24 Mart 2016 14:19

Karaburun’daki RES’in imar planları iptal edildi

Paylaş

İzmir’in Karaburun ilçesinde yapılmak istenen Sarpıncık RES Projesi’nin imar planları, mahkeme tarafından iptal edildi. Daha önce “ÇED olumlu” kararını mahkemenin iptal etmesine rağmen bakanlığın ikinci kez aynı izni verdiği projeyle ilgili değerlendirmede bulunan yaşam alanı savunucularının avukatı Cem Altıparmak, “Mahkemenin kararıyla, projenin faaliyete geçmesi halinde Karaburun’da canlıların sığınacağı bir yaşam alanının daha yok olacağı, bir kez daha teyit edilmiştir” dedi. 

Karaburun, RES projeleri ve halkın onlara karşı verdiği hukuk mücadelesiyle sık sık gündeme gelen İzmir’in ilçelerinden birisi oldu. Karaburun’a yapılmak istenen bir RES projesine daha mahkemeden iptal geldi. Sarpıncık’ta 14 türbin direkli projenin hazırlıklarının başlamasıyla birlikte, çevreciler ve ilçe halkı da hukuk mücadelesi başlattı. Çevreciler adına onların gönüllü avukatlığını üstlenen Çevre ve Ekoloji Hareketi üyelerinden Avukat Cem Altıparmak’ın açtığı davaya sonrasında, İzmir 5. İdare Mahkemesi, “ÇED olumlu” kararını iptal etti. 22 Ekim 2015 tarihinde verilen bu karardan 5 gün sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bir kez daha “ÇED olumlu” kararı verdi. Çevrecilerin bir kez daha açtığı davaya bakan 6. İdare Mahkemesi, önce 29 Ocak 2016 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı verdi, ancak 17 gün sonra bu kararı kaldırdı. 

PROJENİN, İMAR PLANINA İPTAL KARARI ÇIKTI 

Yürütmenin durdurulmasının kaldırılmasıyla, şantiye alanı kurulan ve türbin direklerinin kurulması çalışmalarına başlanan Sarpıncık RES projesi için, bu kez İzmir 1. İdare Mahkemesinden, imar planlarına yönelik karar çıktı. Mahkeme, proje için verilen imar planlarını, iptal etti. Kararı mahkemeden alan çevrecilerin, bugün Karaburun Kaymakamlığına başvurup inşaatın durdurulmasını sağlayacakları açıklandı. Çevreciler adına birçok davayı yürütüp mücadele eden Çevre ve Ekoloji Hareketi üyesi avukatlarından Cem Altıparmak, mahkemenin kararına yönelik yaptığı değerlendirdi, “Bu projenin faaliyete geçmesi halinde Karaburun’da canlıların sığınacağı bir yaşam alanının daha yok olacağı, bir kez daha teyit edilmiştir. Davalı Bakanlığı, daha önce de ÇED olumlu kararını iptal ettirdiğimiz bu proje için, mahkeme kararlarına saygılı olmaya ve projeyi hayata geçirmekteki ısrarına bir son vermeye davet ediyoruz” dedi. (İzmir/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Can Dündar duruşma öncesi konuştu: Halka gözdağı vermek için kullanılıyoruz

SONRAKİ HABER

‘Arsuz’da ikinci Cerattepe faciası’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...