26 Mart 2016 12:01

SES ve İHD Ensar Vakfı’na tepki gösterdi

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve İnsan Hakları Derneği'nden Ensar Vakfı'nda yaşanan çocuğa cinsel istismar vakasıyla ilgili açıklama geldi.

Paylaş

Ensar Vakfı’nda yaşanan çocuğa cinsel istismar vakasıyla ilgili kurumlardan tepkiler gelmeye devam ediyor.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merkez Yürütme Kurulu, Karaman'da  yaşanan çocuk istismarı olayı nedeniyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nu istifaya çağırdı. Sendikanın açıklamasında, ilgili yasalar gereği Ensar Vakfı’nın ilkoluk ve ortaokul seviyesinde yurt ya da öğrenci evi açamayacağının altı çizildi. 

Yapılan protokollerle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki çocuklara yönelik hizmetlerin kamusal denetimin fiilen mümkün olmadığı vakıflara devredildiğine dikkat çekilen açıklamada, çocuklara dönük cinsel istismarın yurt açma yetkisi olmayanların açtığı yurtlarda gerçekleştiğinin altı çizildi. 

Açıklamada, 5661 sayılı yasa ve 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye göre tüzel kişiliklerin ve şahısların ilkokul ve ortaokul seviyesinde yurtlar ya da bu tür evleri açamayacakları hatırlatıldı. “Yasa dışı  biçimde yurt açan bir vakfın etkinliklerinden MEB yöneticilerinin neden yer aldığı derhal açıklığa kavuşturulmalıdır” denilen açıklamada, cinsel istismarın yaşandığı Ensar Vakfı'na bağlı kurumlara hükümetin neden bu kadar sahip çıktığı soruldu. 

İHD: ÇOCUK İSTİSMARINA KARŞI ETKİLİ YASA

İnsan Hakları Derneği de (İHD), yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin bu gibi vakaları önleyemediğine dikkat çekti. Açıklamada, çocukları cinsel istismar ve şiddetten koruyacak Evrensel Çocuk Hakları Beyannamesi’nde yer alan hükümlere uygun bütünlüklü bir çocuk hakları yasasının yapılmasına ilişkin çağrıda bulunuldu.

Böyle bir yasa olmadığı için devletin denetimi altında bulunan eğitim kurumları, cezaevi, bakımevi gibi yerlerde çocuk istismarları  vakalarının artarak devam ettiği belirtilen açıklamada, hak ihlallerine karşı etkili önleyici ve koruyucu tedbirler alınması gerektiğini vurguladı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Asena isyan etti: Kaç kadın daha kurşunlanacak, kaç çocuğa daha tecavüz edilecek

SONRAKİ HABER

Arka Bahçe, kelimelerin gücüne sığınmaya çağırıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...