30 Mart 2016 08:21

HDP, IŞİD ile petrol ticareti iddiasını Başbakana sordu

Paylaş

HDK Eş Sözcüsü ve HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Türkiye ile IŞİD arasında gerçekleştirildiği iddia edilen petrol ticaretini Meclis gündemine taşıdı. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması için soru önergesi veren Ertuğrul Kürkçü, 
yeni bulgular ışığında Türkiye ile IŞİD arasında gerçekleştirildiği iddia edilen petrol ticaretini sordu.

Kürkçü, Başbakandan şu sorulara yanıt vermesini istedi: 

* 28.07.2015 tarihli 7/329 esas numaralı ve 3/12/2015 tarihli 7/540 sayılı soru önergelerimize zamanında yanıt verilmemesinin sebebi nedir? Soru önergelerinde ve basında yer alan haberle ilgili hükümetiniz açıklama yapmamıştır. Bu konuda kamuoyunun bilgilendirilmemesinin sebebi nedir?

* Türkiye Cumhuriyeti devleti veya hükümeti herhangi bir şekilde IŞİD/DAİŞ terör örgütü ile petrol alışverişi yapmış, ya da bilgisi altında yapılmasına yardımcı olmuş mudur?

* Yukarıda anılan soru önergelerinde Ebu Sayyaf’ın karargahında elde edildiği iddia edilen “yüzlerce flaş bellek ve belge”nin içeriği hakkında Türkiye Cumhuriyeti devlet yetkililerinin bilgisi var mıdır? Var ise bu belgelerin içeriği nedir?

* Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Anatoly Antonov’un iddiaları doğrultusunda Türkiye’ye IŞİD/DAİŞ kontrolü altında bulunan bölgelerden TIR, kamyon benzeri taşıtlarla veya boru hattı yoluyla herhangi bir petrol sevkiyatı olmuş mudur?

* Batman rafinerisinde, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde elde edilerek rafineriye getirilen ham petrol dışında başka ülkelerde işlenen veya sevkedilen petrol bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise söz konusu petrol hangi ülkeden alınmaktadır?

* Yine aynı iddialara göre işlenmek üzere Türkiye üzerinden gemilerle sevkedilen petrol var mıdır? Var ise bu petrol hangi ülkelerden alınmakta, hangi ülkelerde işlenmektedir?

* Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoly Antonov’un iddia ettiği petrol ticareti ile ilgili olarak hükümetiniz herhangi bir araştırma başlatmış mıdır? Bu iddiaların gerçek olup olmadığı konusunda uluslar arası kamuoyuna açıklamak üzere yürütülen bir çalışma yapmakta mıdır? Yapmakta ise bu çalışmanın içeriği nedir?

* 24 Mart tarihinde Russia Today kanalı tarafından yayınlanan belgelerdeki iddialar konusunda hükümetiniz herhangi bir inceleme başlatmış mıdır? Başlatmışsa bu incelemenin içeriği nedir?

* Yukarıda sözü edilen haberde ele geçirildiği iddia edilen rafineri kayıtları doğrultusunda yasadışı veya yasal yollarla Türkiye sınırından geçen herhangi bir petrol veya petrol ürünü bulunmakta mıdır?

* Haberde adı geçen broşürün basıldığı matbaa veya yayınevi konusunda İçişleri Bakanlığı yoluyla herhangi bir hukuki-cezai işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa içeriği nedir? Başlatılmamışsa neden? (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Rehabilitasyon Merkezi'nde 'kurtarın bizi' çığlıkları: Görüntüyü çekenlerden polis şikayetçi oldu

SONRAKİ HABER

İnadına tiyatro demek için dayanışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...