28 Mart 2016 19:46

İnternetle tanışma yaşı 2'ye düştü

Paylaş

Psikolojik Rehabilitasyon ve Eğitim Programları Derneği (PREP) tarafından ‘Çocuklarda Teknolojinin Sorumlu Kullanımı’ başlığı altında 25-26 Mart tarihlerinde bu yıl 5. kez düzenlenen Okul Ruh Sağlığı Sempozyumu Bahçeşehir Üniversitesinde gerçekleştirildi. Alanında uzman çok sayıda ulusal ve uluslararası psikiyatr ve psikologun katıldığı sempozyumda Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümünden Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, EUK Kids Online (Avrupa Çevrimiçi Çocuklar) Proje grubunun gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını ve Türkiye bulgularını paylaştı.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümünden Prof. Dr. Kürşat Çağıltay sempozyumda, çocukların internet ve yeni medya araçlarını güvenli kullanımı konusunda, kültürel, bağlamsal ve tehlikeli durumları ile ilgili birçok ülkeyi kapsayan bir araştırma projesi olan EU Kids Online (Avrupa Çevrimiçi Çocuklar) Proje grubunun gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını ve Türkiye bulgularını paylaştı.

ÇEVRİMİÇİ ÇOCUK SAYISI 2 KATINA ÇIKTI

Araştırma doğrultusunda Türkiye’de çevrimiçi çocukların sayısının 2010 yılına oranla 2 kat artmış olduğunu, Türkiye’de çocukların interneti ilk kullanım yaşının 2010 yılında 5 iken, 2015 yılında 2 yaşa indiğini belirten Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, Hollanda’da okul öncesi grubun yüzde 78’i ve 1 yaş altı bebeklerin yüzde 5’inin, Norveç’te 0-6 yaş grubunun yüzde 58’inin çevrimiçi olduğunu, artık internet ile tanışma yaşının tüm dünyada giderek düştüğünü ve neredeyse sıfıra kadar indiğini belirtti.

Türkiye’de ailelerin yüzde 29’unun internet kullanıcısı olduğu, bunların da yüzde 12’sinin her gün internete girdiğinin ortaya konduğu araştırmada kullanım oranı erkelerde yüzde 49, kadınlarda ise yüzde 24. Mobil teknolojilere sahip olma oranının artmasıyla ‘ev dışında’ teknoloji ile etkileşim içerisinde olma oranı 2010 yılında yüzde 3.8 iken, 2015 yılında bu oran yüzde 54.3’e çıkmış.

ÇOCUKLAR İNTERNETE ODALARINDA GİRİYOR

Çocukların internet erişimi sağladıkları mekanlar incelendiğinde; 2010 yılında yüzde 60.1’le dershane ve okulda internet kullananımı en yüksek oranda belirtilen mekan olurken, 2015 yılında okulda kullanım yüzde 49.6 oranında kalmış. Evde “kendi odasında” kullanım ise yüzde 84.6 ile en yüksek oran olarak dikkat çekiyor.
Çocukların internet kullanım sıklıkları değerlendirildiğinde, 2010 yılında “haftada bir veya iki kez” seçeceği yüzde 52.5 ile en yüksek oran olurken, 2015 yılında en yüksek oran yüzde 57.5 ile “her gün veya hemen hemen her gün yanıtı” en yüksek oran olmuştur.

EBEVEYNLERE ÖNERİLER

Prof. Dr. Kürşat Çağıltay’ın ebeveynlere yönelik önerileri şöyle:
- Eğlence amaçlı günlük kullanım 2 saatten az olmalı
- 2 yaş altı çocuklar interneti kullanmamalı
- TV ve internetin kullanımı yatak odası dışında olmalı
- İnternet kullanımı takip edilmeli
- TV / videolar beraber izlenmeli ve bunlar hakkında tartışılmalı
- Çocuğa model olunmalı
- Sürekli iletişim içinde olmalı

ÖNCE OYUN SONRA DERS

Çocukların internette gerçekleştirdikleri aktivitelere 2010 ve 2015 yılı karşılaştırmalı bakıldığında ise, internetin her geçen gün sunduğu alanların kullanım sıralamasına yansıdığı gözlemlenmiştir. 2010 yılında en yüksek oran “tekli oyunlar” ve ardından “okul işleri” iken, 2015 yılında yine en yüksek oranda belirtilen tekli oyunları “video izleme” yanıtı takip etmiş, bu seçenek okul işlerinin önüne geçmiştir.
Çocukların internette gerçekleştirdikleri aktiviteler, yüzde 98.6 tekli oyunlar, yüzde 85 video izleme, yüzde 83 okul işleri, yüzde 81.4 film izleme-müzik dinleme, yüzde 72.2 fotoğraf video yükleme, yüzde 68.3 anlık mesajlaşma, yüzde 61 çoklu oyunlar ve yüzde 59.6 haber izleme/okuma olarak sıralanmış.

ÖNCEKİ HABER

Alman büyükelçi, Erdoğan'ı ti'ye alan klip nedeniyle Bakanlığa çağrıldı

SONRAKİ HABER

Hırvatistan’da Ustaşalar yine sahnede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa