29 Mart 2016 14:47

Gösterişlioğlu: Gözaltında ‘Türksün, neden ezilenlerin avukatlığını yapıyorsun?' diye soruldu

Avukatlarının tutukluluğuna dönük yaptığı itiraz sonucu serbest bırakılan ÖHD üyesi Av. Ayşe Gösterişlioğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ile tutuklandıklarını söyledi. Gözaltında polislerin "Türksün, iyi bir mesleğin var. Neden ezilenlerin avukatlığını yapıyorsun?" sorularına maruz kaldığını anlatan Av. Gösterişlioğlu, baskı ve tutuklamalara rağmen ezilenlerin hukukunu savunmaya devam edeceklerini ifade etti.

Paylaş

İstanbul'da 23 Mart'ta TUAD üyelerine ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlara yönelik operasyonda tutuklanan ÖHD üyesi Avukat Ayşe Gösterişlioğlu, önceki gece avukatlarının, tutukluluk kararına ilişkin savcılığa yaptığı itirazın kabul edilmesi sonucu tutuklu bulunduğu Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nden serbest bırakıldı. 

Kendilerine yönelik uygulanan baskının başından sonuna kadar hukuk dışı olduğunu belirten Gösterişlioğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatları ve akademisyenleri hedef göstermesinin ardından tutuklandıkları nedeniyle "Cumhurbaşkanı'nın talimatı ile tutuklandık" dedi. 

Evine gelen polislerin ellerinde hiçbir arama yetkisi olmamasına rağmen evde arama yaptıklarını ve ne aradıklarına dair bir bilgi vermediklerini söyleyen Gösterişlioğlu, mesleki olarak bir soruşturmaya tabii tutulmasından ötürü Adalet Bakanlığı'ndan izin alınması gerekmesine rağmen bakanlıktan herhangi bir izin alınmadığını kaydetti. Gösterişlioğlu, maruz kaldığı bu hukuksuz uygulamaların götürüldükleri İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde de devam ettiğini anlattı.

'SAVCILARIN EMNİYETE GELMESİ TUHAF'

Savcıların Emniyet Müdürlüğü'ne gelerek kendilerinin ifadesini almak istemesini "tuhaf" olarak değerlendiren Gösterişlioğlu, tüm avukatlar olarak susma haklarını kullandıklarını ve savcıya ifade vermediklerini belirtti. Daha önce olmayan bu uygulamanın kendileri ile birlikte pratik alana sokulmasına çalışıldığını da vurgulayan Gösterişlioğlu, yine dosyalarına "gizlilik" kararı konulmasını da eleştirdi. 

'DÜZMECE İDDİALAR DÜZMECE SUÇLAMALAR'

Gösterişlioğlu, haklarındaki iddiaları ise "düzmece iddia ve suçlama" olarak değerlendirdi. 2014 yılından beri soruşturma dosyasına bir evrak konmadığına işaret eden Gösterişlioğlu, "Ortada bir suçun olmadığı soruşturma dosyasından belli" diye konuştu. 

'SAVCILARIN HİÇBİR İNSİYATİFİ YOK'

Hukuksuz gerekçelerle tutuklandıklarını, hukuki gerekçelerle serbest bırakıldığını dile getiren Gösterişlioğlu, "Bizim davamızda da gördük ki, savcıların hiçbir insiyatifi yok. Savcılar ve hakimler kendilerine verilen rolü oynuyor sadece" dedi. 

‘TÜRKSÜN NEDEN EZİLENLERİN AVUKATLIĞINI YAPIYORSUN?'

Yaklaşık 26 yıldır avukatlık yaptığını belirten Gösterişlioğlu, gözaltında polislerin "Türksün, iyi bir mesleğin var neden ezilenlerin avukatlığını yapıyorsun?" sorularına maruz kaldığını da anlattı. Türkiye'de bugün gelinen süreçte kimsenin hukuksal ve yaşamsal güvencesi olmadığının altını çizen Gösterişlioğlu, "Şuan bir savaş ortamındayız ve şuan yapılan tutuklamalar gözaltılar da bu savaş ortamını körüklemeye yönelik" diye konuştu.

Kendilerine yönelik operasyonların avukatları sindirmek ve avukatlar üzerinden tüm topluma gözdağı vermek olduğunu söyleyen Gösterişlioğlu, "İstiyorlar ki toplum çaresiz olduğunu hissetsin, bunu yaşasın. Ama bu baskılar onların çaresizliğidir" dedi. 

'HER KOŞULDA MESLEĞİMİZİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Kendilerini sindirmek isteyenlere karşı her koşulda mesleklerini yapmaya ve ezilenlerin hukukunu savunmaya devam edeceklerinin altını çizen Gösterişlioğlu, akademisyenlerin tutuklanmasına da tepki gösterdi. Gösterişlioğlu şunları söyledi: "Bu savaş politikalarına derhal son verilmesi gerekiyor. Akademisyenlerin, gazetecilerin, avukatların asla yargılanmamaları gerekir. Bu toplumsal muhalefeti aydınların muhalefetinin başbakanın bütün yetkililerin değerlendirmesi gerekiyor."

Gösterişlioğlu'nun serbest bırakılması kararının ardından aynı operasyonda tutuklanıp Silivri Cezaevi'ne konulan ÖHD üyesi avukat Hüseyin Boğatekin'e ilişkin de dün gece saatlerinde 8.Sulh Ceza Mahkemesi'ne "tutukluluk halinin sona erdirilmesi" talebi ile başvuru yapıldı. Yapılan bu başvuruya dair şuana kadar herhangi bir yanıt verilmedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

ABD 3 ildeki personelin ailelerinin Türkiye'den ayrılmasını istedi

SONRAKİ HABER

Müzisyen Değer Deniz'in katil zanlısına 25 yıldan 46 yıla kadar hapis talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...