28 Mart 2016 17:31

Fisk: Palmira'nın kurtarılması sonrası ABD ve İngiltere sessizliğe büründü

Paylaş

The Independent gazetesinin deneyimli Ortadoğu Muhabiri Robert Fisk, Rus savaş uçaklarının desteklediği Suriye ordusunun Palmira'yı IŞİD'den kurtarmasının ardından ABD ve İngiltere liderlerinin sessizliğe büründüğünü söyledi.

Sputnik'in haberine göre “Kötü adamlar kazandı, değil mi? Aksi halde çığlıklar atıyor olacaktık, değil mi?” eleştirisinde bulunan Fisk, Batılı politikacıların Suriye ordusunun Nusra'nın Ermeni soykırımı sırasında bölgeye gelen Ermenilerin kilisesini havaya uçurduğu Deyrezzor ve örgütün başkenti Rakka’yı alması durumunda da susacaklarına emin olduğunu ifade etti. IŞİD’in en ezici askeri yenilgisini alkışlamaları gerektiğini ifade eden Fisk, bunun nedeni olarak Brüksel’de onlarca kişinin hayatını kaybettiği saldırıları gösterdi.

Fisk, “İşte Vladimir Putin’in Ruslarının desteğiyle Suriye ordusu IŞİD’in palyaçolarını kentten dışarı atıyor ve biz tek bir kelime etmeye bile cesaret edemiyoruz” dedi.

Palmira saldırısı öncesi ABD’nin değil Rusya’nın savaş uçaklarının IŞİD hedeflerini vurduğunu kaydeden köşe yazarı, ABD komutanlığının aynı gün Suriye’de sadece iki sorti yapıldığı yönündeki açıklamasını hatırlatarak, “Bu, ABD’nin teröre karşı savaşı hakkında bilmemiz gereken tek şey. Onlar IŞİD’i yok etmek istiyor ama çok değil” yorumunda bulundu.

Fisk, "IŞİD'i yok ediyor olmamız gerekmiyor mu? Unutun bunuç Bu, Putin'in ve Esad'ın işi" dedi.

The Los Angeles Times gazetesinin yazarı Patrick McDonnell ise Suriye ordusunun Palmira zaferinin Beyaz Saray’ı zor duruma soktuğunu yazdı. McDonnell, “Washington, IŞİD’e karşı mücadeleyi ABD ile müttefiklerinin projesi olarak sunmak istiyordu. Moskova’yı aşırıcılar yerine ılımlı muhalefeti vurmakla suçluyorlardı. Palmira, galiba farklı bir hikaye” dedi.

Yazıda, “ABD yıllardır Suriye’de etkili ortak bulamıyordu ve bunun yanında Devlet Başkanı Beşar Esad’ı devirme çağrısı yapıyordu. Şimdi Beyaz Saray’ın IŞİD’e karşı mücadelede Suriye ordusu ile müttefiklerinin başarılarını kabullenmesi zor” yorumu yer aldı.

Beyaz Saray’ın Esad’ı iç savaşı başlatarak tüm dünyadan aşırılık yanlılarını ülkeye çekmekle suçladığını hatırlatan McDonnell, “Ancak IŞİD bayraklarını ayaklar altına alan Suriye hükümet ordusunun efsanevi Palmira’yı kurtarması farklı bir görüntü veriyor” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tutuklu akademisyenlere destek için 'Metris Üniversitesi' açıldı

SONRAKİ HABER

Van'da halı sahaya baskın: 1 kişi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...