27 Mart 2016 00:59

Yaşasın tiyatro!

Dünya Tiyatrolar Günü’nde alternatif salonlardan, Devlet Tiyatrolarına, Şehir Tiyatrolarından sokak festivaline Türkiye’nin pek çok yerindeki sahneler renkleniyor.

Paylaş

Sevda AYDIN
İstanbul

Bugün 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü. Uluslararası Tiyatro Enstitüsünün aldığı kararla 1961’den beri 27 Mart, Dünya Tiyatrolar Günü olarak anılan bu özel gün, dünyanın en önemli sahnelerinden sokakların en büyük alanlarına kutlanıyor her yıl.

Türkiye’nin sahneleri sokakları da bugün için özel programlarına hazırlıklarını tamamladılar. Aralarında önemli bir bölümün ücretsiz olduğu günün öne çıkan gösterimlerinden bir seçkiyi sizler için hazırladık;

SAHNELERDEN AŞK ŞARKILARI

Çiğdem Erken’in “Sahnelerden Aşk Şarkıları” adlı özel konseri ünlü isimleri bir araya getirdi. Selçuk Yöntem, Tilbe Saran, Hatice Aslan, Songül Öden, Çağan Irmak, Gökçe Bahadır, Özge Borak, Selçuk Borak, Cemal Hünal, Serkan Keskin ve Dilek Türkan, bugüne kadar tiyatro sahnelerinde yankılanmış en güzel aşk şarkılarını söyleyecek.
Gecede Tilbe Saran “Cabaret” müzikalinden şarkılar seslendirecek. Serkan Keskin, “3 Kuruşluk Opera”nın ünlü “Mack The Knife” şarkısı ile sahnede olacak.
Özge Borak, kendisi gibi oyuncu olan babası Selçuk Borak ile birlikte sahneye çıkacak. Baba-kız “Cabaret” müzikalinden “Money” adlı şarkıyı söyleyecek.
Selçuk Yöntem, Tanju Okan şarkılarıyla, Songül Öden Nat King Cole’un ünlü şarkısı “Love” ile, Hatice Aslan da “İspanyol Meyhanesi” şarkısıyla izleyici karşısına çıkacak. Ünlü Yönetmen Çağan Irmak ise “Cahide” müzikalinden bir şarkı söyleyecek.
Konser, saat 20.30’da başlayacak.

DEVLET TİYATROLARI PERDELERİNİ ÜCRETSİZ AÇACAK

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Dünya Tiyatro Günü nedeniyle 27 Mart Pazar günü temsil edilecek 22 değişik oyunu ücretsiz olarak sahneleyecek.
Sanatseverler Devlet Tiyatrolarının 11 yerleşik bölgesindeki 22 sahnesinde ve Çaycuma turne sahnesinde ücretsiz temsilleri izleyebilecek.
Toplamda 6 bin 500 kişinin ücretsiz tiyatro izlemesini sağlayacak etkinlikte altı oyun çocuklar için sahnelenecek. Ücretsiz izlenebilecek oyunlar arasında Ankara Devlet Tiyatrosu; Neşe Dert Aşk adlı oyun Küçük Tiyatroda, Son Tango adlı oyun Akün Sahnesinde izlenebilecek. İstanbul Devlet Tiyatrosu; Ellerimin Arasındaki Hayat adlı oyun Cevahir 1’de, Eğer Bu Bir Film Olsaydı adlı oyun Cevahir 2’de, İkinci Dereceden İşsizlik Yanığı adlı oyun ise Küçük Sahnede sahnelenecek.
İzmir Devlet Tiyatrosunun Kurban adlı oyunu Konak Sahnesi’nde saat 15.00’te, Lokomopüf adlı çocuk oyunu Urla Belediyesi AKM Sahnesinde saat 14.00’te izlenebilir.
Diyarbakır Devlet Tiyatrosu; Sevdalı Bulut adlı çocuk oyunu Cahit Sait Tarancı Kültür Merkezi Orhan Asena Sahnesi’nde saat 11.00’de seyirciyle buluşacak.

ŞEHİR TİYATROLARI 9 OYUNUNU SEYİRCİLERİNE ÜCRETSİZ SUNACAK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’ne özel 9 oyununu seyircilerine ücretsiz olarak sunacak.
“Kerbela’’ oyunu Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesinde ve ‘‘Komşum Hitler’’ Kadıköy Haldun Taner Sahnesinde 20.30’da izleyiciyle buluşacak.
Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesinde ‘‘Define Adası’’, Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde ‘‘Piti’’, Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde ‘‘Palyaço Prens’’, Kadıköy Haldun Taner Sahnesinde ‘‘Cimri’’, Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesinde ‘‘Alaaddin’in Sihirli Lambası’’, Ümraniye Sahnesinde ‘‘İki Kova Su’’, Gaziosmanpaşa Sahnesinde ise ‘‘Üzgün Ağaçlar Ülkesi’’ adlı çocuk oyunlar ücretsiz olarak 12.00 ve 15.00’te  seyirciyle buluşacak.

