27 Mart 2016 09:47

TZOB: Fındık üreticisi desteklenmeli

Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındıkta alan bazlı gelir desteği ile yağlı tohumlu bitkiler fark ödemesi ve sözleşmeli üretim desteği başvurularının 1 Nisan 2016’da sona erdiğini hatırlatarak, üreticilerden başvurularını son güne bırakmamalarını istedi. Bayraktar, stratejik öneme sahip fındık ürünü için üreticilere destek olunmasını istedi.

Bayraktar, 2015 yılı tarımsal destekleri kapsamında verilecek olan fındık alan bazlı gelir desteğinin dekara 170 lira olarak ödeneceğini bildirdi. TZOB Genel Başkanı Bayraktar, şunları kaydetti: “Destek ödemesi için, 2015 üretim yılında Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ve Fındık Kayıt Sistemine (FKS) kayıtlarını yaptırmış veya güncellemiş çiftçilerimiz başvuru yapabilecek. 2009 yılında başlayan fındıkta alan bazlı gelir desteği, 2009, 2010, 2011, 2012 yıllarında dekara 150 lira, 2013 yılında 160 ve 2014 yılında da 170 lira olarak uygulanmıştır. Son olarak 2014 yılında uygulanan alan bazlı gelir desteğinin, Birliğimizin girişimleriyle 2015 yılında da ödeme takvimine alınarak dekara 170 lira olarak ödenmesi kararlaştırılmıştı.”

İstihdam ve döviz girdisi dolayısıyla ülke açısından da büyük önemi bulunan fındıktaki alan bazlı gelir desteğinin üreticiler için büyük önem taşıdığına vurgu yapan Bayraktar, “Fındık, Karadeniz Bölgemizin sosyo-ekonomik yapısının lokomotifi, bel kemiğidir” dedi.

Dünya fındık üretim alanlarının yaklaşık yüzde 80’inin Türkiye’de olduğuna ve dünya fındık üretiminin yüzde 70’ini, dünya ticaretinin de yüzde 75’ini elinde bulundurduğuna işaret eden Bayraktar, şöyle devam etti: “Özellikle Karadeniz Bölgemizde yaklaşık 2 milyon insan geçimini fındıktan sağlamakta ve dolaylı yollardan da yaklaşık 8 milyon bölge insanımıza ekonomik fayda sağlamaktadır. Bu stratejik ürünümüzün piyasadaki fiyat istikrarı ancak maliyetlerin yüksek olması nedeniyle zor durumda olan üreticinin desteklenmesiyle mümkün olabilecektir. Tüccarın üreticinin elindeki fındığı düşük fiyattan almak istemesi, zaten borçlu olan üreticimizin ürününün yok pahasına satmasına ve mağduriyetinin katlanarak artmasına neden olmaktadır. Alan bazlı desteklerin devamı kadar zamanında verilmesi de büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle fındıktaki alan bazlı destek ödemesinin 2016 ve sonrasında da devam etmesi gerekmektedir.” (Ankara/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Tarım işçileri çadırlarda iş bekliyor

SONRAKİ HABER

Müslim: Davet edilmediğimiz Cenevre'nin kararları bizi bağlamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa