24 Mart 2016 03:31

Mülteci tanıtım kartları için rüşvet iddiası: Bir ayda çıkan kart 150 lirayla bir günde çıkardılar

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Bürokratik süreçlerden dolayı çıkarılması bir ayı aşan, yabancı tanıtım kartını rüşvet vererek almak zorunda kaldığını iddia eden Suriyeli bir mülteci, kayıt merkezindeki görevliye 150 lira vererek tanıtım kartını bir günde aldığını iddia etti. İzmir’de yaşanan Suriyeli mülteci, “Hastanede acil durumda bekleyen çocuğum vardı. Bir an önce yabancı tanıtım kartını almam lazımdı. Aynı gün içinde alabilmek için 150 TL rüşvet vermek zorunda kaldım” dedi.  

KARTI ÇIKARABİLMEK EN AZ 1 AY

Türkiye Cumhuriyeti’nin, Suriyeli mültecilere tanıdığı Geçici Koruma Yönetmeliği’ndeki kısıtlı haklardan faydalanmak isteyen Suriyeliler, yabancı tanıtım kartını almak zorunda. Ancak bu kartı alabilmek hiç de kolay değil. Resmi kayıtlara göre 90 bin, gayriresmi verilere göre 300 binin üzerinde Suriyeli mültecinin yaşadığı İzmir’de her gün yüzlerce Suriyeli bu kartı alabilmek için, güneş doğmadan Göç İdaresi Suriyeli Kayıt Merkezleri önünde bekleyişe geçiyor. İzmir’de sadece iki tane kayıt merkezi  bulunuyor. Bunlardan biri Kemer’de Trafik Şube Müdürlüğü binasının içinde diğeri ise Karabağlar Eski İzmir’de.  Kayıt merkezlerinde Suriyeli mültecilere ilk olarak randevu günü veriliyor. Her gün belli bir sayıda Suriyeliye randevu veriliyor. Bu randevu ise en az iki hafta sonraya veriliyor. Randevu tarihinde ise mültecinin fotoğrafları çekiliyor, bilgileri ve parmak izi alınıyor. Bu işlemden yine en az iki hafta sonra Suriyeliler, tanıtım kartlarını alabiliyorlar. Toplamda bu süreç bazen bir ayı geçiyor, bazen de iki ayı bulabiliyor. 

‘ÇOCUĞUMU KİMLİK YOK DİYE ALMADILAR’

Kemer’de bulunan kayıt merkezinden geçtiğimiz Perşembe günü yabancı tanıtım kartı aldığını söyleyen Suriyeli bir mülteci, tanıtım kartını başvuru yaptığı gün almak için 150 lira para verdiğini ileri sürdü. Gazetemize konuşan Suriyeli mülteci, Çocuğunu acilen hastaneye götürmesi gerektiğini bu nedenle tanıtım kartını almak için rüşvet verdiğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Çocuğum hastanede idi. Durumu acillikti bir an önce kart lazımdı. Hastaneye kimliği yok diye almadılar ve beni de buraya yönlendiler. Gittim bana ‘Bana pazartesi gel randevu verelim’ dediler.  Ben de içerideki görevliye durumu anlatarak ‘Bana kimlik lazım çok acil’ dedim. ‘Tamam, tamam. Biraz sonra ben seni çağırdığımda gel dedi’ dedi. Çağırdığında gittim, benden para istedi. Ben de 150 TL vermek zorunda kaldım. Ardından kartı alabildim. Çocuğumu hastaneye yatırdım’ dedi.

SURİYELİLER HAKLARINI BİLMİYORLAR

Geçici koruma statüsünden ne şekilde faydalanacaklarını bilmeyen Suriyeli mülteciler uzunca süre yabancı tanıtım kartını çıkarmayabiliyorlar. Suriyelilerin hakları hakkında bilgisi yok. Bazı durumlarda kart acilen lazım olabiliyor. Örneğin hastanelerde tanıtım kartı olmadan mültecilere bakılamadığı ya da okullara yabancı tanıtım kartı olmadan kayıt yapılmadığı için bu kartın bir an önce alınması gerekiyor. Bazen de mültecilerin oturduğu mahallelerdeki bir yardım söylentisi onları kart çıkarmak için bu sıraya sokuyor. Kimin yaptığı ve ne yardımı yapılacağı belli olmayan bu söylentiler onlar için umut oluyor. 

ÖNCEKİ HABER

Sema Ramazanoğlu kimdir?

SONRAKİ HABER

Termikel’de ücret yok, boş laf çok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...