylül ayında yapılan Protokol revizyonundan bugüne üç yıla yakın bir süredir eczacıyı ve eczane işleyişini rahatlatacak hiçbir iyileştirme olmadığını; eczane ekonomilerinde yaşanan erimeyi rakamlarla ortaya koyduk" diye konuştu. Eczanelerin basit birer ticari işletme, eczacının da tacir olmadığını vurgulayan Çolak, sağlık ve sosyal güvenlik sisteminin yapıtaşı olan eczaneleri koruyacak, eczacıya kazanımlar getirecek ve halkımızın ilaca sorunsuz bir biçimde erişmesini sağlayacak bir protokol talep ettiklerini dile getirdi. (Ankara/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Kızıldere şehitleri 44. yıldönümünde anıldı

SONRAKİ HABER

İzmir Tabip Odası kendisini aklamaya çalıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...