28 Mart 2016 01:30

Hakkını ararsan iş bulmakta sıkıntı yaşarsın!

Taşeron ve sözleşmeli işçi kavramı çoktan hayatımıza girmiş durumda. Peki, hiç sözleşmeli bir işçinin işten nasıl çıkarıldığını biliyor musunuz? Ne hissediyorlar düşünüyor musunuz? Nasıl bir gelecek kaygısı taşıyorlar anlamaya çalışıyor musunuz? Sözleşmeli bir işçi yazdığı mektupla başından geçenleri anlattı.

Paylaş

Metal işçisi
İstanbul

İlk sözleşmem 3+3 ,ikinci sözleşmem 6+6 diye uzatıldı toplamda 12 ay çalıştım. Bu süreçte hiç giriş çıkış yapılmadan çalışmaya devam ettim. Son 6’ıncı ayımda müdürüm ve ustabaşım yanıma geldi. İnsan kaynaklarıyla görüştüğünü 2’inci 6 ayın uzatılmasını öngördüğünü bunu kabul etmem sonucu çıkartılmadan devam edeceğimi söyledi. 

Ustam yanıma gelerek “Bu sefer kesin kadrodasın sözleşmeyi uzat” demesi beni kabul ettirdi. Sözleşmenin bitimine son 1 ay kala müdürün yanına giderek durumumu öğrenmek istedim. “Senin çıkış işlemin gerçekleşecek gidiyorsun” kelimesini kullandı ve ben de tazminat hakkında bilgi istedim. Tazminatı hak etmediğimizi 9 ay çalıştığımı ima etti. Bende 12 ay çalıştığımı tazminatı hak ettiğimi söyledim. Bana 364 gün çalıştırılıp çıkacağımı söyledi. Yani 11 ay 29 gün. Kabul etmedim ve oradan ayrıldım. Türk Metal İşyeri Temsilcisiyle görüşmeye gittim durumu açıkladım. Bana “Siz zaten belirli süreli sözleşmelisiniz”, “Çıkarılacağınızı biliyordunuz” diyerek tazminat alamayacağımızı söyledi. Ben de 12 ay çalıştığımı, tazminat almayı hak ettiğimi söyledim. Bu konuda anlaşma olmazsa avukatla görüşeceğimi bildirdim. 

Benim insan kaynaklarıyla konuşmam gerektiğini söyledi. Danışma bekleme salonuna gitmemi istedi. Kısa bir süre sonra görüşeceğim kişi odasından çıktı ve  başka bir insan kaynakları çalışanıyla kapıda karşılaştılar. Beni bekleme salonunda olduğumu fark etmediler ve benim hakkımda konuşma yapıldı. Ben de buna kulak misafiri oldum. Konuşmalarında “Benimle tazminat hakkında görüşmek isteyen biri var ben de kabul etmeyerek sana yönlendiriyorum, sen konuşursun senden sonra bana geldiklerinde ben de aynı şeyi söyleyerek bunu göndeririz” dedikten sonra beni yanlarına çağırdılar. Tazminat hakkım olmadığını, belirli süre çalıştığımı, sadece çalışma performansımı beğendikleri için sözleşmeyi uzattıklarını söylediler. Ben de 12 aydır çalıştığımı, 3’üncü sözleşmenin imzalanmadığını bu nedenle belirsiz süreli sözleşmeliye döndüğünü, sadece hakkımı istediğimi söyledim. Yasal haklarımı bildiğimi, anlaşmak için konuşmaya geldiğimi, çözülmediği tekdirde avukatla görüşme yapacağımı dile getirdim. Sendika temsilcisi bana insan kaynaklarıyla görüştüğünü kıdem tazminatı, iş hak ediş tazminatı, 18 günlük senelik izin hakkımı alacağımı bildirdi. Ben de bunu kabul edeceğimi söyledim. Birkaç gün sonra tazminatı hesaplatmak için sendika temsilcisiyle görüştüm. Bana insan kaynaklarıyla tekrar görüşme yaptığını kıdem tazminatı vereceklerini ama ihbar tazminatı veremeyeceklerini söylediklerini aktardı. Ben de kabul etmediğimi dile getirerek “Bütün haklarımı alacağımı söylemiştiniz” dedim. Temsilci insan kaynaklarıyla tekrar konuştuğunu, vazgeçtiklerini anlattı. Ben de mahkemeye gideceğimi söyledim. Temsilci “mahkemeye gidersem bundan sonraki işyerlerinde sıkıntı yaşayacağımı” dile getirdi. 

Bir kaç gün sonra insan kaynakları görüşmeye çağırdı. Görüşmeye gittiğimde “anlaşmayı kabul ettiklerini ve kağıdı imzalayıp hakkınızı alacaksınız” demesi beni şüphelendirdi. Güvenimi sarsmışlardı. İmzalamadım ve kağıdın fotokopisini istedim. İmzalamazsam anlaşmayı iptal edeceğini ertesi güne kadar vaktin olduğunu söyledi. Tazminatı aldıktan sonra bir daha bu fabrika çatısı altında işe başlayamayacağımı söylediler. “Yolunuz açık olsun görüşürüz” demeyi de ihmal etmediler. Haklarımız bildiğimiz için kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve senelik izin ücretimi sadece mahkemeye gitmemek için verdiler. Burası büyük kurumsal bir işletme. Ya küçük bir işletme olsaydı ve biz haklarımızı bilmeseydik. Hiçbir şey alamayacaktık.

ÖNCEKİ HABER

Tacizciden savunma: Güneydoğu'da gazi oldum, varlıklıyım, dindarım

SONRAKİ HABER

Hakkınızı yedirmeyin, sendikalar bizimdir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...