24 Mart 2016 04:50

Radovan Karadziç, Srebrenitsa'da soykırımdan suçlu bulundu

Hollanda'nın başkenti Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanan Bosnalı Sırpların eski siyasi lideri Radovan Karaciç hakkındaki iki soykırım iddiasından biri hakkında insanlığa karşı suç işlemekten mahkum oldu. Srebrenitsa'da soykırımdan suçlu bulundu

Paylaş

Birleşmiş Milletler'in Eski Yugoslavya Ceza Mahkemesi, Bosnalı Sırpların lideri Radovan Karadziç'i, 1995'te 8 bin Müslümanın katledildiği Srebrenitsa'da soykırımdan suçlu buldu. Mahkeme, Karadziç'in katliama rıza gösterdiğine karar verdi.

Mahkeme, diğer 7 bölgede işlenen suçların ise 'soykırım' değil, insanlığa karşı suç boyutunda olduğuna karar verdi.

Hakim O-Gon Kwon, Bosna Savaşı'nda Sırpların Boşnak ve Hırvatların yaşadığı yerlerde birçok suç işlese de bunların soykırım değil, insanlığa karşı suç boyutunda olduğuna karar verdi. Karadziç'in 7 bölgede zulüm ve imha politikası ile sürgün ve zorla başka yere sevk etme ve iki ayrı cinayetten sorumlu olduğuna karar verildi.

Mahkeme, Karadziç'i 1992-95 yıllarındaki Saraybosna kuşatması sebebiyle de mahkum etti. Karadziç'in sivillere kanunsuz saldırı düzenlemek, terör ve iki ayrı cinayetten suçlu olduğuna hükmedildi. Karadziç'in sniper ve topçu ateşlerinden sorumlu olduğuna hükmedildi.

Karadziç, 1995'te BM askerlerini rehin almaktan da suçlu bulundu.

Karaciç'e yöneltilen suçlamalar arasında soykırımın yanı sıra insanlığa karşı suçlar ve rehin alma olayları da yer alıyor. 

1995'teki Srebrenitsa katliamında 8 binin üzerinde Müslüman erkek ve çocuk, Sırp güçleri tarafından öldürülmüştü.

Lahey Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi Başsavcısı Serge Brammertz, Karaciç davasını mahkemenin 23 yıllık tarihinin en önemli davası olarak niteliyor ve "30 yıl önce Karaciç gibilerinin işlediği suçlar yanlarına kalıyordu. Ya iktidarda kalmaya devam ediyorlardı ya da konforlu bir sürgün yaşamı sürüyorlardı. Bugünse yargı önünde hesap vermek zorundalar" değerlendirmesinde bulunmuştu. 

5 yıldır devam eden Karaciç davasında eski Sırp lider, hem Srebrenitsa'da hem de 1992-1995 arasında yaşanan Bosna Savaşı'nda soykırım yapmakla suçlanıyordu.(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Urfa'da kayıp olarak aranan hamile kadın öldürülmüş olarak bulundu

SONRAKİ HABER

Belçika'dan Erdoğan'a yanıt: Bize değil Hollanda'ya gönderildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...