29 Mart 2016 05:15

Savaş sebebiyle zamlanan Gulik tezgahtaki yerini aldı

Paylaş

Dersim'in yüksek dağ yamaçlarında yetişen ve organik olarak her türlü yemekte kullanılan Gulik, dağ zirvelerinden toplanarak tezgâhlardaki yerini aldı.

"Gulik" adı verilen organik ürünler zorlu tırmanışların ardından çuvallara doldurulduktan sonra tezgâhtaki yerini alıyor. Dersim'de özellikle yüksek yamaçlarda zor koşullarda toplanan Guliklerin toplanması ve halka ulaşması Dersim Valiliği'nin 11 bölgeyi yasaklamasının ardından büyük zorluklara neden oluyor.

Bu zorlukları aşarak Munzur dağlarının yamaçlarında Gulik toplayan ve şehir merkezindeki tezgâhta satan Ender Ekici, bu sene fiyatların yüksek olmasının sebebinin yasaklı bölgelerin artması olduğunu söyledi.

Yaklaşık 20-30 kilometre yol yürümenin ardından yüksek dağ yamaçlarında kar ve çamur arasında gulikleri topladıklarını belirten Ekici, topladıkları gulikleri ise çuvallara katarak sırtlayıp şehre indirdiklerini söyledi. Zahmetli bir yolculuk olmasına rağmen kısmen bir gelir elde ettiklerini belirten Ekici, bu sene birçok kişiye ekmek kapısı açan guliklerin yasaklı bölgelerde kalmasından dolayı ise daha az toplanıp yüksek fiyata satıldığını dile getirdi.

Günde sadece 50 kilo toplayabildiklerini söyleyen Ekici, bunların kilosunun ise 5 TL'ye satıldığını ifade etti. Ekici, "Ispanak mahiyetinde olan gulikler doğal ve organik olduğu için daha çok rağbet görüyor. Bu sayede aileler doğanın vermiş olduğu doğal ürünleri tüketirken, bizler de kısa vadeliğine dahi olsa bütçe kazanıyoruz" dedi. (Dersim/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Urfa'da işçi servisi devrildi: 14 yaralı

SONRAKİ HABER

Mısır yolcu uçağını kaçıran hava korsanı gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa