24 Mart 2016 09:21

BM: Yemen'de 10 Nisan'da ateşkes başlayacak

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen'de 10 Nisan'da ateşkesin, 18 Nisan'da ise Kuveyt'te barış görüşmelerinin başlayacağını duyurdu.

Paylaş

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed, Yemen'de tüm tarafların 10 Nisan'da gece yarısından itibaren ateşkesin başlaması için anlaştığını açıkladı. Özel Temsilci ayrıca, ateşkesin başlamasından bir hafta sonra 18 Nisan'da da Kuveyt'te barış görüşmelerinin başlayacağını belirtti. 

ABD'nin New York şehrinde gazetecilere konuşan Şeyh Ahmed, "Bu gerçekten bizim son şansımız. Yemen'deki savaşın sona erdirilmesi gerekiyor." dedi. 

Kuveyt'te yapılacak müzakerelere de değinen BM Özel Temsilcisi, görüşmelerin 5 ana başlık altında olacağını ifade etti. Şeyh Ahmed, bu maddeleri "milis ve silahlı grupların çekilmesi, ağır silahların devlete devri, geçici güvenlik düzenlemeleri, devlet kurumlarının restorasyonu ve kapsayıcı bir siyasi diyaloğun yeniden başlatılması, mahkumlar ve tutuklular için özel bir komitenin oluşturulması" şeklinde sıraladı. 

ABD'nin dün Yemen'in güneyinde düzenlediği hava operasyonunda, el-Kaide militanlarından en az 50'sinin öldürüldüğü, 30'unun ise yaralandığı açıklanmıştı.

Yemen'de geçen yılın başlarında Şii Husiler Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi'ye darbe yapmış ve yönetimi ele geçirmişti. Darbeden sonra Aden’e kaçan Hadi uluslararası camiaya yardım çağrısında bulunmuştu. Ardından Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri duruma müdahil olmuştu.

Mezhep çatışmalarının tırmanmaya devam ettiği Yemen'de Şii Husiler, Sünni askerlerin oluşturduğu orduya karşı savaşıyor. BM'nin açıkladığı bilgilere göre, yaklaşık bir yıldır devam eden iç savaşta yarısı sivil olmak üzere 6 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 10 binden fazla ise yaralı var. (CİHAN)

 

ÖNCEKİ HABER

Tarsus’ta Macide Öğretmen facebook paylaşımları nedeniyle hakim karşısına çıktı

SONRAKİ HABER

Antep’te 326 üyesine soruşturma açılan Eğitim-Sen’e destek ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...