29 Mart 2016 16:37

Sur’da kamulaştırma Danıştaya taşındı

Paylaş

Diyarbakır Barosu, Bakanlar Kurulunun “Sur’u kamulaştırma” kararının iptali için Danıştaya dava açtı. “Sur’da yapılan askeri imardır” diyen Baro Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen, kararın hukuka aykırı olduğunu söyledi. 

Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Sur ilçesine yönelik “kamulaştırma” kararına ilişkin Baro adli yardım binasında basın toplantısı düzenledi. Sur’da Bakanlar Kurulunun “kamulaştırma” adı altına ilçede birçok yere el koymasını Diyarbakır Barosu. yürütmenin durdurulması için Danıştay Başkanlığı nezdinde “Acele kamulaştırma kararına karşı yürütülmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtıklarını” söyledi. 

Ahmet Özmen, Sur’da kamulaştırılmasına karar verilen parsel sayısı 6 bin 642 olup, kamulaştırmaya tabi tutulan mahallelerde yaşayan nüfusun ise 50 bin civarında olduğunu ifade etti. 

‘KAMULAŞTIRMA KARARI YASALARA AYKIRIDIR’

Kamulaştırma kararının Anayasa’ya aykırı olduğunu belirten Özmen, Sur’da bulunan özel mülkiyete konu taşınmazların tamamının devlet tarafından mülkiyetinin kendi yurttaşlarından arındırılmasının yasal bir gerekçesi olamayacağına dikkat çekti. Özmen, “Bir kentin bütün tarihi dokusuna sahip ilçesinde, bu denli önemli değişimlere sebebiyet verecek kararın alınma sürecine kentin yerel yönetimlerinin, meslek ve sivil toplum örgütlerinin dahil edilmemiş olması, yurttaşların taleplerinin görmezden gelinerek diğer birçok konuda olduğu gibi merkeziyetçi bir refleksle karar alınmış olmasının kabulü mümkün değildir” diye konuştu.

‘SUR’DA YAPILAN ASKERİ İMARDIR’

Sur’da yapılmak istenen ve yapılanın, kent ve toplum yararına bir ihya çalışması olmadığı, “askeri-güvenlikçi imar” çalışması olduğu yönünde büyük kaygılar taşıdıklarını ifade eden Özmen, Tahir Elçi’nin Sur’daki tarihi ve kültürel eserler ile ilgili koruma duyarlılığı yaratmak üzere yaptığı bir basın açıklaması esnasında katledildiğini hatırlattı. Sur ilçemizde olduğu gibi ortaya çıkan ağır tahribatların giderimi noktasında da benzer güvenlikçi çözüm yöntemlerinden uzak durulması gerektiğini söyleyen Özmen, sorunların giderilmesi için yurttaşların, yerel yönetimlerin, meslek ve sivil toplum örgütlerinin müdahilliğinin sağlanmasını bir hukuk örgütü olarak talep ettiklerini söyledi. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

Günkar mahkeme kararına uysun!

SONRAKİ HABER

Batman Milletvekili Başaran: Şırnak'ta sivil hayatı hiçe sayılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa