29 Mart 2016 00:50

Hacettepe Üniversitesi Hastanesi taşeron işçileri: Sözleşme değil kadro istiyoruz

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Kamudaki taşeron işçilere “kadro müjdesi” diye sunulan özel sözleşmeli personel statüsü, işçiler tarafından hayal kırıklığıyla karşılandı. Taşeron çalışmanın en yaygın olduğu hastanelerde gelişmeleri kaygıyla izleyen işçiler, kıdem tazminatından vazgeçmeyeceklerini ve kadro istediklerini söylüyor.

Hükümetin kamuda çalışan taşeron işçilerin özel sözleşmeli personel pozisyonunda istihdam edilmesi, yıllardır kadro bekleyen işçileri hayal kırıklığına uğrattı. Hacettepe Üniversitesi Hastanesinde konuştuğumuz taşeron işçiler de öyle. Önümüzdeki haftalarda Meclise geleceği söylenen taslağı konuştuğumuz işçilerden Soner Çeri, kamuda çalışan taşeron işçilere sunulan “özel sözleşmeli personel” statüsünün mevcut çalışma koşullarından daha iyi olmadığını söyledi. 3 yıllık sözleşmeyle, aynı maaş ve koşullarla çalışmak istemediklerini söyleyen Çeri, kıdem tazminatı gibi geçmişe dönük haklardan da vazgeçilemeyeceğini dile getirdi. Çeri, “720 bin taşeron işçiden bahsediyorlar. Hepimizin kıdem tazminatını toplayınca bu çok yüksek bir meblağ. Devlet bunu yük olarak görüyor, bundan kurtulmak istiyor. Kıdem tazminatı demek aynı zamanda iş güvencesi demek. Kıdem tazminatı olmayan adamı istedikleri gibi işten atabilirler” dedi.

Meclisteki muhalif partilerin de buna karşı çıkması gerektiğini belirten Çeri, sınavla yandaşların işe alınması, kıdem tazminatından vazgeçilmesi gibi sorunların orada da gündeme gelmesini istedi. Seçimden önce bütün partilerin “Taşeronu kaldıracağız” sözünü verdiğini hatırlatan Çeri, “Sözlerinde durup durmayacakları, onların da taşeronu isteyip istemediği Mecliste belli olacak” diye konuştu.  Çeri, şöyle devam etti: “Biz zaten hastanenin asıl çalışanıyız. Temizlik, kar küreme, hasta bakımına kadar yaptığımız her iş hastane, hasta için. Bu farkın ortadan kalkması lazım.” Bir başka işçi de taşeron işçilere sunulan yeni istihdam biçimi için sınav şartı dayatılmasına tepki gösterdi. İşçi, “Bir de performansa bakılacağı sınav yapılacağı söyleniyor. 10 yıl çalışmış işçinin ne performansına bakacaklar? Sınavı duyduğu gibi ‘Kafadan bittik’ diye düşündük. Bu sınavla AKP’ye oy veren işçinin, torpili olan işçinin alınıp alınmayacağını nerden bilelim” diye konuştu.

‘BENİM SÖZLEŞMEM ZATEN 3 YILLIK’

Kamu Taşeron İşçiler Birliği Derneği Başkanı Sultan Ünal Başbakan ve Maliye Bakanının açıklamalarından sonra damdan düşmüş gibi olduklarını söyledi. Ünal, “Önümüzdeki günlerde taslağın Meclise geleceği söyleniyor. Ancak 3 yıllık sözleşmelerle olacak bir çalışma biçimini kabul edemeyiz. Mevcut sigortayla, aynı maaşla, aynı çalışma sistemiyle olacaksa o kadro olmasın daha iyi” dedi. Birçok taşeron şirketin zaten 2 yıllık sözleşmeler yaptığını ve kendi çalıştığı Kahramanmaraş Diş Hastanesinde de sözleşmesinin 3 yıllık olduğunu belirten Ünsal, “Bu kadroyla ne değişecek?” diye sordu.

BİZE LAYIK GÖRÜLEN BÖYLE BİR YER

Hacettepe Üniversitesinde işçilerle kampüsün yer altındaki uzun tünellerinde konuşuyoruz. Taşeron işçiler burada dinleniyor, kıyafetlerini değiştiriyor. İşçiler, “Farelerin içinde yemek yiyoruz. Tavan alçaldığı yerde arkadaşımız boruya çarpıp burnunu kırdı. Bize layık görülen böyle bir yer” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Gıda-İş: 1 Mayıs her yerde ve kitlesel kutlanmalı

SONRAKİ HABER

Üniversite öğrencilerinden barış çağrısı: Bu savaş geleceğimizi düşünecek hal bırakmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa