27 Mart 2016 15:34

İzmir’den Kanada’ya halkların köprüsü kuruldu

Paylaş

Kanada Büyükelçiliği, Halkların Köprüsü Derneği’nin girişimi üzerine Suriye’deki çatışmalarda eşinin ölmesinin ardından, biri henüz 40 günlük, en büyüğü 7 yaşında 6 çocuğuyla İzmir’e gelen 32 yaşındaki Maha Mansour’u ülkeye almak için girişim başlattı. 

İzmir’den çocukları ile Avrupa’ya geçmeye hazırlanan Maha Mansour’a Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Şüra Baykan Erel sahip çıktı. Suriyeli kadın ve çocuklarına yardım eden Erel, deniz yolculuğunun ne kadar tehlikeli olduğunu anlatıp Kilis’teki kampa dönmeye ikna etti. Ancak Suriyeli kadın çocuklarıyla bir süre sonra yeniden İzmir’e geldi, burada Şüra Baykan Erel’in kiraladığı bir evde yaşamaya başladı. Bu süreçte Halkların Köprüsü Derneği Suriyeli aileyi yasal yollarla Avrupa’ya göndermek için girişim başlattı. Bu çabalara Kanada’dan yanıt geldi ve Maha Mansour ile 6 çocuğunun ülkeye kabul edileceğini bildirdi.

Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, Kültürpark’ta Suriyeli mültecilerle ilgili çalışmaları sırasında Suriyeli bu aile ile tanıştıklarını belirterek, “Dernek üyemiz, Doç. Dr. Şüra Baykan Erel, biri henüz bebek olmak üzere toplam 6 çocuğu bulunan Maha Mansour’a evinin kapısını açtı. Kendisine umut yolculuğunda yaşamlarını yitirenlerin görüntülerini izleterek Maha Mansour’u bu kararından vazgeçirdik. Şüra arkadaşımız 20 gün onu evinde ağırladı. Bu sürede AFAD’ın Kilis’teki kampına, dernek olarak yaptığımız başvuru ile kabul edildiler. Şüra arkadaşımız sonra onları Kilis’teki kampa götürdü” dedi. 

Prof. Dr. Terzi, ailenin Kilis’teyken, yakınlarının bulunduğu İsveç’e yasal yollarla gitmeleri için Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’ne (Association for Solidarity with Asylum Seekers and Migrants-ASAM) başvurduklarını ve BM’nin konuyla ilgili temsilci gönderdiğini belirterek, “Temsilci ‘Türkiye’de hayatı tehlikede bulunmuyor’ diyerek ret raporu hazırladı. Bu hepimizde büyük bir üzüntü yarattı. Bu insanların tek yaşam umudu akrabaları ile İsveç’te buluşmaktı” dedi. Terzi, “Her an ‘yola çıkın’ telefonu bekliyoruz. Şu anda çocuklar İzmir’de mutluluktan uyuyamıyor. Ege’nin karanlık sularında bir aileyi yok olmaktan çıkarıp güzel yarınlara uğurluyoruz ” dedi. (İzmir/DHA)

ÖNCEKİ HABER

İş cinayetinde ölüme götüren ihmale hapis

SONRAKİ HABER

Pakistan'da çocuk parkı yakınlarında intihar saldırısı: 64 ölü 200'ü aşkın yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...