24 Mart 2016 07:20

SES: Kadro bekleyen taşeron işçiye 3 yıllık güvencesiz sözleşme dayatılıyor

Paylaş

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) yaptığı yazılı açıklamayla Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı “kadro müjdesine” karşı uyarılarda bulundu.  Sendika, kadro bekleyen işçilere 3 yıllık güvencesiz sözleşmelerin dayatıldığını vurguladı. 

Kadro diye açıklama yapılmasına rağmen işçilerin payına yine güvencesiz sözleşmeli istihdamın düştüğü belirtilen açıklamada, asıl iş yardımcı iş ayrımı yapılarak taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin kararın yıllardır Bakanlar Kurulu'ndan çıkmadığı kaydedildi. Hükümetin taşeron şirketler aracılığıyla işçi çalıştırmaktan vazgeçmediği belirtilen açıklamada, 1 Kasım 2015 tarihinden sonra işe girenlerin taşeron olarak çalışmaya devam edeceği ifade edildi. Ayrıca hükümetin herkesçe bilinen gerçek anlamda bir kadrodan söz etmediği vurgulanan açıklamada, adına “Özel sözleşmeli personel” denilen ve 3 yıllık sözleşmelerle istihdamın sağlandığı bir statüden söz edildiği kaydedildi. Böyle bir statüyle işçilerin maaşlarına da bir iyileştirme sağlanmayacağı belirtilen açıklamada, çalışma koşulları değiştirilmeden işçilerin istihdam biçiminin değiştiğine dikkat çekildi.

4/B TOPLUSÖZLEŞME, 4/A EMEKLİLİK BİÇİMİ

Tüm taşeron işçilerin ilgiyle izlediği kadro açıklamasına ilişkin SES'in uyarıları  şöyle; 

* 'Özel sözleşmeli' olarak çalıştırılacak personelin 12 ay boyunca görev yapıyor olması şartı aranacak. 3 ve 6 ay gibi geçici hizmetler kapsamında çalıştırılan personel kanun kapsamına girmeyecek. Bu nedenle çok sayıda taşeron işçi, taşeron işçi olarak çalışmaya devam etmek zorunda kalacak.
* Taşeron işçiler sınavı geçerek ve gerekli şartları taşıdıklarını göstererek  “özel sözleşmeli personel” olarak çalışmaya başladıkları takdirde geçmişe dönük hak talebinde bulunamayacaklar.

* ‘Özel sözleşmeli personel’ olarak çalıştırılacak kişiler mali hakları bakımından 4/B kapsamındaki sözleşmeli personel gibi memurların toplu sözleşme düzenine tabi olacaklar. Sadece emeklilik sisteminde 4/A kapsamındaki personel gibi değerlendirilecekler.

* Kamuda tam zamanlı hizmet veren taşeron işçi, düzenlemeden yararlanacak, kısmi zamanlı çalışanlar ise bu haktan faydalanamayacak. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

TÜİK Ölüm Nedeni İstatistiklerini açıkladı: En çok ölüm dolaşım sistemi hastalıklarından

SONRAKİ HABER

Madenlerdeki 'hayat hattı' geçiş hükümleri 2017’de yürürlüğe girecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...