29 Mart 2016 16:40

Batman Milletvekili Başaran: Şırnak'ta sivil hayatı hiçe sayılıyor

Paylaş

Şırnak'ta sokağa çıkma yasağı 16. günü geride kalırken, ilk günden bu yana kentte bulunan HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, sivillerin hayatının hiçe sayıldığını belirterek, “Bu şiddette devam eden saldırılarda sivil insanların yaşamlarını yitirmesi an meselesi” dedi.  

Kentin aralıksız bombalandığını sivillerin hayatının hiçe sayıldığını anlatan  Başaran şunları söyledi: “Şırnak’ta son 2 aydır zaten kentte abluka vardı. Son 15 gündür gece gündüz kentin bütün mahallelerine saldırı olduğunu görüyoruz. Mahallelerde kalan insanlar sokağa çıkmak değil artık evlerinin camına dahi çıkamıyor, perde dahi çekemiyorlar, keskin nişancılar yüksek binalara yerleşmiş durumda, insanların can güvenlikleri yok. Burada bir Cizre vahşetinin yaşanması an meselesi. Mahallelere rastgele saldırıyorlar, orada sivil var mı yok mu, bu gözetilmiyor. Atılan toplar nedeniyle yurttaşlar yaralandı ve evlerinden çıkmak zorunda kaldı. Bu şiddette devam eden saldırılarda sivil insanların yaşamlarını yitirmesi an meselesi.” 

‘YENİ BİR CİZRE AN MESELESİ’ 

Devletin çok önceden aldığı savaş kararı ile kentteki resmi kurumları Cizre’ye taşıdığını belirten Başaran şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu şehre yönelik kapsamlı saldırıyı hesaplayan devlet tüm resmi kurumlarını Cizre’ye taşımış durumda. Devlet kendi kurumlarını düşünüyor ama buradaki halkın nasıl yaşayacağı bu kadar uzun süre ablukaya nasıl dayanacağını düşünmüyor. Sivil insanlar kapısına dahi çıkamıyor ve insan hayatı burada yok sayılıyor. Hasta olan insanların hastaneye gitme imkanı yok, öz yönetim mahallelerinde 15 gündür elektrik ve su da kesik. Şırnak’ta insanlar sadece irade beyanında bulunduğu öz yönetimini istedikleri için; bir yandan katliamla yüz yüze bırakılıyor, diğer yandan ise açlık susuzluk yoklukla terbiye edilmeye çalışılıyor.” 

Şırnak’a yönelik saldırıların sadece bu kentle sınırlı olmadığını önümüzdeki yüzyılın politikasını hayata geçirmek için bir örnek olduğuna vurgu yapan Başaran, şunları söyledi:. “Ortadoğu’da yeniden sınırlar belirleniyor, yüzyılın başındaki anlaşmalar anlamını yitirmiş durumda. Burada Kürtler yeniden statüsüz kalsın istiyorlar. Bu birinci plan ikinci plan ise yine Ortadoğu’da süren güç yarışında Türkiye’nin mevzi kazanma çabası. Bunda da en önemli koz mülteciler. Türkiye’nin bu ikinci ahlaki olmayan planı insan üzerinde pazarlık ve batılı güçler bu plana boyun eğip Kürtlerin statüsüz kalması üzerinde uzlaşıyor.”

Bir çok direniş alanında olduğu gibi Şırnak’ta da kadınların en büyük öncü olduğunu belirten Başaran, devletin bu nedenle kadınları bilinçli hedef seçtiğini belirtti. 

‘HERKESİN YAPACAĞI BİR ŞEY VAR’ 

Son olarak kamuoyuna seslenen Başaran, “Buradaki direnişinin kazanımı herkesin geleceğini ilgilendiriyor” dedi. Başaran şu çağrıyı yaptı:” Bizim sesimiz ne işe yarar demeyin. Herkesin sesinin toplamı büyük bir çığ olur. Bu gün burada Kürdistan’ın insanlığın onuru için mücadele eden insanlara destek çıkmanın vaktidir. Barış ve özgürlük için herkes ayağa kalkmalı, bu iradeyi sahiplenmemiz gerekiyor.” (ŞırnakDİHA) 

ÖNCEKİ HABER

Sur’da kamulaştırma Danıştaya taşındı

SONRAKİ HABER

Eskişehir'de 24 işçi yediği yemekten zehirlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...