24 Mart 2016 10:31

Amasya’da maden işçileri çalıştıkları ocağın kapatılmasını protesto için yol kapattı

Amasya’nın Suluova ilçesinde Gürmin Enerji A.Ş.'ye bağlı Yeni Çeltek Maden Ocağı İşletmesi'nin kapatılma kararı almasına tepki gösteren işçiler Amasya-Samsun karayolunda eylem yaptı.

Paylaş

Soma Holdinge ait Gürmin Enerji A.Ş.'nin aldığı Yeni Çeltek Maden Ocağı'nı kapatma kararı madende çalışan 300 işçiyi ve Maden İş Sendikası'nı harekete geçirdi. Suluova’da bacaların örülmek suretiyle maden ocağını tamamen kapatarak 300 işçiyi Soma’ya götürmek isteyen yetkililere tepki gösteren işçiler, ocağı kapattırmamak için eylem yaptı. Eylemde işçiler ellerindeki dövizlerle yürüyerek slogan attı. Maden-İş Sendikası önderliğinde yapılan eyleme maden işçilerin yanı sıra CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı, Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok, Suluova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Turgut Aksu, AKP Merzifon İlçe Başkanı Hasan Çilez ve işçilerin yakınları ve aileleri destek verdi. 

Maden işçisi 2 çocuk babası Cengiz Aygün, Soma'ya kesinlikle gitmek istemediklerini anlatırken, "Bizim kesinlikle istediğimiz işimizdir. Ve ben Soma şirketine sesleniyorum. Biz gitmek istemiyoruz" dedi. Maden İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Gülahmet Güven ise işletmenin kapatılma kararına tepki göstererek, "Bu işletmeyi çalışmak için devraldılar, bugün bu işletmeyi kapatma kararı aldılar. Çalıştıracaklarsa çalıştırsınlar, çalıştırmıyorlarsa bırakıp gitsinler. Bu kapatma kararı bu bölgede bu ateşin sönmesi demek, ama yeni çeltek geçmişteki şanlı eylemleriyle bellidir. Bugünden itibaren bu eylemlere tekrar başlıyoruz. Sonucu nereye giderse gitsin, biz bu bedeli ödemeye hazırız" diye konuştu. 

Amasya-Samsun Karayolunu trafiğe kapatarak yürüyen kalabalığı jandarma uyardı. Jandarma komutanı yürüyüşe katılan topluluğu uyarırken 'Olacak olaylardan yürüyüşü düzenleyenler sorumludur' ifadesi üzerine CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, "Sen buradaki insanları bir araba çarparsa diye tehdit etmeyeceksin" diyerek tepki gösterdi. Jandarmanın kontrolünde eylemleri devam ettirerek Amasya-Samsun Karayolu’ndaki yürüyüşünü sürdüren maden işçileri trafiği yaklaşık 2 saat durdurdu. Karayolunun trafiğe kapanması sonrası müdahale eden jandarma ekipleri kalabalığı uyararak dağılmalarını istedi. Yol üzerinde maden işçileri üzerlerinde olan Soma yazan parke ve pantolonları ateşe vererek eylemlerini sonlandırdı. İşçiler eylem sonrası dağıldı. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

ABD Başkanı Obama, Arjantin'de protesto edildi

SONRAKİ HABER

Can Dündar ve Erdem Gül’ün ilk duruşması yarın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...