28 Mart 2016 05:20

Sürgün edilen mahpuslara 'Müslüman mısınız?' sorusu eşliğinde işkence iddiası

Şırnak T Tipi Cezaevi'nden Trabzon E Tipi Cezaevi'ne sürgün edilen yaklaşık 15 mahpus gönderdikleri mektupta, cezaevi girişinde kendilerine, "Siz Müslüman mısınız?" soruları eşliğinde işkence yapıldığını ve kimi arkadaşlarının gördükleri şiddet nedeniyle bayıldığı bilgisini paylaştı.

Paylaş

Şırnak T Tipi Cezaevi'nden 6 Mart gecesi 50 siyasi mahpus Rize, Trabzon ve Bayburt'taki cezaevlerine sürgün edildi. Kendisiyle birlikte 15 siyasi mahpusun sürgün edildiği Trabzon E Tipi Cezaevi'nden İHD'ye mektup gönderen Sadık Aslan, 3 günlük yolculukta ve götürüldükleri Trabzon E Tipi Cezaevi'nde kendilerine yapılan işkenceleri anlattı. 

'3 GÜN KELEPÇELİ YOLCULUK ETTİK'

Aslan, 7 Mart 2016 günü kendisiyle birlikte, Hüseyin Bozkurt, Ahmet Zenger, Remzi Akyürek, Hacı Haykır, İsmet Kaluman, Şaban Buğdaycı, Ömer Kabul, Derviş Kılınç, Mesut Şengil, Leşker Acar, Şehmus Cingü, İlhan Şaylı, Hasan Ölmez ve Refik Eren'in Trabzon E Tipi Cezaevi'ne sürgün edildiğini belirterek, "Bizi Erzurum üzerinden götürmediler. Görevliler kendi işlerini de haletmek için Ankara hattını kullandılar. Dolayısıyla bir günlük yol 3 gün sürdü. Kelepçeli halde yolculuk işkenceye dönüştürüldü" dedi. 

SİNCAN'DA TECRİT ODASINDA TUTULDULAR

Yolculuk sırasında 1 gece Ankara Sincan 2 No'lu F Tipi Cezaevi'ndeki tecrit odalarında tutuldukları bilgisini paylaşan Aslan, mektubunda "Nakil esnasında tutsağa ait bir kısım para şoföre teslim edilir. Bu parayla istek üzeri tutsağın yiyecek ve içecek ihtiyacı şoför tarafından karşılanır. Oysa bizim hiç bir ihtiyacımız karşılanmadı" şeklinde ifadelere yer verdi. 

'KAMERASIZ ODADA İŞKENCE ETTİLER'

En kötü işkenceyi ise götürüldükleri Trabzon E Tipi Cezaevi'nde gördüklerini belirten Aslan, şöyle devam etti: 

"Bizi saat 02:00-04:00 arası araçlardan tek tek 20 dakika arayla indirdiler. X-ray cihazından geçirildikten sonra kapalı ve kamerasız bir odaya alındık. Bizi çıplak aramaya zorladılar. Biz reddettik. Bunun üzerine 7 kişi biz tekme, tokat ve yumruklarla darp etmeye başladı. 5-10 dakika süren bu darptan sonra yere düşürüldük. Yerde tekmelemeye devam ettiler. Elbiselerimizi zorla yırtarak çıkardılar. Elbiselerimizin üstüne basarak kirlettiler." 

İŞKENCE SIRASINDA MÜSLÜMAN MISINIZ SORUSU?

Mektubunda, 60 yaşlarında Ahmet Zenger ve Hüseyin Bozkurt'un da bu darp edildiğini yazan Aslan, Ahmet Zenger'in epilepsi hastası olduğunu ve darp sırasında bayıldığı bilgisini paylaştı. Aslan, "21 yaşındaki Remzi Akyürek isimli arkadaşımızın yüzünde ve göz çevresinde morluklar oluştu. Ve sol gözü sürekli yaşarmaktadır. Ben sol tarafımdaki kaburgalarıma aldığım darbelerle şiddetli ağrılar çekmekteyim. Bize küfürlü hakaretler ettiler. 'Müslüman mısınız değil misiniz?' gibi inanç ayrımcılığına dönük sorular soruldu" bilgilerini paylaştı. 

'TECRİT ODALARINDA TUTULUYORUZ'

Darptan sonra sağlık kontrolü taleplerine rağmen revire çıkarılmadıklarını belirten Aslan, "Gecikmeli olarak revire çıkarıldık. Doktor vücutta belirgin iz yok diyerek rapor vermedi. Vücuttaki iç hastalıklara ilişkin ise bir kontrol yapmadı. Kaldığımız yerler koğuş değil. Cezaevinin tecrit odaları olarak bilinen hücrelerin altındaki küçük, üstten basık, içinde kanalizasyon borularının geçtiği yerlerde tutuluyoruz" dedi. 

'BİZİMLE BİRLİKTE AİLELERİMİZDE CEZALANDIRILIYOR'

Sürgün edilenlerin 6 ay ve 1 yıl önce ailelerine yakın olmak için büyük meblağlarda para ödeyerek Şırnak T Tipi Cezaevi'ne gittiğine mektubunda dikkat çeken Aslan, "Böylesi çok uzakta sapa bir yere sürgün edildik. Bu durumda bizimle birlikte ailelerimizde mağdur edilmiş cezalandırılmış oldu" ifadesinde bulundu. 

Aslan, karşı karşıya kaldıkları fiziki ve psikolojik işkenceye karşı insan hakları kurumlarından avukat desteği talebinde bulundu. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Pakistan'da 70’ten fazla kişinin öldüğü canlı bomba saldırısını Taliban bağlantılı örgüt üstlendi

SONRAKİ HABER

Haber Nöbeti JINHA Muhabiri Beritan Canözer'in davasıyla sona erecek: Dayanışma sürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...