ULUSLARARASI ADANA TİYATRO FESTİVALİ BUGÜN BAŞLIYOR

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde perdelerini açacak olan festival 30 Nisan’a kadar binlerce seyirciyi ağırlamaya hazırlanıyor. Festivalde, bu yıl Türkiye’den 16, yurt dışından 7 olmak üzere toplam 23 oyun sahnelenecek. Festivalin açılış oyunu “Hoş Geldin Boyacı” Tiyatro Martı tarafından 27 Mart saat 20.00’de Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezinde sahnelenecek.

SEYİRCİ KALMA

Nilüfer Belediyesinin her iki yılda bir gerçekleştirdiği bu yıl 5. si yapılacak tiyatro festivali, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde Nâzım Hikmet Kültürevinde düzenlenecek müzikli gala ile start verecek. “Seyirci Kalma” sloganı ile yola çıkılan festivalin açılışında Zuhal Olcay kendine has yorumuyla Bursa Senfoni Orkestrası eşliğinde, müzikallerden seçme şarkıları seslendirecek.
27 Mart-28 Nisan tarihleri arasında 32 günde 100 gösterimle tiyatronun kalbini Nilüfer’de attıracak.
Festival Kapsamındaki Oyunlar:
Yargı, Müfettiş, Anlatılan Senin Hikayendir, Tarla Kuşuydu Juliet, Deli Dumrul, Sünnet, Tesadüfen Kadın, Hamlet, Correction Vertedance, A Dıary Of A Madman, Kim Var Orada: Muhsin Bey’in Son Hamleti, Havada Yüzmek, 12. Gece, Bir Delinin Hatıra Defteri, Teleskope, Gergedan, Yalınayak Müzikhol, Woyzeck Masalı, Otomatik Portakal, En Kısa Gecenin Rüyası, Nida Ateş’le Dilden Gönülden, “Shakespeare Şarkıları”, “Ve…”, Bernarda Alba’nın Evi, Uysal Yurttaş Projesi, Turandot ve Aklayıcılar Kongresi, Bir Kurşun Deliğine Kaç İnsan Sığar, Aromalı Sezaryen, Boş Şehir, Madde 9, Hayyam, Raskolnikov’un Hizmetçileri, Woyzeck, Maskeliler, Oyunlarla Yaşayanlar…

ALTERNATİF SAHNELER DOPDOLU

Dot’un yeni sezonda sahnelediği Nick Hornby’nin çarpıcı öyküsü “Bunu Ben de Yaparım!”, bugün DotKanyon’da.  
Kumbaracı50’nin salonundan bugün birbirinden güzel ve damardan şarkıların, nefis dansların ve eşsiz sanatçıların sesleri “Yalınayak Müzikhol”le yükselecek.
Pelin Temur’un yazdığı, Ayşenil Şamlıoğlu’nun yönettiği ‘Dil Kuşu’ mart ayı boyunca  Şermola Performansta.
Karşının önemli sahnelerinden Emek Sahnesi bugün Küskün Müzikal’le açacak perdelerini. Engin Alkan’ın Carson McCullers’ın Küskün Kahvenin Türküsü (The Balad of Sad Café) öyküsünden esinle kaleme aldığı ve aynı zamanda müziklerini de yaptığı Küskün Müzikal; her günü birbirinin aynı geçen, küskün bir coğrafyada kimsenin yanaşmaya cesaret edemediği Zakkum Hanım’la, bir anda ortaya çıkıp kasabalının ödünü patlatan ucube akrabasının tuhaf ilişkisini ve hapisten çıkıp intikam ateşiyle Zakkum’un peşine düşen Kesik’in tutkulu aşkını kara komedi üslubunda ele alıyor.
Alt Sanat’ın oyunu Matei Visniec’in eseri Pandaların Hikayesi bugün  20.30’da D22’de.
Dünya Tiyatro Günü’nde Tiyatro Ak’la Kara Perdelerini ücretsiz açıyor. Tiyatro Ak’la Kara, çok sevilen “Karar Kimin” oyununu o güne özel ücretsiz olarak tiyatro severlerle buluşturuyor.

