25 Mart 2016 17:25

Bir yıldızın ölümü ilk defa görüntülendi

Paylaş

Bir yıldız öldüğünde ve enerjisi bitip süpernova olduklarında ortaya çıkan devasa patlama, ilk defa gök bilimciler tarafından görüntülendi. Gök bilimcilerin “şok patlaması” veya “enerji patlaması” dedikleri, bir yıldızın ölümüyle ortaya çıkan süpernova parlaklığı, Güneş’in parlaklığının yüz milyon katına kadar çıkabilir.

Hindistan’daki Notre Dame Üniversitesi, Kepler uzay teleskopunun yakaladığı görselleri incelerken (50 trilyon yıldızın bu süreçte işlendiğini söylemek lazım) KSN 2011d adlı yıldızın 20 dakika süren şok patlamasına denk geliniyor.  

YILDIZLAR NASIL ÖLÜR?

Genelde bir yıldızın hidrojeni tükenmeye başladığında, çekirdeği saran ince katman içinde hidrojen yanması olur. Gittikçe azalan hidrojen, yıldızın yoğunluğunu artırır. Kütle çekim kuvveti, yıldızın gaz basıncından üstün gelince, parçalanma başlar ve yanma süreci hızlanır.

Basıncın artmasıyla birlikte yıldızın dış katmanında yüksek bir genleşme olur ve böylece yıldız, kırmızı deve dönüşür.

Kırmızı süper dev ise sonra şok patlamasıyla süpernova halini alır. Yıldızın ölümünün sonuçları arasında Beyaz Cüce, Nötron yıldızı ve Kara Delik vardır. Dünya da, çok zaman önce bir süpernova patlamasının sonucunda oluşmuştur. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Renault işçilerinin kapı önündeki direnişini fabrika yönetimi ve polis kırmaya çalışıyor

SONRAKİ HABER

Bağdat'ta stadyumda intihar saldırısında ölenlerin sayısı 45'e yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...