24 Mart 2016 14:47

Cenevre’nin ikinci turu tamamlandı

Paylaş

Suriye’de krize çözüm bulmak iddiasıyla yapılan Cenevre’deki müzakerelerin ikinci turu dün sona erdi. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre’de Suriye heyeti ve cihatçı grupların temsilcileriyle ayrı ayrı bir araya geldi.

Görüşmelerin ardından açıklama yapan Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, bir doküman teslim aldıklarını ve bunun üzerinde Şam’da dikkatlice çalıştıklarının ardından bir sonraki turda cevaplarını vereceklerini söyledi. 

Bu arada AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de, De Mistura ile Cenevre’de görüştü. Müzakerelere destek için Cenevre’ye geldiğini söyleyen Mogherini, görüşmelerin başarayı ulaşmasının Avrupa için de çok önemli olduğunu dile getirdi. Taraflarla da bir araya gelen Mogherini, Brüksel’deki terör saldırılarının ardından aklına gelen ilk şeyin Suriye’ye barışı geri getirme sorumluluğu olduğunu vurguladı. 

‘ESAD’IN GELECEĞİ TARTIŞMAYA KAPALI’

Suriye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi ve Cenevre’deki Suriye Heyetinin Başkanı Beşar Caferi, Cenevre’de devam eden Suriye görüşmelerine yabancı güçlerin karışmamasını istedi. Önceki gün Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye heyetine taslak metni vermişti. Esad yönetimi adına Cenevre görüşmelerine katılan heyet, BM tarafından iletilen belgeyi yeni tur görüşmelerden önce yanıtlayacaklarını duyurdu. 

Caferi, Fransız Haber Ajansının (AFP) sorularını yanıtladı. Beşar el Caferi, Suriye’de siyasi geçiş sorunu konusunda ise ortak noktada buluşamadıklarını vurguladı. Caferi, yaptığı açıklamada Cenevre’de Başar Esad’ın geleceğinin tartışılmayacağını açıkladı. Cihatçı gruplar ise barış anlaşması için Esad’ın geri çekilmesini şart koşuyor.

Caferi, “Suriye içindeki tarafları ilgilendiren bir görüşme yapılıyor. Bu, Ruslar ve Amerikalılar da dışarıda kalmalı anlamına geliyor. Moskova’nın geleneksel müttefiki Suriye’ye baskı yapabileceğini sananlar durumu yanlış anlıyor” dedi. 

Caferi, “Daha önceki görüşme turunu kaplayan buz tabakası kırılmak üzere” dedi. Cenevre’de şubat ayının başı için öngörülen ilk görüşme turu daha başlamadan ertelenmişti. 11 Mart’ta ikinci tur görüşmeler başlamış, öncesinde de Suriye’de ateşkes devreye girmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mannheim'da işten atılan mobilya işçileriyle dayanışma festivali

SONRAKİ HABER

DT, oyuncuları sabıkalı çıkarmaya çalışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...