26 Mart 2016 15:01

Renault'da patrondan direnişi kırma hamlesi: İşçiler fabrika önünden uzaklaştırıldı

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Can KAYLAN
Bursa

İşten atılan Renault işçileri fabrika önündeki direnişinin 8. gününde polisin müdahalesiyle karşılaştı. Dün sabah saatlerinde işe iade davasını açan işçiler adliye önünde bir açıklama yaptıktan sonra fabrika önündeki nöbet yerlerine geçti. İşçiler fabrika yönetiminin çağrısı üzerine fabrikaya gelen polis tarafından fabrika önünden uzaklaştırıldı.

Dün işe iade davası açan Renault işçileri adliye önünde yaptıkları açıklamada “Bizler anayasadaki hakkımızı kullanarak sendikal tercihimizi yaptık fakat işimizden olduk. Bugün hukuki anlamda ilk girişimimizi yaptık. Ama biz bu işi sadece hukuki yolla çözülmeyeceğini bildiğimiz için fabrika önündeki mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz” demişti. İşçiler açıklamadan sonra fabrika önündeki direniş yerine gitti.

Renault işçileri vardiya giriş çıkışlarında arkadaşlarına seslenerek direnişe desteğe çağırdı. Fabrika yönetiminin, servislerden inen işçilerin, direnişteki işçilerle buluşmaması için servisleri ileride durdurmasına rağmen işçiler indikleri yerden arkadaşlarının yanına geldi.

POLİS İŞÇİLERİ UZAKLAŞTIRDI

Bunun üzerine fabrika yönetiminin çağırdığı polis direnişteki Renault işçilerine “Fabrika yönetiminin şikayeti var sizleri burada tutmayacağız” dedi.  Takviye polislerin gelmesiyle işçiler zorla fabrika önünden uzaklaştırıldı. Polis işçilere, “Siz dayaktan anlıyorsunuz, birazdan çevik kuvvet gelecek gaz ve sopanızı yiyeceksiniz” diyerek işçileri tehdit etti. Bir başka polisin ise “Aranızda gözaltına alınanlar var, davaları sürüyor. Başınıza yeni belalar mı almak istiyorsunuz? Burada bekleyerek hiçbir şey elde edemezsiniz davanızı açtınız bekleyin” demesi tepki topladı. İşçiler, “Tazminatsız işten atıldık. Nerede duralım? Zaten kiramızı ödeyemiyoruz, faturalarımızı ödeyemiyoruz bundan daha büyük bela mı olur” dedi.

‘ÇOCUĞUMUN AMELİYAT PARASINI BULAMADIM’

Haksız bir sebepten işten çıkarıldıklarını söyleyen bir başka işçi; “Zam istedik işten atıldık. Biz de haklı mücadelemize fabrika önünde başladık. Bugün benim çocuğum ameliyat oldu fakat ben ameliyat parasını bulamadım. Dilenci gibi arkadaşlardan para toplayıp çocuğumun ameliyat parasını yatırıp direkt fabrika önüne geldim. Burada bekleyen birçok arkadaşın doğal gazı kesik, kiralarını ödeyemiyor. Aramızda üç beş toplayarak ödemeye çalışıyoruz ama nereye kadar. İşsizlik maaşı alamıyoruz, iş başvurusu yapıyoruz kabul edilmiyor. Şu an mağduruz bizim bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz ve işimize geri dönmek istiyoruz. Bizim haklarımız verilene kadar ne olursa olsun bu fabrikanın önünden ayrılmayacağız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Dersim'de 'Türkiye'de Akademi' paneli düzenlendi: ‘Tarih insanlar direnirse yazılır’

SONRAKİ HABER

Medyada kadınlar ya 'ünlü' ya 'kurban'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa