23 Nisan 2012 07:55

Biyoloji öğrencileri 2. kongreye hazırlanıyor

Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Topluluğu, bu yıl 2-3 Mayıs tarihlerinde 2. Evrimsel Biyoloji Öğrenci Kongresi’ni düzenliyor. Birçok üniversiteden öğrenci ve akademisyenin katılacağı kongre hakkında sıcak bir çay eşliğinde Biyoloji Topluluğu Başkanı Burcu Daşer'le sohbetimize başladık.Biyoloji Topluluğu olarak ne gibi işl

Biyoloji öğrencileri 2. kongreye hazırlanıyor
Paylaş
Birkan Bulut

Biyoloji Topluluğu olarak ne gibi işler yapıyorsunuz?

Topluluğumuz 1999 yılından beri çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmalarımızda en çok dikkat ettiğimiz şeylerden birisi demokratik bir işleyişimizin olması. Topluluktaki tüm arkadaşlarımızın görüşünü alıyor ve hep birlikte bir şeyleri meydana getiriyoruz.
Ayrıca sadece biyoloji alanında değil, her alanda işler yapıyoruz. HES’lerden, kadının bilimdeki yerine felsefeye kadar. HES’lerin sosyo-kültürel etkileriyle ilgili çalışmalar yaptık.Yıllardır gelenekselleşen biyoloji sergimiz var. İlkokuldan üniversiteye kadar biyolojiyi çok farklı biçimde anlatıyoruz.

Yakın zaman önce Dilovası’ndaki araştırmalarıyla tartışmalara neden olan Onur Hamzaoğlu’nun katılımıyla bir panel gerçekleştirdiniz. Bununla ilgili bir şeyler söylemek ister misin?

Dilovası’nda halk sağlığı içi bir araştırma yaptı ve bunu anlatması, uyarması gerekiyordu. O da bunu yaptı. Biz de Onur Hocamızı okulumuzda ağırlayıp bu çalışmalarını anlatmasını istedik.

Ülkemizde birçok öğrenci kongresi düzenleniyor. İktisat, sosyoloji, felsefe… Peki Evrimsel Biyoloji Öğrenci Kongresi nasıl bir ihtiyaçtan doğdu?

Bizim okulumuzda 4. sınıfta evrim dersi veriliyor. Ancak birçok üniversitede evrim dersi ya seçmeli ya da hiç yok! Daha önce de bununla ilgili tartışmalar oldu. Evrimin güncel hayatımızdaki yerini anlatılması için hocalarımıza başvurduk. Fakat onlar bunu bizim anlatmamızın daha anlamlı olacağını söylediler. Hazırlanırken destek alıyoruz ama öğrenci diliyle anlatmak çok önemli.

Evrim deyince akıllara Darwin ve maymunlar geliyor. Oysa Darwin’in evriminde DNA ile ilgili hiçbir şey yoktu. Darwin’in ölümünden sonra DNA çalışmaları başladı. Evrim 150 yıllık bir bilim. Biz de insanların kafasındaki eksik ve yanlış bilgileri düzeltmek istiyoruz.
Birinci kongremizde de biyoloji felsefesi, evrim ve ırkçılık, doğal seleksiyon, yaradılışçılığın tarihi ve sosyolojisi gibi birçok konuya değinmiştik.

Son olarak okurlarımızı kongreye davet etmek için neler söylersin?

İnsan evrimini tartışacağız. Prof. Dr. Bülent Alten ‘Akdeniz’de İnsan Hareketleri ve Vektör Evrimi’ konulu bir sunum yapacak. Ayrıca Ergi D. Özsoy, Suavi Aydın, Hüseyin Özel’in katılımı önemli.Ayrıca geçen seneki kongrenin kitaplaştırılmış haline de 2. Kongremizde ulaşabileceksiniz. Kısacası tüm öğrenci arkadaşların katılımını bekliyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Mehmet Ağar’a uygun cezaevi bulundu!

SONRAKİ HABER

BDP heyeti ABD’ye gitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...