24 Mart 2016 14:18

Can Dündar duruşma öncesi konuştu: Halka gözdağı vermek için kullanılıyoruz

Paylaş

Ulusal ve uluslararası basın meslek örgütleri "Habere Özgürlük" için bir araya geldi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği, DİSK Basın İş, Haber Sen ve Basın Enstitüsü Derneği’nin tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için başlattığı kampanya uluslararası platformda ses getirdi. Kampanyaya Avrupa Gazetecilik Federasyonu (EFJ) Uluslararası Gazetecilik Federasyonu (IFJ), IPI, Medya Etik Ağı (EJN)  destek verdiklerini açıkladı.  

Cağaloğlu’da bulunan TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya katılan Türkiye'deki basın meslek örgütü temsilcileri, Can Dündar ve Erdem Gül'ün yarınki davasına çağrı yaparak 30 gazetecinin hâlâ cezaevinde olduğunu ve düşünen herkesin cezaevine konulduğunu belirtti.

Toplantıya yarın duruşması görülecek olan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül de katıldi.

HEM GÖZBAĞI HEM GÖZDAĞI

Can Dündar, duruşmada gazeteciliği savunduklarını belirterek “Bizi cezalandırırken yaptıkları gözdağı vermekti. Zaten AKP’nin yaptığı iki şey var. Biri ‘gözbağı’ halkın gerçekleri görmesini engellemek için, diğeri de ‘gözdağı’, halka korku salmak için” dedi. Dündar, düşündüğü ve okuduğu için cezaevine konan gazeteci, akademisyen, öğrenciler olduğunu hatırlatarak bu nedenle özgürlük kampayası başlatılması gerektiğini belirtti.

Erdem Gül de yeni bir medya düzeni tartışmasının elzem hale geldiğini belirterek, medyayla birlikte düşünce hayatının da tahribat altında olduğunu söyledi.

EFJ-IFJ'den Barry White, Avrupa'nın Türkiye'deki özgürlükleri yakından takip etmesi gerektiğini İngiltere'deki yetkililere ilettiklerini belirtti. Halkın haber alma hakkı için mücadele eden herkesle bir arada olduklarını belirten White, basın özgürlüğü için sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.

PEN İsveç ve Uluslararası PEN adına Elisabeth Olin, yazdıkları ve düşündükleri nedeniyle baskıya uğrayan herkesin yanında olduklarını belirtti.

Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi ECPMF'den Michelle Trimborn, Türkiye'de medyanın karşılaştığı baskılar ve gazetecilerin tutuklanmasının sadece medyayla sınırlı kalmayacağını ve otosansürle beraber toplumu susturmaya kadar ulaşabileceğini söyledi.

RSF Genel Sekreteri Christopher Deloire Türkiye'deki demokrasi ve bireysel özgürlüklerin tehdit altında olduğunu belirterek, Türkiye'deki gazeteci ve akademisyenler hakkında işlem yapan savcıların başka işleri olup olmadığını sordu.

Zaman gazetesine atanan kayyım ve imc TV'nin TURKSAT'tan çıkarılmasını hatırlatan Deloire konuşmasına şöyle devam etti: "Gazetecilik bir suç değildir, hatta zerre kadar bir sorun değildir. Gazetecilik her şeyin çözümüdür."

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ)'nden Nina Ognianova Türkiye'de sadece gazetecilerin değil, gazeteciliğin tehdit altında olduğunu söyleyerek, Türkiye'nin karanlık bir dönemden geçtiğini söyledi.

Toplantıdan sonra yarın yapılacak Can Dündar ve Erdem Gül'ün davasına çağrı yapıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tarsus Kipa'da işçi kıyımı

SONRAKİ HABER

Karaburun’daki RES’in imar planları iptal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...