30 Mart 2016 00:50

Bir otel odası bin itiraf

Neil LaBute’un kaleme aldığı, Türkçe çevirisini Rüzgar Can Ekin Turan’ın yaptığı, yönetmenliğini İskender Altın’ın üstlendiği Bitiyatro yapımı “Üç Oyun (Vurgun)” oyunundaki rolüyle Laçin Ceylan, Tiyatro Eleştirmenleri Birliği, 2016 TEB Ödülleri’nde Yılın Kadın Oyuncusu Ödülü’ne layık görüldü.

Paylaş

Eylem AYDOĞDU
İstanbul

Yer yer komik bazen trajik, çabuk gibi  kavramları içinde barındıran süresi gibi etkisi de uzun süren itiraflar arenası Vurgun-Üç Oyun  Bitiyatro’da alternatif tiyatrolar içerisinde farklarıyla “alternatif” oluyor.

Bitiyatro’nun bu sezon repertuvarında yer alan  Vurgun-Üç Oyun her yönüyle farkı yakalıyor. Oyunun süresinin uzunluğu gibi, izleyicide bıraktığı izleniminde bir hayli uzun sürmesi dikkat çekiyor. Bir otel odasında gelişen ve farklı hayatları ele alan Vurgun-Üç Oyun’un yazarı  aynı zamanda senarist ve yönetmen ABD’li Neil Labuten’in oyununu Rüzgar Can Ekin Turan Türkçeye çeviriyor. Oyunun en çok dikkat çeken tarafı ise karakterlerin  kimsenin hangi şekilde olursa olsun bir başkasına itiraf edemeyecek kadar gizli olaylarını anlatması oluyor. Bu yönüyle Vurgun-Üç Oyun cesaret kavramıyla örtüşen oyun olarak da fark gösteriyor. Süresi boyunca değişmeyen bir sahne var, hatta oyunda dekordan çok kendine has karakteri olan bir otel odası… Mekanın sabitliğine inat değişen hayatlar maddenin önüne geçen yaşamlar, itiraflar, çelişkiler, yaşanılanların sonuçlarıyla dolu bir hikaye… 

Vurgun-Üç Oyun’un yapı taşı olan otel odası, oyuncuların itiraflarıyla, bir nevi içini dökmeleriyle seyirciyle tek taraflı da olsa bir dertleşme durumu doğuran itiraf arenası haline geliyor. Günümüz hikayelerini içinde barındıran zaman zaman komik, trajik, trajikomik olup gündelik hayatı yakalayan oyunun mitolojinin mistik etkisini içinde barındırması farklı bir tat yaratıyor. Vurgun-Üç Oyun’un ekibi; Yönetmen İskender Altın, Oyuncular; Murat Taşkent, Sefa Tanoğlu, Ezgi Yağ, Laçin Ceylan, Ozan Güney Yaman  Afiş Görsel, Derya Özparlak isimlerinden oluşuyor. Üç saat süren Vurgun-Üç Oyun, oyuncu performansı ile bir çok kavramı içinde barındırması, çağını yakalama, itiraflar, cesaret ve daha her tiyatro izleyicisinin kendi keşfedeceği doneleriyle Beyoğlu Kumbaracı Yokuşu’ndaki Bitiyatro’da sahnelenmeye devam ediyor. Keşfedilecek, kişinin kendisini sorgulaması gerektiğini hissettirecek bir oyun izlemek isteyenler için tavsiye edilecek farklı bir sanat çalışması olarak sezon boyunca sahnelenmeye devam edecek.

ÖNCEKİ HABER

Hendek’te sokak köpeğini ağaca astılar

SONRAKİ HABER

Anlatılmamış hikâyeleriyle Suriyeliler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...