KADIKÖY KÜLTÜR MERKEZLERİ BUGÜN TİYATROLARIN

Kadıköy Belediyesi, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Gününde Kültür Merkezlerinde gerçekleşecek tüm tiyatro oyunlarını ücretsiz seyircisiyle buluşturuyor.
Bir süredir toplantılarda bir araya gelen Kadıköy Tiyatroları Platformu, Dünya Tiyatrolar Günü’nde Kadıköy’de bir yürüyüş düzenleyecek. Platform üyesi tiyatrolar, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü için ortaklaşa yazdıkları bildiriyi, Kadıköy’ün meydanlarında ve kendi salonlarında seyirciler ile paylaşacak. 27 Mart Pazar günü saat 13.00’te Altıyol’dan başlayacak olan Kadıköy Tiyatroları Yürüyüşü beş farklı noktada çeşitli etkinlikler ile sürecek. 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü Kadıköy Belediyesi Kültür Merkezlerinde sahnelenecek oyunların programı şöyle; Caddebostan Kültür Merkezinde 6 tiyatro oyunu, Barış Manço Kültür Merkezinde 1 tiyatro oyunu ve Kozyatağı Kültür Merkezinde de 1 tiyatro oyunu ücretsiz izlenebilecek. Pazar gününe denk gelen bu özel günde oyunlar izleyiciyle ücretsiz buluşacak. Barış Manço, Caddebostan ve Kozyatağı kültür merkezlerinde sahneye çıkacak olan Tiyatro Fora, Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu, Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, Tiyatro Tem ve Küçük Salon ile birlikte Okan Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi tiyatro bölümü öğrencileri, oyunlarını ücretsiz oynayacak. Tiyatro Tem’de Caddebostan Kültür Merkezinde çocuklar için, “Dünyanın yemekleri” oyununu sahneleyecek.

SOKAK İŞİ TİYATRO FESTİVALİ

Dünya Tiyatrolar günü, 27 mart ve 26, 28 ve 29 Mart’ta tiyatroseverler, Sokak işi Tiyatro Festivali’yle tiyatroya doyacak.
Bu sene 3.’sü organize edilen festivale; Genco Erkal, Derya Alabora, Erol Babaoğlu, Meltem Cumbul gibi usta isimler de oyunları ve performansları ile destek verecekler. Radyo Tiyatro’dan, Katılımcı Doğaçlamaya; Dans’tan, Pantomim’e kadar 20’den fazla performansın sergileneceği festival her türlü katılıma açık.
27 Mart’ta 12.00-18.00 arası İstiklal sokaklarında oyunlar sergilenecek: Tünel Meydanı’nda Sambajam’in sergileyeceği “Worldjam” adlı ritim performansla günün açılışı yapılacak. Aynı yerde 12.10’da İ.Ü Dans Kulübünün “Samba Show” adlı performansıyla güne devam edilecek. Saat 12.35’te Erol Babaoğlu Vava’yı Tünel Meydanı’nda canlandıracak. Babaoğlu, Vava’yı “Bedene çarpan, giren, sızan, yayılan; bedenden geçen sesler… Kent/beden’ in işgali, yeniden inşası” şeklinde tanımlamış.
Kırmızılı Kadın (Liquid Politics) performanslarıyla tanıdığımız, Gonca Gümüşayak’ın “Savaşın küllerinden geriye ne kalır?/Göze görünür mü umutlu gözler/Küçücük eller, /Şeker diyebilir mi /Göze görünür mü çocuklar?” dizeleriyle tanımladığı “Gelecek Olan Barış” dans performansı da festival kapsamında yer alıyor.
10 Ekim 2015’te canlı bomba saldırısıyla kaybettiklerimizi anmak için, canlandıracağı “…Daha Yolumuz Var…” adlı performansını anlatırken Tiyatro KAJU, “Onlardan geriye sadece ayakkabıları kaldı, ama yolları yarıda kalmayacak. 10.10.2015 Ankara Katliamı’nı anmak için ve dünyadaki tüm Savaş ve zulümlere karşı gerçekleştirilmiş bir performanstır.” yazmakta.
Bugün ayrıca Muzika Retorika, Çıplak Ayaklar Kumpanyası, Tiyatro Hal, Tiyatro Tek Ağaç, Eksik Tiyatro ve Entegre gibi tiyatro ve performans ekipleri festivalde yerini alacak. Gün, M. Cevdet’in yazdığı; Meltem Cumbul, Nejat İşler, Güven Kıraç, Zeyno Gönenç , Hakan Pişkin’in seslendireceği ve 94.9 Açık Radyo’da dinlenebilecek oyunla kapatılacak.
28 Mart’ta da devam edecek olan festival, Noland Proje Topluluğunun “Detaylar” isimli katılımlı doğaçlamasından sonra, 21.00’de İndigo Beyoğlu’da kapanış konseriyle bitirilecek.

ÖNCEKİ HABER

Temizlenme bayramı

SONRAKİ HABER

Karaman'da tek gündem istismar ve Ensar: İstismara bakışı iktidara yakınlık belirliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...