24 Mart 2016 13:14

Milletvekilleri 'Başkanlık Sistemi' panelinde bir araya geldi

Paylaş

AKP iktidarının ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ısrarla istediği başkanlık sistemi, Mecliste grubu bulunan 4 siyasi partinin milletevikkilerinin konuşmacı olduğu panelde tartışıldı. 

Sosyal Demokrat Avukatlar ve Friedrich Ebert Stiftung Vakfı’nın düzenlediği panelde konuşan AKP Milletvekili Ali Özkaya Başkanlık Sistemi'nin Türkiye için en faydalı sistem olduğunu iddia ederken, HDP, CHP ve MHP milletvekilleri ise en uygun sistemin demokratik bir parlementer sistem olduğu ortak görüşünü paylaştılar.

Ankara Barosu Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda dün yapılan panelde AKP Milletvekili Ali Özkaya, CHP Milltvekili Ömer Suha Aldan, HDP Milletvekili Prof. Dr. Mithat Sancar ve MHP Milletvekili Kadir Koçdemir konuşmacı olarak yer aldı. 

İlk sözü alan AKP'li Ali Özkaya, aynı siyasal partilerden gelen başbakan ve cumhurbaşkanının ciddi sorunlar yaşayabildiğini söyledi. "Türkiye'nin en ciddi kalkındığı dönemlerin tek parti iktidarının yaşandığı ve güçlü liderlere sahip olunduğu dönemlerdir" ifadelerinde bulunan Özkaya, AKP olarak bugün en doğru sistemin başkanlık sistemi olduğunu düşündüklerini ifade etti. Başkanlık sisteminde iki temel endişenin olduğunu belirten Özkaya, "Bu iki endişe 'Diktatörlüğe mi gideriz, özerk yönetimler mi gelir?' endişeleridir. Bütün dünyada farklı modeller var. Bizde Türkiye'de bütün siyasi partilerle başkanlık sistemini getirebiliriz" dedi

CHP'Lİ ALDAN: TÜRKİYE'DE BAŞKANLIK SİSTEMİ OLMAZ

CHP Milletvekili Ömer Süha Aldan ise Türkiye'de başkazlık sistemi olmaz diyerek Özkaya'ya karşı çıktı. Dünyadaki başkanlık sisteminde Amerika örneğini veren Aldan; iki, üç öreneğin dışında başkanlık sisteminin demokratik olduğu bir örnek olmadığını ifade etti. Aldan, "Demokrasilerde cumhurbaşkanlığı semboliktir. Ancak Türkiye'de başkanlığın alası vardır. Başkanlık sisteminin en katı hali fiili olarak Türkiye'de uygulanmaktadır. Öncelikle değişmesi gereken Siyasi Partiler ve Seçim Yasası'dır" şeklinde konuştu. 

HDP'Lİ SANCAR: TEMELİNDE YATAN İSTİKRAR DEĞİL KORKUDUR

Türkiye için en uygun sistem nedir? tartışmasından AKP'nin kaçtığını dile getiren HDP Milletvekili Prof Dr. Mithat Sancar de başkanlık sisteminin demokratik bir sistem olmadığı vurgusu yaptı. AKP'nin bunu 2007 yılında cumhurbaşkanını halkın seçmesini geçici bir çözüm olarak sunduğunu söyleyen Sancar sözlerini şu şekilde sürdürdü: “2007'de yaşanan kriz bugün istenen sistemin gerekçesi olarak gösterildi. Kutuplaşmaları çözelim diyorlar. Ancak başkanlık sistemi kutuplaşmaları daha da derinleştirir. Kutuplaşmanın derinleşmemesi için gerekli olan parlamenter sistemidir. Başkanlık sisteminin temelinde yatan da istikrar değil korkudur. 7 Haziran seçimleri bu korkuyu gösterdiği için başkanlık isteği daha da hızlandı.” 

MHP'Lİ KOÇDEMİR: GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM

MHP Milletvekili Kadir Koçdemir ise şu sözleri sarf etti: “Başkanlık sistemiyle ilgili temel kriterler var. Ancak biz bu temel kriterleri görmedik. AKP güçler uyumu istediğini söylüyor, bize öğretilen ise güçler ayrılığıdır. Güçler ayrılığı esas olmalıdır. Güçleri elinde bulunduranın tek adamlaşma yoluna gittiği bir durum gelişiyor. 7 Haziran'dan sonra gödük ki 45 günlük hükümet kurma süresi bu minvalde değil, seçime gitmek için kullanılan bi 45 günlük süre olarak kullanıldı. Güçlendirilmiş parlamenter sistemde etkileri azaltılmış bir cumhurbaşkanlığı ndan yanayız.”

ALİ ÖZKAYA: MİLLETİN DEDİĞİNE RAZI OLURUZ

Soru cevap kısmında dinleyiciler milletvekillerine soru yöneltilirken AKP'li Ali Özkaya'ya Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmediği, halkın seçmediği taktirde AKP'nin başka bir planları olup olmadığı soruldu. Kabul edilmediği taktirde milletin dediğine razı olunacağını cevabını veren Özkaya, hiçbir şeyin sandıktan çıkmadıkça dayatılamayacağı ve yürütülemeyeceği vurgusu yaptı. Özkaya 'Daha sonraki seçimlerde milletin fikir değişebilir" diyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkan seçilene kadar seçimlerin tekrarlanabileceği sinyalini verdi.  (Ankara/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Mungan, bu kez de havalandırması olmayan hücreye alındı

SONRAKİ HABER

KTÜ’de Ensar Vakfı protestosuna polis saldırdı: 22 öğrenci gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...