26 Mart 2016 01:54

Renault işçileri: Mücadelede kararlıyız dayanışma bekliyoruz

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Renault işçileri, sendikaları Birleşik Metal-İş’in işten atılan işçilerin fabrika önünde sürdürdüğü direnişe destek olmak yerine, yapılan eylemi “Birlik ve beraberliği bozma girişimi” olarak suçlamasına tepki gösterdi. Direnişe destek olma çağrısı yapan işçiler, sendikanın bu tutumunun fabrika içine de olumsuz yansıdığı uyarısında bulundu. 

İşten atılan ve direnişe geçen bir Renault işçisi şunları söyledi: “Bizleri işten atıldıktan sonra yaptığımız toplantılarda sendika yöneticileri ‘Gemileri yaktık geri dönüş yok. Eylem planlarımız var on gün içinde açıklayacağız bunları’ diyerek işçide yeni beklentiler yarattı. Öyle süslü laflar söylediler ki tamam dedik mücadele şimdi başlıyor. Ama işten çıkarılalı neredeyse bir ay geçti ne eylem planı açıklandı ne de o söyledikleri şeylerin birini gerçekleştirdiler. Sonra kalkıp biz işçinin alacağı karara bir şey diyemeyiz bir açıklama yapamayız gibisinden bir dünya laf söyleyip durdular. Madem bir eylem planınız yoktu niye insanları beklenti içine soktunuz. Siz bir eylem takvimi açıklamadınız.” 

HANİ ATAMA YAPILMAYACAKTI?

Fabrika önünde başlattıkları eylemin dahi sendika yöneticileri tarafından görmezden gelindiğine dikkat çeken bir başka işçi, “Bu hafta yapılan açıklamada da bizim dışımızdaki eylemler ve kararları birliği bozma olarak gördüklerini açıkladılar. Gelin eylemde birlik olalım ortak fikir doğrultusunda hareket edelim siz tutun bu işin başını” dedi. Atılan işçilerden ikisinin sendika tarafından görevlendirildiğini hatırlatan işçiler, “Bu sendikada atama yoluyla görevlendirme olmayacağını söylemişlerdi. Fakat bu hafta yaptıkları açıklamada iki arkadaşı sendikada görevlendirdiklerini söylüyorlar. Bu arkadaşları neye göre görevlendirdiler? Kim seçti bunları? Bu sorulara çıkıp biri cevap versin. Bu arkadaşlar işçiden mi yana yoksa sendikadan mı yana bunu hepimiz göreceğiz zamanla” diye tepki gösterdi. 

İSİMLERİMİZİ FABRİKALARA VERDİLER İŞ BAŞVURUMUZU KABUL ETMİYORLAR

“Sendikanın bir planı yoksa işçinin bir planı var gelin buna destek olun” çağrısı yapan bir başka işçi, şöyle devam etti: “Bu iş fabrika önünde direnerek çözülecek bunu herkes görmeli. Bugün işten çıkarıldık patronlar MESS ve hükümet herkes işin içine girdi ve isimlerimizi her yere verdiler. İş başvurusu yaptığımız yerler bizi almıyor. Bizleri her alanda baskı altına almak istiyorlar. Bizlerin hak arama mücadelesini görmezden gelenler bu saldırılara karşı bizi hedefe koyuyor. Ama biz burada direnmekte kararlıyız.”

ATILAN İŞÇİLER SENDİKA ÜYESİ DEĞİL Mİ?

Fabrikada çalışan işçiler de Birleşik Metal-İş Sendikasının yaptığı açıklamaya tepki gösterdi: “Şu an sendika içeride etkisiz bir örgütlenme yürütüyor. İçeride çok fazla bir baskı var. Arkadaşlarımız kapı önünde direniyor biz giriş çıkışlarda arkadaşlarımızın yanına gidiyoruz fakat sendikadan kimseyi göremiyoruz. Bu işten atılan arkadaşlar Birleşik Metal-İş Sendikasının üyesi değiller mi? Böyle yalnız bırakıyorlar. İşten atılan arkadaşlarımızla dayanışmak için para topladık ve sendikamıza verdik bu dayanışmamızı her geçen gün artıracağız. Sendikamızın son yaptığı açıklamaya da denecek bir şey yok.”

TÜRK METAL’E GEÇİN BASKISI

Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın yerel gazeteye verdiği demecinde “Biz geçmişten ders aldık aynı hataları yapmayacağız. Türk Metal’e geçen bir işçiyi işinden attırmayacağız” dediğini aktaran işçiler; “Burada arkadaşlarımıza baskı yapıyorlar bu çok açık. Türk Metal’e geçmezseniz işinizden olursunuz deniyor. Tazminatsız işten atılırsınız şu an atılanlar gibi diyerek korku yaymak istiyorlar. Bir de haberde yarıyı bir kişi geçtiğimizde seçim takvimini gelip kendim açıklayacağım deniyor. Bizlere seçim yaptırmamak için her şeyi yapanlar, işten atılmamıza neden olanlar nasıl bunu yapacaklar çok merak ediyoruz” dedi.

BİRLEŞİK METAL-İŞ 2017’Yİ BEKLİYOR

Birleşik Metal-İş Sendikasından yapılan açıklamada Renault’da süren örgütlenme çalışmasıyla ilgili alınan kararlar duyurulurken, fabrika önünde süren direnişten tek kelime söz edilmedi. Baskılar, işten atmalara karşın Renault işçilerinin Birleşik Metal-İş kararlılığında en ufak sapma olmadığı ileri sürülen açıklamada, “Kısa bir süre içinde onlarca toplantı ve görüşmede Renault işçileri yeniden yan yana geldi. Hep birlikte yaşanan saldırıyı ve önümüzdeki süreci değerlendirdik. Bu değerlendirmeler ışığında Genel Merkez Yönetim Kurulumuz, Bursa Şube Yönetim Kurulumuz, hukukçularımız, örgütlenme kadromuz ve mayıs ayından itibaren fabrikada sözcülük görevini sürdüren sendikamız üyesi iki sözcü arkadaşımız bir araya geldi ve önümüzdeki sürecin planlamasını tamamladı” dendi. 

İşten atmalara karşın Birleşik Metal-İş’in hâlâ fabrikada çoğunluk olduğu belirtilen açıklamada “Renault işçilerinin öncelikli hedefi 2017 yılı mayıs ayındaki yetki başvurusudur. Bir yandan mevcut üye çoğunluğunu o tarihe taşıyacak, diğer yandan mevcut örgütlülüğünü daha da güçlendirecektir” dendi. 

Son dönemde işten atılan sözcülerden ikisinin Renault’daki örgütlenme çalışmasında görevlendirildiği duyurulan açıklamada, “Son saldırıda 71 üyemiz tazminatsız işten çıkarılmış, daha fazlası kıdem ve ihbar tazminatlarını alarak işyerinden ayrılmaya zorlanmıştır. Tazminatsız olarak işten çıkarılan arkadaşlarımız için başlattığımız dayanışma kampanyası 15 Nisan tarihine kadar devam edecektir. Toplanan dayanışmalar adaletli bir şekilde 25 Mart ve 20 Nisan tarihlerinde dağıtılacaktır” dendi. İşten atılan işçilerin katılımıyla önümüzdeki hafta Ankara’da bir dizi görüşme, eylem ve etkinlik planının hayata geçirileceği duyurulan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Bu birlikteliği bozmaya çalışan ve kendi kararlarını dayatıp sendikaya güvensizlik yaratmaya çalışanların Renault işçisinin mücadelesine zarar vermesine izin vermeyeceğiz. Sendika-işçi birlikteliği ile alınan bu kararların dışında bireysel ya da grupsal hiçbir hareket ne sendikamızı ne de Renault işçilerini bağlayacaktır” dendi.

ÖNCEKİ HABER

‘Patron para kaybetmesin madenci ölsün’ yönetmeliği

SONRAKİ HABER

Borç kıskacı, işsizlik, mobbing: İşçileri intihara sürükleyen girdap

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...