24 Mart 2016 12:27

HDP'den Bakan Ramazanoğlu hakkında gensoru

HDP, Karaman’da yaşanan cinsel istismar olayına ilişkin “Bir kere rastlanmış olması, hizmetleriyle ön plana çıkmış bir kurumumuzu karalamak için gerekçe olamaz” şeklinde skandal açıklamalarıyla gündeme gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu hakkında, çocukları korumak için önleyici ve cezalandırıcı mekanizmaları geliştirmediği gerekçesiyle Meclis'e gensoru önergesi verdi.

Paylaş

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve Çağlar Demirel, Karaman ilinde hükümete yakın Ensar Vakfı’nda çocuklara yönelik cinsel istismara ilişkin yaptığı skandal açıklamalarla gündeme gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu hakkında Meclis'e gensoru önergesi verdi.

Meclis Başkanlığı'na verilen gensoru önergesinin gerekçesinde, “Kamuoyunu derinden yaralayan olay ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, yaptığı açıklamada "Bir kere rastlanmış olması, hizmetleriyle ön plana çıkmış bir kurumumuzu karalamak için gerekçe olamaz" ifadelerini kullanmıştır. Bu tür kurumların çocuklar için elverişliliği konusunda denetim yetkisine sahip olması gereken ve bu kurumlarda çocukların korunması açısından zafiyet olması ihtimali üzerinde titizlikle durması gereken bir Bakan'ın bu sözleri, çocuğun yararına öncelik verilerek konunun ve kurumun ele alınacağına dair kamuoyunda ciddi bir şüphe yaratmış, vakıf yurtlarında bulunan diğer çocuklarla ilgili de kaygı yaratmıştır” ifadelerine yer verildi.

‘ÖNLEYİCİ VE CEZALANDIRICI MEKANİZMALARI GELİŞTİRMEDİ’

Çocuklara yönelik istismar vakalarında devletin çocuğu her yönden korumak zorunda olduğu belirtilen gerekçede, şunlar belirtildi: “Bu madde gereğince çocuğun her tür istismarını ve cinsel istismarı da önlemek devletlerin yükümlülüğüdür. Bu yükümlülüğün yerine getirilebilmesi için düzenli olarak çocuğa yönelik hizmetlerin izlenmesi, bunun için veri toplanması ve analiz edilmesi gerekmektedir. Ayrıca çocuğun da devlet tarafından izlenmesi gerekir. Riski önceden fark edip önlemeye yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Korunma hakkıyla ifade edilen, yalnızca istismar yaşandıktan sonra devreye giren etkili bir sistemin değil aynı zamanda önleyici bir sistemin de varlığıdır. Fiilin gerçekleşmesi halinde ise ikincil mağduriyetlerin önlenmesi için mağdurların adalete erişimlerini kolaylaştırmak, fiziksel ve psiko-sosyal iyileşmelerine yardımcı olacak hizmetler vermek gerekmektedir. Türkiye’de yaşanan çocuklara yönelik yoğun istismar vakaları ise, çocukların fiziksel ve psiko-sosyal varlıklarını korumakla yükümlü Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı’nın görevde ciddi bir ihmali bulunduğunu söz konusu önleyici ve cezalandırıcı mekanizmaların geliştirilmediğini ortaya koymaktadır.”

Gerekçede, “Açıklamış olduğumuz hususlar doğrultusunda, çocuklara yönelik cinsel istismarda ve kadınlara yönelik şiddette üst düzeyde sorumluluğu bulunan çocukları ve kadınların uluslararası anlaşmalar ve kanunlardan kaynaklı haklarını koruma yükümlülüklerini yerine getirmeyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu hakkında gensoru açılması, Anayasa ve İçtüzük hükümleri gereğince görevinden alınması elzemdir” denildi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Cruyff neden en büyük?

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen: Çocuk istismarının üzeri örtülmesin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...