24 Mart 2016 13:52

Çan’da tehlikeli kışkırtma

Paylaş

Seçkin SAĞLAM
Çanakkale

Newroz kutlaması yapan öğrenciler için sosyal medyadan başlayan ‘ırkçı’ saldırı Çanakkale’nin Çan ilçesinin sokaklarına taştı. 6 öğrenciden bir kısmı emniyet müdürlüğüne sığındı, biri okulu bırakma kararı aldı, diğerleri de Çan’ı terk etti. Öğrencilerni Newroz kutlamasıyla başlayan saldırılar, öğrenciler için Çan’ın ‘güvensiz’ bir yer haline getirirken, sosyal medyada ve öğrencilerin kendileri arasında yaptıkları ortaya çıkan konuşmalar ise tüyler ürpertici. 

Çanakkale Çan’da bir araya gelen altı öğrenci Newroz kutlamalarını fotoğrafı sosyal medyada paylaştı. Sosyal medyada paylaşılan fotoğraf “ÇOMÜ MYO İtiraf” isimli sosyal medya hesabı üzerinden yayınlandı. “Türk Milleti” isimli sahte bir hesap üzerinden de hedef gösterilen 6 öğrenci, “Vatan hainliği” gibi suçlamaların ardından Çan halkına hedef gösterilmeye başlandı.  Sosyal medya hesabı üzerinden örgütlenin bu ‘ırkçı’ kışkırtmanın ardından öğrencilerden üçü yurtlarında duramayarak Çan İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne sığınarak geceyi orada geçirdi. 

EMNİYETİN ÖNÜNDE İNTİKAM FOTOĞRAFI!

Öğrencilerin emniyet müdürlüğüne gittiğini öğrenen yaklaşık 15 kişilik bir grup, ellerinde Türk Bayrağı ile öğrencilerin çıkmasını bekledi. Gece geç saatlere kadar orada bekledikleri öğrenilen grup, sosyal medyada paylaştığı fotoğrafa, “Okulumuzda yapılanan ve gözaltına alınan PKK’lı şerefsizlere gözdağı verdik. Taşında gözü olanın yurduna mezar kazacağız. Hainin, soysuzun, döneğin alnına vatan yazacağız” notunu düştü. 

‘YAKALIM’

Sosyal medya üzerinden örgütlenen bu ırkçı kışkırtma, öğrencilerin kendi aralarındaki konuşmalarında tüyler ürpertici yorumlara neden oldu. Öyle ki; “Silahla bir iki el sıkalım”, “Karakolun yakınında sıkalım”,  “Hain insanlara tek yapacağın şey, yakacaksın” konuşmaları Çan’da örgütlenen durumu gözler önüne serdi. 

‘İSİM VER GERİSİ BİZDE’

“Türk Milleti” isimli hesaba yapılan yorumlar da tedirgin edici. “İsim ver gerisi bizde” diyen bir kişiye “Türk Milleti” isimli hesaptan, “umarım gerisini yaparsınız da lafta kalmaz” cevabı insanların nasıl yönlendirildiğini gözler önüne serdi. Yorumlarda, “Siz deşifre edin, biz çıktıkları yere sokarız”, 

‘ÇAN’DA OKUYAMAYIZ’

Çan’da hedefe konulan öğrenciler ile yaptığımız görüşmede, hedef gösterilen öğrencilerden birinin okulu bırakma kararı aldığı ifade edildi. Diğer öğrencilerin de ilçeyi terk ederek, “Çan’da okuyamayız” dedikleri öğrenildi. Bu durum, ‘ırkçı’ kışkırtmanın nasıl bir sonuçlar yarattığını ortaya koydu. Öğrencilerin eğitim hayatlarını bitirme noktasına gelen saldırı süreci ile ilgili Emniyet, savcılık ve üniversite gibi adli ve idari kurumlar göreve çağırıldı. 

ÖNCEKİ HABER

Bolu’da 38 öğrenci Soma eyleminden yargılanacak

SONRAKİ HABER

157 er ve rütbeli askerin yargılandığı ‘Hayata Dönüş Operasyonu’ davasında yine tutuklama yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...