28 Mart 2016 00:53

Başbakan ‘taşerona müjde’ dedi ama: İşçilerin sevinci kursaklarında kaldı

Paylaş

Haydar DOĞAN
Eskişehir

Eskişehir’de kamu hastaneleri ve tıp fakültelerinde çalışan taşeron işçiler, Başbakanının “herkese kadro” açıklamasıyla sevindiklerini ancak Maliye Bakanının açıklamasıyla sevinçlerinin boğazımızda düğümlendiğini söyledi. Hükümeti kendilerini kandırmakla suçlayan işçiler, taleplerinin kabul edilmesini istedi. 

Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesinden 7 yıldır tıbbi sekreter olarak çalışan bir kadın işçi “Seçimlerde bize kadro sözü verdiler. Aslında çok inanmamıştım ama içimde hep acaba diyerek gelişmeleri bekliyordum. Her gün internet sitelerinden bu konuyla ilgili haberleri takip ediyordum. Başbakanın herkese kadro verilecek diye açıklamasına sevindim. Ama ertesi gün Maliye Bakanının açıklaması tam bir hayal kırıklığı yarattı. Artık inanın ki bunlar ağzıyla kuş tutsa hiçbir şeylerine inanmayacağım, bir şey beklemeyeceğim” dedi. 

Tıbbi sekreter olarak çalışan bir başka kadın işçi ise “Çoktan beridir umudumu yitirdim bu konuda” diye söze girdi. Hizmet-İş’e üye yapıldıklarında da umutlandığını hatırlatan işçi, “Onlar de gitti yüzde 1’e imza attı geldi. Bunların hepsi aynı. Hep yalan hep dolan. Olan bize oluyor” dedi. 

'UTANMADAN KADRO DİYORLAR'

Emekliliğine yaklaşan bir diğer tıbbı sekreter kadın işçi ise “Tam bir rezalet” dedi. Beklentiye girmemeleri konusunda arkadaşlarını uyardığını dile getiren işçi, şöyle devam etti: “Bize önerdikleri ‘özel sözleşmeli personel’. Ama hâlâ bunu utanmadan kadro diye propaganda eden adamlar var. Utanmadan arkadaşlara gözünüz aydın diyorlar. Eskiden taşeron şirketin yöneticileri sırtımızdaydı. Şimdi zaten sırtımızda olan hastane yöneticileri olacak. 3 yıl sözleşme diyorlar zaten, yine güvence falan yok. Bir de sınav çıkarmışlar.”

ÖNCE SEVİNDİLER SONRA YIKILDILAR

Eskişehir Devlet Hastanesinde görüştüğümüz taşeron işçiler de hayal kırıklığı yaşadıklarını dile getirdi. 
Tıbbi sekreter olarak çalışa bir taşeron işçi şunları söyledi: “Bir hastanede tıbbi sekreter olarak polikliniklerde çalışıyorum. Başbakan kadro verileceği açıklamasını yaptığında çok sevindik, bu sefer oldu artık diye yakınlarımızı arayıp müjde verdik. Tamam artık ben de kesinlikle  memur oldum diye havalara uçtum. Ben de artık memurlar gibi maaş artı ek ödeme alacağım iş güvencem olacak köle gibi görülmeyeceğim gibi birçok düşünceler geçti aklımdan. Ayrıntılar ortaya çıktıkça umudum köreldi. Maaşımız aynı kalıyormuş, geçmişteki haklarımızı kaybedecekmişiz, üç yılda bir sözleşme yapılacakmış vs. Bunun neresi kadro?” 

Bur başka taşeron işçi ise “Aylardır, hatta yıllardır kadro söylentilerine çok inanan biri değilim. Başbakanın açıklama yaptığı gün insanlardaki sevinci görünce acaba dedim, bizimde yüzümüz gülecek miydi? Fakat bu şaşkınlık çok kısa sürdü kadro içeriğinin ne olduğu ortaya çıkınca anladık ki meğer sadece adı kadroymuş” diye konuştu.

'VERDİĞİM OY HARAM OLSUN'

ESOGÜ Tıp Fakültesinde görüştüğümüz temizlik işçisi “Tam anlamıyla şok yaşadık” dedi. 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde kadro vaadi nedeniyle AKP’ye oy verdiğini hatırlatan Mustafa, “Oyumu haram ediyorum. Bir kez daha bizi kandırdılar. Neymiş özel sözleşmeli personelmiş, sınavmış. Kazanılmış haklarımızı alacaksın, kıdem tazminatlarımızı alacaksınız bize aynı ücrete tekrar işe alacaksınız üzerine bir de sınav stresi yaşatacaksın. Bu ne ya. Yazıklar olsun” diye konuştu. 

Görüştüğümüz kadın taşeron işçi ise temkinli konuştu: “Hemen ön yargılı olmamak lazım. Bu işler yavaş yavaş oluyor. Ama açıkçası ben de şaşırdım. Belki bildikleri bir şey vardır.”

 

ÖNCEKİ HABER

'1 Mayıs, alan tartışmalarına mahkum edilmeden en yaygın şekilde kutlanmalı'

SONRAKİ HABER

Ahmet Ada’nın şiirlerinde insan, kültür ve doğanın izleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa