25 Mart 2016 17:21

Palmira Antik Kenti'nde Zafer Takı artık yok

Paylaş

İsveç’te yayın yapan Expressen TV’nin yayınladığı gizli kamera görüntülerine göre Palmira Antik Kenti’nde yıkım oldukça büyük boyutlarda. 

Sputnik’in haberine göre Palmira’nın son haline dair görüntüler 3 Mart’ta İsveçli Expressen TV muhabirleri tarafından çekildi. Habere göre Baalşamin tapınağı, kule mezarlar ve 2000 yıllık Zafer Takı yok edilmiş durumda.

Palmira uzmanı ve Müze müdürü Halil Hariri, Baalşamin tapınağından geriye sadece birkaç sütun kaldığını ve tapınağın neredeyse tamamen yok edildiğini söylüyor. Hariri aynı zamanda katledilen Halid Esad'ın damadı.

‘ÇOCUKLARINDAN DAHA İYİ KORURLARDI’

Görüntülere göre tapınağın yakınındaki 3 kemerli Zafer Takı da parçalara ayrılmış durumda. Hariri "Zafer Takı Palmira’nın sembolüdür. Palmira’yı düşününce aklınıza ilk gelen şey Zafer Takı’nın görüntüsüdür. Çok üzgünüm, söyleyecek kelime yok, insan ağlamak istiyor” diyor.

Hariri “İnsanlar Palmira’nın Zafer Takı’nın, tapınaklarının, sütun sıralarının önemini bilseydi onu çocuklarından daha iyi korurlardı” diyor.   

Hariri “Bu sadece Suriye ve Palmiralılar için değil, bütün dünya için büyük bir kültür ve bilgi kaybıdır” diyor.

‘2 TON ALTIN OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORLARDI’

Esad’ın damadı Tarık Asad, IŞİD’in Palmira’da 2 ton altından oluşan gizli bir hazine olduğuna inandığını söylüyor. Asad “Müzenin etrafındaki bölgeyi sardılar. Asıl hedefleri antik şehir ve müzenin eserleriydi” diyor. Halil Hariri tüm dünyaya seslenerek, “Hep birlikte, el ele Zafer Takı’nı yok edilmeden önceki haline döndürelim” diyor.  Suriye ordusu Palmira’yı geri almak için Rusya’nın hava saldırılarının da desteği ile önceki hafta taarruza geçmiş ve Suriye devlet televizyonu da hükümet güçlerinin Palmira kentine girdiğini duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Paul McCartney ‘Pirates Of The Caribbean’ filminde

SONRAKİ HABER

Taş evde taş bırakmadılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...