25 Mart 2016 18:21

Renault işçilerinin kapı önündeki direnişini fabrika yönetimi ve polis kırmaya çalışıyor

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Can KAYLAN
Bursa

İşten atılan Renault işçileri fabrika önündeki direnişinin 8.gününde polisin müdehalesiyle karşılaştı. Sabah saatlerinde işe iade davasını açan işçiler adliye önünde bir açıklama yaptıktan sonra fabrika önündeki nöbet yerlerine geçti. İşçiler fabrika yönetiminin çağrısı üzerine fabrikaya gelen polis tarafından fabrika önünden uzaklaştırıldı

Bugün işe iade davası açan Renault işçileri adliye önünde yaptıkları; “ Bizler anayasadaki hakkımızı kullanarak sendikal tercihimizi yaptık fakat işimizden olduk. Bugün hukuki anlamda ilk girişimimizi yaptık. Ama biz bu işi sadece hukuki yolla çözülmeyeceğini bildiğimiz için fabrika önünde ki mücadelemize kararlılıkla devam edecekğiz” açıklamasından sonra fabrika önündeki direniş yerine gittiler.

Renault işçileri vardiya giriş çıkışlarında arkadaşlarına seslenerek direnişe desteğe çağgırdı.  Vardiyaya gelen işçilerin direnişteki işçilere getirdiği erzaklar önceki gün yemekhanede başlayan ses çıkarma eyleminin yarattığı dayanışma duygusunun her geçen gün daha da büyüyeceğini gösterdi. Fabrika yönetiminin servislerden inen işçilerin direnişteki işçilerle buluşmaması için servisleri ilerde durdurma girişimine karşı işçiler indikleri yerden arkadaşlarının yanına gelmesi işçilerin bu mücadelede yalnız olmadıklarını bir kez daha gösterdi.

POLİS İŞÇİLERİ ZORLA FABRİKA ÖNÜNDEN UZAKLAŞTIRDI

Bunun üzerine fabrika yönetiminin çağırdığı polis direnişteki Renault işçilerine ‘fabrika yönetiminin şikayeti var sizleri burada tutmayacağız’ demesi üzerine gerginlik yaşandı. Takviye polislerin gelmesiyle işçiler zorla fabrika önünden uzaklaştırıldı. Polis işçilere; “ Siz dayaktan anlıyorsunuz, birazdan çevik kuvvet gelecek gaz ve sopanızı yiyeceksiniz” diyerek işçileri tehdit etti. Bir başka polisin ise “Aranızda gözaltına alınanlar var, davaları sürüyor. Başınıza yeni belalar mı almak istiyorsunuz. Burada bekleyerek hiçbir şey elde edemezsiniz davanızı açtınız bekleyin” demesi üzerine işçiler tepki göstererek “Tazminatsız işten atıldık. Nerede duralım? Zaten kiramızı ödeyemiyoruz faturalarımızı ödeyemiyoruz bundan daha büyük bela mı olur” diyerek tepkilerini gösterdi.

‘ÇOCUĞUMUN AMELİYAT PARASINI BULAMADIM’

Haksız bir sebepten işten çıkarıldıklarını söyleyen bir başka işçi; “ Zam istedik işten atıldık. Biz de haklı mücadelemize fabrika önünde başladık. Bugün benim çocuğum ameliyat oldu fakat ben ameliyat parasını bulamadım. Dilenci gibi arkadaşlardan para toplayıp çocuğumun ameliyat parasını yatırıp direk fabrika önüne geldim. Burada bekleyen bir çok arkadaşın doğalgazı kesik, kiralarını ödeyemiyorlar. Aramızda üç beş toplayarak ödemeye çalışıyoruz ama nereye kadar. İşsizlik maaşı alamıyoruz, iş başvurusu yapıyoruz kabul edilmiyor. Şu an mağduruz bizim bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz ve işimize geri dönmek istiyoruz. Bizim haklarımız verilene kadar ne olursa olsun bu fabrikanın önünden ayrılmayacağız” dedi. 

 

ÖNCEKİ HABER

Suruç saldırısında yaralanan Tülin Gür'e tuhaf gözaltı

SONRAKİ HABER

Bir yıldızın ölümü ilk defa görüntülendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...