28 Mart 2016 09:27

Times: ABD ile Türkiye’nin ‘Menbic anlaşmazlığı’

Paylaş

The Times gazetesi, ABD’nin ‘IŞİD militanlarının geçişine engel olmak için’ Türkiye’nin Suriye’de sınıra yakın IŞİD kontrolündeki Menbic’le arasındaki yolları kapatmasını istediğini ve Washington’ın o bölgeye Suriye’de yaşan Kürtlerin yerleşmesinden yana olduğunu yazdı.

BBC’nin Türkçeye çevirdiği habere göre, Türkiye ile ABD arasındaki en büyük anlaşmazlığın da Kürtler olduğu belirtilirken, Brüksel saldırıları sonrası ise Menbic’e açılan yolların kapatılması için Ankara’ya yapılan taleplerin yenilendiği ifade edildi.

Habere göre ABD, Menbic’e açılan yola Kürtlerin çoğunlukta olduğu Suriye Demokratik Güçlerinin yerleştirilmesini istedi.

Yazıda ilgili satırlar şöyle:

“Amerika’nın planı, Menbic’in dışarı açılan yolu ile sınır noktasını ele geçirmeleri için Kürt savaşçıları desteklemek. Fakat Türkiye ısrarla, Kürtlerin bu önemli sınır geçişinden sorumlu olmalarına karşı çıkıyor. Ankara hükümeti, ABD’nin desteklediği Suriye Demokratik Güçleri savaşçılarını terörist olarak görüyor.”

‘MENBİC BOŞLUĞU’

“Amerika, bu kilit alanı ‘Menbic Boşluğu’ olarak adlandırıyor. Yabancı savaşçıların Suriye’ye giriş çıkışları için örgütün burayı elinde bulundurması önemli. Zira IŞİD bu kenti bu yüzden bir kaleye dönüştürdü. IŞİD komutanları yabancı savaşçıları Menbic’te topluyor ve onları savaş alanlarına, Suriye’ye ya da sınır boyundan Türkiye ve Avrupa’ya yönlendiriyor.”

The Times gazetesine konuşan ABD’nin IŞİD’le Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk de Dabık için “Burası onların kalbi, orayı kuvvetlendiriyorlar” dedi.

Gazete, Brüksel saldırılarından sonra ABD’nin ‘Menbic Boşluğu’nun kapatılması için Türkiye hükümetini ikna etmeye çalıştığını yazdı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

HDP, sınırdaki utanç duvarını Başbakana sordu

SONRAKİ HABER

IŞİD'in elinden alınan Palmira kentinin son görüntüleri yayınlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...