29 Mart 2016 13:23

Haber Nöbeti 8 haftayı tamamladı

Bölgede görev yapan gazeteciler ile dayanışma amacıyla başlatılan Haber Nöbeti, Diyarbakır’da JINHA muhabiri BeritanCanözer’in bugün tahliye edildiği duruşmasına katıldıktan sonra çalışmalarını değerlendirdiği bir basın toplantısı düzenledi. Açıklamada 8 hafta boyunca değişik ekiplerin bölgeye gelerek çeşitli yerlerde görev aldığı belirtilerek bundan sonraki süreçte de dayanışmanın devam edeceği, değerlendirme toplantıları yapılacağı ifade edildi.

Paylaş

Haber Nöbeti Koordinasyonu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesinde yaptığı basın toplantısıyla 8 haftalık çalışmalarını değerlendirdi. Şubat ayından itibaren bölgeye ekipler halinde gelen batıdaki gazeteciler çeşitli basın kurumlarında görevler alarak izlenimlerini kamuoyu ile paylaşmıştı. Haber Nöbeti Koordinasyonu bugün yaptığı açıklamada dayanışmanın nasıl devam edeceğine ilişkin tartışmalar yürüteceklerini açıkladı.

‘TÜM GAZETECİLER SERBEST BIRAKILSIN’

Haber Nöbeti Koordinasyonunda yer alan Arzu Demir, gazetecilik açısından önemli bir süreç yaşadıklarını belirterek, “Bugün bizim açımızdan önemli bir gündü. Haber Nöbeti olarak Beritan’ın davasını izledik. Beritan’ın serbest bırakılması bizim açımızdan sevindirici, ancak halen cezaevlerinde gazeteciler var. Onlar içinde mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

‘HABER NÖBETİ BİR İLK OLDU’

Haber Nöbeti dayanışmasının Türkiye’de bir ilk olduğunu söyleyen Koordinasyon üyesi Fatih Polat, “Haber Nöbeti iki ay önce çatışmalı bölgelerde zor koşullarda görev yapan meslektaşlarımızla dayanışma ve buradaki karatmayı olabildiğince kırmak için başlatılmıştı. Burada meslektaşlarımızın 90’lı yıllardaki gibi endişe verici bir tablonun içine sürüklendiğini görüyorduk. Bu çalışma kapsamında bugüne kadar 68 arkadaşımız geldi buraya. 200 dolayında içerik ürettik, paylaştık. Kuşkusuz eksiklikleri oldu. Merkez medyadan katılım iktidar baskısı nedeniyle sınırlı kaldı. Ön gördüğümüz 8 haftayı tamamladık. Nasıl devam edeceğine dair değerlendirmeler devam ediyor. Diyarbakır’da gazeteci arkadaşlarımızla bir toplantı gerçekleştirdik, önerilerini aldık. 2 Nisan’da da İstanbulda bir toplantı yapacağız. Çünkü bu çalışma artık en azından 68 gazetecinin iradesini temsil ediyor. Ortak bir irade olgunlaşacaktır” dedi. 

‘BURAYA GELEREK BUARADA YAŞANANLALARI ANLIYORUZ’

Polat’ın ardından Beritan’ın duruşmasını takip etmek için gelen ve gözaltına alınan gazeteci Tuğba Tekerek konuştu. Bölgede çalışan gazetecilerin her an çok yoğun baskılar altında mesleklerini icra etmeye çalıştıklarını söyleyen Tekerek “Halkın haber hakkı için haber yapmaya çalışıyorlar. Bölgeye gelen bir gazeteci olarak o ‘her an’dan bir tanesi de bana denk geldi” dedi. Gözaltına alınırken yaşadıklarını ve gözaltı gerekçesini anlatan Tekerek “Adliye koridorunda sadece arkadaşlarımın fotoğrafını çekerken birden bire polisler etrafımı sardı ve işte ‘sen duruşma salonunun önünde bekleyen polislerin fotoğrafını çektin’ dediler. Yakalandım, alıkondum, karakola götürüldüm. Bu süreçte bir takım psikolojik baskılara maruz kaldım. Ve sonuçta çektiğim fotoğrafa da bakıldı. Orada arka planda ve çok uzakta sadece bir polis görünüyordu. Bugünün sonunda ben yargılamanın görüntülerini kayda almakla suçlandım, oysa ben duruşma salonuna bile girmemiştim” dedi. 

Tekerek “Buraya gelmek bize bu deneyimleri yaşatıyor ve buradaki meslektaşlarımızın yaşadıklarını anlıyoruz, kavrıyoruz ve bu dayanışmanın devam etmesi için de bundan sonra elden geleni yapacağız” dedi.

‘DAYANIŞMA BÜYÜMELİ’

Son olarak konuşan Özgür Gazeteciler Cemiyeti Eşbaşkanı Hakkı Boltan ise önemli bir mesleki dayanışma gösterildiğini belirterek, “Bugün basın üzerindeki baskılara giderek yoğunlaşıyor. Bütün basına çağrımızdır. Dayanışma içinde olalım. BeritanCanözer, Can Dündar ve Erdem Gül buna örnektir. Şimdi Beritan bırakıldı. Ancak tüm gazetecilerin serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

3 Aylık Marmara Bölgesi cezaevi raporu açıklandı: Tekmil vermeyene telefon görüşmesi yok

SONRAKİ HABER

Kanser hastası oğlunu ‘acı çekmemesi’ için öldürdü iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...