28 Mart 2016 13:49

HDP'den dokunulmazlıkların kaldırılması için Anayasa değişikliği önerisi

Dokunulmazlıkların kaldırılması tartışmaları devam ederken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Anayasa Komisyonu, dokunulmazlıklar ve yasama sorumsuzluğuna ilişkin Meclis Başkanlığı’na Anayasa değişikliği önerisi sundu.

Paylaş

 HDP Anayasa Komisyonu, yasama dokunulmazlığının kaldırılması için Meclis’e anayasa değişikliği önerisi sundu. Öneride, milletvekilerinin tutuklanamayacağı, seçim öncesi ya da sonrasında bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili hakkında seçim sonrası dava açılabileceği, seçimden önce açılan davaların devam edebileceği kaydedildi. Ayrıca, milletvekilleri17:43 28.03.2016 hakkında görülecek ceza davalarına da Yargıtay'ın bakması istendi.

Komisyon tarafından verilen Anayasa değişikliği önerisinde milletvekilleri, yasama çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, ileri sürdükleri düşüncelerden ve bunları herhangi bir yerde ifade etmekten sorumlu tutulmamaları öneriside bulundu.

Bununla birlikte yasama dokunulmazlığına ilişkin HDP'nin verdiği teklifte şu maddeler yer alıyor:

“*Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili hakkında seçimden sonra dava açılabilir, seçimden önce açılan davalara devam edilir.
* Milletvekilleri gözaltına alınamaz, tutuklanamaz ve haklarında hiçbir koruma tedbiri uygulanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali bu hükmün dışındadır. Bu halde yetkili makam, durumu derhal TBMM Başkanlığı’na bildirir.
* Milletvekili hakkında verilen bir ceza hükmünün açıklanması, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır.
* Milletvekilleri hakkında ceza davaları Yargıtay’da görülür. Bu davalarla ilgili usul ve esaslar kanunlarla düzenlenir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen'den Bakanlık önünde tepki: Baskı, sürgün ve cezalara son verilsin

SONRAKİ HABER

THY, Brüksel'e sefer iptalini uzattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...