24 Mart 2016 13:11

CHP kimsenin ölmediği çözüm sürecini yargıya taşıdı: CHP, savaş ve ölüm sürsün mü istiyor?

Paylaş

Erdal İMREK
İstanbul

AKP’nin 7 Haziran seçimlerinde aldığı yenilgiden sonra çözüm sürecine son verip, savaşı yeniden başlatmasından sonra kentler yakılıp yıkıldı, yüzlerce kişi yaşamını yitirdi. Operasyonların son bulması, silahların susması ve ölümlerin yaşanmadığı çözüm sürecine geri dönülmesi çağrıları yapılırken, CHP’den tam tersi bir adım geldi. CHP, birçok ilde ‘çözüm süreci’ nedeniyle adeta savaşa ve ölüme ara verilmesi nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkında suç duyurusunda bulundu. CHP’nin bu tutumunu gazetemize değerlendiren HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, “AKP’yi sıkıştırmak adına çözüm sürecini hedef almak akıl dışı. Bu suç duyuruları, ‘Biz savaşın devamından yanayız. Konuşarak değil savaşla bu sorunun çözümünü istiyoruz’ demektir” şeklinde konuştu. 

CHP ÇÖZÜM SÜRECİNİ YARGIYA TAŞIDI

İnsan hakları savunucuları ve hukukçular başta Cizre olmak üzere Silopi, Sur gibi sokağa çıkma yasağı ilan edilen yerlerde insanlık suçu işlendiğini ve Hükümet yetkililerinin yargılanması gerektiğini söylerken, CHP, silahların sustuğu ‘çözüm süreci’nin yargılanmasını istiyor. CHP’nin ‘çözüm süreci’ne suç duyurusunda bulunduğu kentlerden biri de savaş politikaları nedeniyle en çok acıyı yaşayan illerden biri olan Dersim’di. Adliye önünde bir araya gelen CHP’lilerle birlikte açıklama yapan İl Başkanı Ali Rıza Güder, “Çözüm süreci adı altında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emir ve talimatıyla, AKP Hükümeti üyeleri ve bürokratlarınca terör örgütünün lideri ve üyeleri ile bir dizi görüşmeler yapıldığı kamuoyunun malumudur” dedi. Bu dönemde örgütünün şehir ve ilçe merkezlerine silah ve mühimmat depolamasına AKP hükümetinin göz yumduğunu söyleyen çözüm süreci nedeniyle Erdoğan ve AKP’nin örgüte yardım ve yataklık yaptıklarını söyledi. Açıklamanın ardından Güder ve beraberindekiler, adliyeye giderek suç duyurusu dilekçesini savcıya teslim etti.

BU SUÇ DUYURULARI ‘BİZ SAVAŞTAN YANAYIZ’ DEMEK

CHP’nin kimsenin ölmediği, sorunun silahla değil, konuşarak çözülme umudunun yeşerdiği bir süreci eleştirerek, yargıya taşımasını eleştiren HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, “CHP’nin Kürt sorununda bir çözüm politikası yok. Yanlış yoldalar” dedi. Türkiye’nin kan gölüne döndüğünü, her tarafta bombalar patladığını söyleyen Beştaş, “Ülkenin batısında insanlar sokağa çıkmaktan korkar hale geldi. Kürt kentlerinde sokağa çıkma yasakları, katliamlar sürüyor. Bu koşullarda CHP’nin yaptığı suç duyurusu; ‘Biz savaşın, ölümlerin devamından yanayız. Konuşarak değil şiddetle, savaşla bu sorunun çözümünü istiyoruz’ demektir” şeklinde konuştu. 

CHP’NİN TUTUMU AKIL DIŞI

CHP’nin bir yandan cılız da olsa Kürt kentlerine heyetler gönderdiğini söyleyen Beştaş, “Ama bir yandan da Türkiye’nin yeniden dönmek zorunda olduğu çözüm sürecini eleştirip, yargıya taşıması bir çelişkidir. Ancak masa yeniden kurulabilirse bu kaos hali, bu ölümler son bulabilir. Ülke bu kadar ağır bir tablo yaşarken, AKP’yi sıkıştırmak adına çözüm sürecini hedef almak, sanki bu ölümlerin nedeni çözüm süreciymiş gibi sunmak akıl dışıdır” dedi. 

BARIŞTAN YANA CHP’LİLER KARŞI ÇIKMALI 

Bu iş katliamla, ölümle çözülemez, tek yol müzakeredir” diyen Beştaş, “Bu suç duyuruları CHP’nin içinde bulunduğu açmazın göstergesidir. Bu demokrasiden yana değil, savaştan yana bir tutumdur. CHP tabanı, CHP’nin içindeki barıştan yana kesimler bu tutuma karşı çıkmalıdır” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen: Çocuk istismarının üzeri örtülmesin

SONRAKİ HABER

Mungan, bu kez de havalandırması olmayan hücreye alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...