24 Mart 2016 06:06

Irak ordusunun IŞİD'e yönelik Musul operasyonu başladı

Paylaş

Aylardır tartışılan Musul'u IŞİD’den kurtarma operasyonunun başladığı bildirildi. Açıklamayı Irak Savunma Bakanlığı yaptı. 

Irak Savunma Bakanlığı, Musul'u IŞİD’den kurtarma operasyonunun başladığını bildirdi. Bugün başladığı bildirilen operasyon kapsamında Maxmur'un batısındaki kimi köylerde de IŞİD işgaline son verildiği ve şu ana kadar 13 köyün IŞİD’den alındığını ifade etti. 

Operasyona ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyona ait savaş uçaklarının da destek verdiği ve dün geceden bu yana IŞİD hedeflerini yoğun bir şekilde bombaladığı belirtildi.

BAĞDAT: BİRİNCİ AŞAMA BAŞLADI

Irak Savunma Bakanlığı'na bağlı Savaş Medyası Ağı tarafından yapılan açıklamada, Musul'u IŞİD’den kurtarmak için "Fetih" operasyonunun birinci aşamasının başladığı belirtildi. Açıklamada, Musul'a bağlı bazı köylerin Ortak Operasyonlar Komutanlığı denetiminde Musul operasyonlarına bağlı güçlerce örgütten geri alınarak Irak bayraklarının asıldığı ifade edildi.

Irak ordu güçleri bu sabah saat 06.00'da koalisyon güçlerine bağlı savaş uçaklarının da desteğiyle Maxmur çevresindeki IŞİD mevzilerine yönelik operasyon başlattı. Operasyon kapsamında Kudîle, Mehane köyleri ve Maxmur kazasının güneybatısında bulunan Sultan Abdullah köyünün kırsal alanındaki IŞİD mevzilerine yönelik saldırı başlatıldı. 

RojNews'e operasyon hakkında demeç veren YNK Maxmur komitesi sorumlusu Reşad Gelalî, "Irak ordusu, koalisyon uçaklarının desteğiyle bu sabah saat 06.00'da Maxmur'un batısındaki IŞİD mevzilerine yönelik operasyon başlattı. Maxmur'un batısında Nesir, Hemdan, Selahiye, Xalidiye ve Kevrok köyleriyle, Maxmur'un güneybatısında bulunan Mehane, Kudile, Kermirdi ve Xetab köylerine yönelik operasyon başlatıldı" dedi. 

Alınan ilk bilgilere göre Mehane köyü IŞİD’den kurtarılırken, Kudile köyünün kurtarılmasına yönelik operasyon da halen devam ediyor. 

Ayrıca Kermirdê ve Xetab köylerindeki IŞİD’lilerin mevzilerini bırakarak kaçtıkları bildirildi. 

Bugün gerçekleştirilen operasyon kapsamına alınan köyler, IŞİD için dönem dönem bu köyler üzerinden Irak ordusu ve peşmerge güçlerine yönelik saldırı geliştirdiğinden stratejik öneme sahip. Birçok gözlemci bu operasyonu Musul'un kurtarılması operasyonu için bir başlangıç olarak değerlendiriyor.

IŞİD MUSUL'U 5 GÜNDE İŞGAL ETMİŞTİ

Suriye'de özellikle Rakka'yı eğitim üssü olarak kullanan IŞİD, Haziran 2014'te saldırdığı Irak'ın en büyük ikinci şehri olan Musul'u 5 gün içerisinde işgal etti. İşgalden bir gün sonra Musul'dan 500 bin kişi göç etmek zorunda kalırken, bunlardan yaklaşık 300 bini Güney Kürdistan bölgesine sığındı. 

IŞİD buradan ele geçirdiği çok sayıda silah ve mühimmatla bölgedeki etkinliğini artırırken, özellikle bu bölgeden Suriye'ye kaydırdığı ağır silahlarla ilk olarak Kobanê'ye saldırdı.(DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Şişecam işçileri Kristal- İş Sendikası'nı protesto etti

SONRAKİ HABER

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat: Türkiye’nin birlikte yaşama ihtiyacı var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...