27 Mart 2016 13:42

İdomeni’deki mülteciler tahliye ediliyor

Paylaş

Yunanistan-Makedonya sınırındaki binlerce mülteci, otobüslerle alınarak mülteci kamplarına taşınıyor. 
Cuma günü başlayan tahliye işleminde şu ana kadar ancak 400 kişi kamplara gitmeyi kabul etti. Sınırdaki İdomeni kasabasındaki göçmen sayısı 10 bini üzerinde.

Mültecilere, Arapça, Farsça ve Peştuca dilinde dağıtılan broşürlerle bu merkezlerdeki yaşam koşullarının “daha iyi olduğu” propagandası yapılıyor, sınırda geçişlere izin verilmediği anlatılıyor. Sınır kapısının açılıp Batıya ilerleyeme umudunu kaybetmeyenler kamplara gitmemek için direniyor. 

Diğer yandan, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında varılan anlaşma kapsamında 20 Mart’tan itibaren Yunanistan’a varan göçmenlerin, 4 Nisan’dan başlayarak Türkiye’ye geri gönderilmesi öngörülüyor. Bu çerçevede, sadece cumartesi günü 52 mülteci sınır dışı edilmek üzere Midilli Adası’ndan, Trakya bölgesindeki Kavala şehrine gönderildi. 

Anlaşmanın yürürlüğe girmesine zemin hazırlayan yasa tasarısı önümüzdeki Çarşamba günü Yunanistan meclisine sunulacak. İnsan hakları savunucularına göre söz konusu anlaşma uluslararası hukuka aykırı. 

GİDENLERİ DÖNDÜRMEYE ÇALIŞTILAR

Günlerdin İdomeni’deki demiryolu üzerinde bulunan ve sınırların açılmasını talep eden mülteciler ise otobüslere binerek İdomeni’de ayrılan mültecileri sloganlar atarak bu kararlarından vazgeçirmeye çalıştı. Azınlıkça.net’in haberine göre, 39 gündür İdomeni’de bulunan Doha isimli genç bir Suriyeli kadın, Atina Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada mülteci kampındaki şartların çekilmez bir hal aldığını ifade ederken “Daha iyi yaşayabilmesi için çocuğuma Yunanistan’da bekleyeceğimiz süre zarfında daha iyi bir fırsat sunmak istiyorum” dedi.(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ÖHD: Ezilenleri savunmaya devam edeceğiz

SONRAKİ HABER

‘Geçmişteki acılarımızı ağıtlarla sarıyoruz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...